Hlavní navigace

John McAfee byl nalezen mrtvý ve španělském vězení, podle úřadů se oběsil

24. 6. 2021

Sdílet

Zdroj: John McAfee
John McAfee byl včera nalezen mrtvý. Ve španělském vězení ho čekalo vydání do Spojených států kvůli daňovým únikům, podvodu a praní špinavých peněz prostřednictvím kryptoměn. Podle úřadů šlo o sebevraždu, sám McAfee ale loni veřejně (a už z vězení) prohlásil, že se zabít nehodlá, což nyní spustilo kolem jeho smrti dohady.

John David McAfee založil v roce 1987 softwarovou společnost McAfee Associates a nejznámější je zřejmě antivirový program nesoucí jeho jméno. V roce 1994 ale všechny akcie prodal a ze společnosti odešel. O několik let později ji koupil Intel, který tento antivir dodnes instaluje (respektive jej prosazuje) do počítačů.

John McAfee nechtěl mít s antivirem již nic společného, ale jeho pokus založit novou firmu se svým jménem mu úředně nevyšel. Později natočil kontroverzní video, kde radil uživatelům, jak antivir odinstalovat.

John McAfee se měl v minulých letech dopustit podvodu s kryptoměnami zvýšením hodnoty jednorázovým nalitím peněz a poté prodejem na úkor ostatních (pump and dump). Obviněn byl ze sedmi trestných činů. Z každého mu hrozí 5 až 20 let vězení. Celý soudní dokument si můžete přečíst na webu justice.gov.

Centre Penitenciari Brians Vězeni Centre Penitenciari Brians u Barcelony, kde byl McAfee držen

Jeho smrt ale spustila i konspirační teorii (kterou tímto nijak nepodporujeme), neboť loni na Twitteru prohlásil, že nehodlá spáchat sebevraždu, a pokud bude nalezen oběšený, nebude to jeho rukou. Často také tvrdil, že ho úřady zabijí, pokud jej chytí. Ve vězení byl od loňského října a zemřel jen krátce po oznámení vydání do USA.

https://twitter.com/officialmcafee/status/1316801215083225096

KL24

John McAfee byl každopádně velmi kontroverzní postavou. Kromě obvinění z podvodu u něj v minulosti našli zbraně a drogy. Spojován je i s vraždou svého souseda ve státě Belize, kde několik let žil. Ve spojených státech neúspěšně kandidoval na prezidenta. McAfeemu bylo 75 let.

zdroj: El País

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.