Hlavní navigace

Jobsovi vzdali hold konkurenti i prezident Obama

6. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vzpomínky z Microsoftu

Vedoucí Applu se zasadil o velké změny. Přestože třeba soupeřil s Billem Gatesem, není pochyb, že mu jeho kolega z branže bude chybět. Spoluzakladatel Microsoftu vydal na webu GatesNotes prohlášení o nečekaném úmrtí, kde vzpomíná na staré dobré časy:

„Smrt Steva Jobse mě opravdu zasáhla. Melinda a já jsme projevili upřímnou soustrast jeho rodině, přátelům a všem, koho se Stevova práce dotkla.

Se Stevem jsem se poprvé potkal skoro před 30 lety a byli jsme kolegové, soupeři a přátelé více než polovinu našich životů. Svět málokdy spatří někoho, kdo by měl na své okolí tak silný dopad, který budou vnímat ještě budoucí generace.

Pro ty z nás, kdo měli tolik štěstí a pracovali se Stevem, se jedná o neskutečně vysokou poctu. Steve, budeš mi nesmírně chybět.“

Další důležitý představitel redmondské firmy, výkonný ředitel Steve Ballmer, pronesl v tiskové zprávě následující:

„Chtěl bych vyjádřit mou nejhlubší soustrast nad odchodem Steva Jobse, jednoho ze zakladatelů našeho průmyslu a skutečného vizionáře. Své srdce vysílám Stevově rodině, všem v Applu a každému, kdo byl ovlivněn jeho prací.“

Paul Allen, spoluzakladatel Microsoftu, utweetnul větičku:

„Ztratili jsme jedinečného technického průkopníka a člověka s výrazným rukopisem, který věděl, jak dělat ohromně bezvadné produkty.“

Slova z Redmondu se neliší od ostatních.

Steve Jobs

Internetové společnosti pláčou též

Google

Na podobně smutné vlně se veze Larry Page, výkonný ředitel Googlu. Svůj smutek neprojevil nikde jinde než v síti Google+:

„Je mi velmi, velmi líto, že o Stevovi slyším takovou zprávu. Byl to skvělý muž
s neuvěřitelnými úspěchy a úžasnou genialitou. Vždy se zdál, že je schopný v několika málo slovech pronést to, co jste si měli myslet ještě předtím, než jste si to domysleli. Jeho zaměření na uživatelský zážitek převyšovalo zaměření na vše ostatní, což mne vždy inspirovalo. Byl velmi vlídný, když jsem se stal výkonným ředitelem Googlu, trávil čas rozdáváním rad a svých znalostí, přestože už se mu nedařilo nejlépe. Já a Google jsme v našich myšlenkách s jeho rodinou a rodinou nazvanou Apple.“

Pageův kolega a rovněž spoluzakladatel Googlu, Sergey Brin, se ke smutnění na „plusku“ přidal:

„Od raných dnů Googlu, kdykoliv jsme Larry a já hledali inspiraci pro naše vize a vedení, nemuseli jsme se dívat dál než do Cupertina. Steve, tvoje nadšení pro dokonalost cítí každý, kdo kdy přišel do styku s produkty od Applu (včetně Macbooku, na němž píši tento text). A já tomu byl osobně několikrát svědkem, když jsme se potkali.”

Facebook

Ani internetový gigant Facebook nemůže mlčet. Jeho zakladatel a ředitel, Mark Zuckerberg, svůj vzkaz nechal přirozeně ve své vlastní sociální síti:

„Steve, děkuji ti za to, že jsi byl mým mentorem a přítelem. Díky za to, že jsi ukázal, že to, co vybuduješ, může změnit svět. Budeš mi scházet.“

Yahoo!

