Hlavní navigace

Jižní Korea bude do roku 2012 běžně používat gigabitový internet

19. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Připojení k internetu je jednou z mnoha oblastí, kterou musíme Japonsku a Asijským tygrům závidět. Zdaleka nejlépe je na tom Jižní Korea, kde je ve třech čtvrtinách domácností zavedena optická linka a 100Mb/s rychlosti jsou standardem. Do roku 2012 se i však tato meta může posunout o jeden řád výše.

Vláda hodlá investovat 34 triliard wonů (535 miliard Kč!) do rozvoje infrastruktury, takže by si Jihokorejci mohli do dvou let užívat gigabitového internetu. Tato částka je mimochodem stejná, jako kolik ročně teče do vzdělání v zemi.

S takovou rychlostí si jedno DVD stáhnete za půl minuty, 2TB disk byste zaplnili asi za čtyři hodiny. Takovou propustnost vlastně naplno ani nevyužijete, ale musí být užasné něco podobného mít doma. Osobně bych byl radši, kdyby rezerva v konektivitě byla na straně navštěvovaných serverů než na té mojí.

Dovedete si představit rozumné použití pro takovou rychlost? Na plnohodnotný vzdálený operační systém už by to stačilo, omezením ale vždy bude latence. I když se srovnají přenosové rychlosti, doba odezvy při vyřizování požadavků bude na velkou vzdálenost vždy spíš v jednotkách milisekund místo nanosekund jako u interních sběrnic počítači.

Zdroj: BBC