Hlavní navigace

Jobs: USB 3.0 zatím není podstatné

3. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Šéf Applu se v e-mailové korespondenci zmínil, že nová generace rozhraní USB není na Macích v plánu, a ani Intel jí zatím nepodporuje. To jsou dvě tvrzení. Jobs konkrétně tvrdí, že podpora USB 3.0 se nerozjíždí, a zároveň jej neimplementovala firma, která dodává hardwarový základ všem nových Macům.

USB 3.0 už trh začíná pomalu objevovat, pevné disky nebo flash paměti už rychlejší standard adaptovaly a podpora se rozšiřuje také u PC. Ale děje se tak za pomoci externích řadičů (např. od NECu), ale v čipových sadách zatím chybí. A konkrétně u Intelu se zřejmě objeví až s platformou Chief River, která přijde nejdříve za dva roky.

Taková tragédie to ale není, na většině strojích (kromě MacBooků Air) má Apple USB 2.0 (max. teoretická rychlost 480 Mb/s) a FireWire 800 (800 Mb/s), což stačí. Pro rychlejší pevné disky a SSD by byl stejně užitečnější eSATA. Ale všimli jste si, jak se u jablečných strojů přestává propagovat FireWire? Kdysi v době DV videa to byl jeden z taháků, dnes už tak významné postavení nemá. Přitom už jsou napsány i rychlejší specifikace FireWire 1600 a 3200, ale hardware zatím chybí.

Zdroj: 9to5Mac