Jerry Yang je spoluzakladatelem známého společnosti Yahoo!, byť její internetový vyhledávač a freemail si v našich končinách nikdy moc popularity nezískal. Na událost reaguje takto:

„Steve byl můj hrdina už v době, kdy jsem vyrůstal. Nejen, že mi dal mnoho osobních rad a podporoval mne, všem nám ukázal, jak může inovace změnit životy. Budu ho velice postrádat, stejně jako svět.“

Twitter

Řada reakcí pochází právě z Twitteru, relativně mladé sociální sítě, kde se se svým osobním sdělením musíte vejít do 140 znaků. Bylo by dost divné, kdyby na ní nezareagoval také ředitel této služby, Dick Costolo:

„V jednu vzácnou chvíli přijde někdo, kdo nezvednou pouze laťku výš, ale vytvoří úplně nový svět standardů a měřítek.“

Apple má vzpomínek nejvíc

Již víte, jak reagoval hlavní soupeř a řada internetových podniků, ale nebojte se, Apple nevypustíme. V první řadě svá elegantní slova do světa vypustil aktuální ředitel společnosti, Tim Cook, najdete je na speciální sekci firemní stránky:

„Apple ztratil vizionáře a kreativního génia a svět přišel o úžasného člověka. Ti z nás, kdo měli to štěstí znát a pracovat se Stevem, ztratili drahého přítele a inspirativního mentora. Steve opouští společnost, jíž mohl vybudovat pouze on, a jeho duše bude navždy základem Applu.“

Hezky řečeno, že? Pozadu nezůstal ani spoluzakladatel firmy, Steve Wozniak. S novináři původně hovořit nechtěl, nakonec však řekl následující:

„Lidé někdy mají životní cíle. Steve Jobs pokořil každý z cílů, které si pro sebe vytyčil.”

Steve Jobs

Co na to svět?

Ředitel Dellu, Michael Dell, se vyjádřil na svém osobním účtu v Google+:

„Dnes jsme ztratili vizionářského vůdce, technologický průmysl ikonickou legendu a já přítele a kolegu. Na odkaz Steva Jobse budou vzpomínat budoucí generace. Moje modlitby a myšlenky směřují jeho rodině a týmu Apple.”

Zajímá vás reakce starosty města New York? Michael Bloomberg svém webu řekl:

„Dnes večer Amerika ztratila génia, kterého si budeme pamatovat, stejně jako Edisona a Einsteina, a jehož ideály budou tvarovat svět pro následující generace. V posledních čtyřech desetiletích znovu a znovu objevoval budoucnost a přiváděl ji k životu dříve, než řada lidí vůbec stačila uzřít horizont. Stevova zanícená víra v sílu technologie změnila způsob, jakým žijeme, více než smartphony a iPady: přišel se znalostmi a sílou, která mění tvář civilizace.”

Ke smrti Jobse má logicky co říct i ředitel společnosti Disney, Bob Iger:

„Steve Jobs byl skvělý přítel a také důvěryhodný rádce. Jeho odkaz se rozšíří daleko za jeho produkty nebo obchody, které přivedl k životu. Budou to miliony lidí, jenž inspiroval, životy, které změnil, a kultura, jíž utvořil. Steve byl „jediný originál“ s naprosto kreativní, vynalézavou myslí, který definovala jednu éru. Navzdory všemu, čeho dosáhl, se zdálo, jako kdyby teprve začínal. S jeho odchodem svět ztratil vzácný unikát, Disney přišel o člena rodiny a já o skvělého přítele. Naše myšlenky a modlitby jsou s jeho ženou Laurene a dětmi, kteří prochází těmito těžkými časy.“

Všechny ovšem trumfnul na svém blogu Barrack Obama, minimálně protože zastává funkci nejvyššího státního představitele Spojených států:

„Vybudováním jedné z nejúspěšnějších firem na této planetě, a to z garáže, předvedl ducha americké vynalézavosti. Výrobou počítačů a vložením internetu do našich kapes nejen zlepšil dostupnost, z informační revoluce rovněž učinil zábavu, k níž přidal intuitivitu. A přeměnou svého talentu do životních příběhů přinesl potěšení milionům dětí a dospělých. Steve rád říkal, že každý den žije, jako by byl jeho poslední. A protože to tak skutečně dělal, přetvořil naše životy, redefinoval celá průmyslová odvětví, a dosáhl jednoho z nejunikátnějších výkonů v historii lidstva: změnil způsob, jakým se každý z nás na svět dívá.“

Na Jobse nebudou vzpomínat pouze jeho (dlouholetí) kolegové, ale řada jiných osobností. A samozřejmě celý svět, protože tenhle člověk opravdu změnil mnohé.

KL24

Google si na Jobse vzpomněl

Google si na Jobse vzpomněl

Byl pro vás článek přínosný?