Hlavní navigace

John McAfee chystá nejbezpečnější smartphone. Prý nepůjde hacknout

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tvůrce legendárního antiviru o sobě v posledních letech dával vědět hlavně kvůli různým skandálům. Teď šéfuje nové bezpečnostní společnosti MGT (přejmenování na John McAfee Global Technologies nedovolil Intel) a koncem dubna oznámil smělý plán. Chce vytvořit nejbezpečnější smartphone na světě. Takový, který firmy BlackBerry ani Blackphone nedokázaly vyrobit, i když to slibovaly. Jmenuje se Privacy Phone. Běží na Androidu, ale o softwaru ani hardwaru ještě nic nevíme. McAfee ke specifikacím uvádí je to, že klíčem k bezpečnosti je hardware. Software vždy způsobuje problémy. Důležitým prvkem budou fyzické vypínače jednotlivých funkcí. Na zádech budou tlačítka pro zapnutí/vypnutí Wi-Fi, Bluetooth, mikrofonu, geolokačních senzorů, ale půjde jimi také deaktivovat fotoaparát, odpojit SIM kartu nebo elektricky odpojit akumulátor.

Dnešní smartphony jsou prošpikovány softwarovými přepínači a to je dle McAfeeho snadno zneužitelný systém, jak je na dálku ovládnout. Privacy Phone prý odolá i tzv. Stingrayům nebo IMSI-catcherům, což jsou zařízení tvářící je jako vysílače operátorů. Telefony se k nim připojí a hackeři je pak můžou sledovat.

CS24

Telefon je určený hlavně pro podnikové využití. Bude stát 1100 dolarů a ještě letos se dostane na trh první verze. MGT už nabízí 5000 voucherů v hodnotě 199 dolarů pro největší zájemce. Ti mobil dostanou přednostně (pokud pak doplatí zbytek).

První verze prý ještě nebude hackuvzdorná, ale dá uživatelům svobodu i kontrolu nad zařízením jako žádný jiný telefon. V létě 2018 přijde druhá verze, která prý odolá i hackerům. Jestli to bude znamenat hlubší zásah do hardwaru a softwaru, to zatím nevíme. McAfee ani MGT nejsou zatím moc sdílní. I specifikace oznámí až při premiéře.