Hlavní navigace

Jetway: DDR2 i DDR3 pro AMD

27. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je známo, že procesory Phenom II podporují paměti DDR2 i DDR3. Doposud ale žádný výrobce nevydal motherboard, který by nesl sloty pro oba typy modulů, přestože se současnými čipsety Intel (které si také poradí s DDR2 i DDR3) takové existují i od nejznámějších výrobců. Ono to totiž s řadičem integrovaným v procesoru asi není tak jednoduché, Jetway nicméně prolomil tabu a uvádí desku MA3-79GDG Combo.

Máme tu čest s deskou formátu microATX s čipsetem AMD 790GX (integrovaná grafika Radeon HD 3300) + SB750. Je dokonce osazena dvěma PCI Express x16 sloty, na kterých by mělo být možno provozovat CrossFire. Teď ale k tomu důležitému – podpoře pamětí. Na desce je patice AM2+, do které lze osadit jak starší Athlony pro socket AM2, tak obě generace Phenomů pro sockety AM2+ i AM3. Athlony a 65nm Phenomy budou zřejmě moci využívat pouze DDR2 (i když Phenom dle dokumentace DDR3 podporuje), jediné Phenomy II zužitkují oba druhy pamětí a s největší pravděpodobností ne naráz.

Výrobce bohužel neprozradil, jak je zapojení DIMM slotů řešeno a jak se například bude deska chovat při nesprávném osazení. Mě osobně by zajímalo, jestli bude fungovat dual-channel, nebo šel Jetway cestou nejmenšího odporu a napojil každou dvojici slotů na jiný kanál paměťového řadiče v procesoru.

MMF24

K výbavě jen stručně: obrazové výstupy VGA, DVI a HDMI, 7.1 zvukový kodek s koaxiálním S/PDIF výstupem, gigabitový Ethernet, eSATA port. Základní deska Jetway MA3-79GDG Combo by měla být dostupná příští měsíc, cena zatím známa není.

Zdroj: TechConnect Magazine

Autor článku