Hlavní navigace

Jolla má předobjednávky na desítky tisíc telefonů se systémem Sailfish

21. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco kampaň na Ubuntu Edge nenasbírala dostatek peněz, aby se přístroje mohly začít vyrábět, finská Jolla slaví úspěch. Společnost Jolla založili koncem loňského roku odpadlíci z Nokie a pro stejnojmenný přístroj vyvíjejí operační systém Sailfish. Prototyp telefonu byl představen v květnu, od té doby Jolla přijímala předobjednávky. Nyní už web hlásí „vyprodáno“.

Jenže předobjednávky není úplně přesné slovo a možná to nakonec bude pro Jollu kámen úrazu. Na rozdíl od Ubuntu Edge, kde pro předobjednání telefonu bylo nutné na Indiegogo přispět plnou cenu (minimálně $695), Jollu bylo možno zarezervovat zcela nezávazně a bezplatně. Navíc se telefon k prvním majitelům dostane ještě letos, zatímco na zajíce v pytli od Canonicalu by zájemci čekali až do dubna nebo května příštího roku. Obyvatelé Evropské unie si mohli koupit voucher za 100 euro, o to méně pak zaplatí při převzetí přístroje (oficiální cena je €399, čili asi 10 300 Kč) a jako odměnu získali tričko s nápisem „I am the First One“.

Jolla Jolla Jolla Jolla
Jolla Jolla Jolla Jolla

Jolla se zdráhala prozradit přesný počet lidí, kteří si telefon zarezervovali. Posléze poslala médiím prohlášení, že „objem výrobní várky pro společnost této velikosti je typicky 50 000 kusů“. Podle toho lze soudit, že Jolla má předobjednávky minimálně na desítky tisíc přístrojů. Objednávky přicházely jak od spotřebitelů, tak od „vybraných prodejních kanálů“ – jedním z nich by mohl být finský operátor DNA, který o Jollu projevil zájem už v listopadu minulého roku.

 

CS24

Jolla má v úmyslu systém Sailfish licencovat i jiným výrobcům ve snaze prorazit na asijských trzích. Začátky budou jistě nesmírně obtížné; na rozdíl od Windows Phone nebo BlackBerry však Jolla nemusí řešit nedostatek aplikací – systém by měl být kompatibilní s těmi pro Android.

Zdroj: TechCrunch, Jolla