Hlavní navigace

Jetbook color: barevná čtečka e-knih

22. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Některé společnosti již před několika lety předvedly prototypy čteček s elektronickým inkoustem, které jsou schopné zobrazovat barvy. Zatím však nebylo žádné zařízení s barevným elektronickým inkoustem uvedeno do prodeje. Nyní se zdá, že se tak stane v prosinci tohoto roku.

Společnost Ectaco plánuje ve Spojených státech uvést čtečku elektronických knih s názvem Jetbook Color eReader. Zařízení je vybaveno 9,7palcovým e-ink displejem s rozlišením 800 × 600 pixelů, dále je na palubě Wi-Fi a slot pro SD karty.

Displeje s elektronickým inkoustem se vyznačují několika vlastnostmi, díky nimž jsou ideálně použitelné ve čtečkách e-knih. Spoléhají se na okolní světlo namísto podsvícení, takže spotřebují méně energie než LCD displeje. Navíc mohou zobrazovat obrázky nebo text i když jsou vypnuté, a spotřebovávají energii jenom při otáčení stránek.

Jetbook color

Na druhou stranu, barevné e-ink displeje nejsou tak jasné jako LCD nebo AMOLED displeje, a zobrazené barvy nejsou tak živé. Jsou-li použity ve čtečkách elektronických knih, není to až takový problém - jedná se však o příčinu, proč tento typ displejů není nasazován v noteboocích nebo v tabletech.

Očekává se, že zařízení Jetbook color bude stát 350 USD.

Zdroj: liliputing