Hlavní navigace

Jsem uživatel Windows (Phone) 8.1 a na Windows 10 se netěším

17. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je až zvláštní, jak rychle se někdy role prohodí. Když přišla na svět Windows 8, málokdo je chápal. Mně osobně záměr Microsoftu nevadil, na počítači mi systém přinesl pár pěkných vylepšení a Úvodní obrazovka mi připadá jako lepší spouštěč aplikací než dosavadní nabídka Start. Na Sedmičky jsem tedy rychle zapomněl.

Na mobilech mi vždycky připadalo, že lidé dlaždice odmítají, aniž by projevili trochu ochoty je poznat. Microsoft vytvořil dotykové prostředí, které je tak odlišné od všeho, co jsme znali, že stačí letmý pohled, člověk si udělá názor a dál se nezajímá. Nejspíš není dobře, že dlaždice nedělají dobrý první dojem.

 

Kdo si je však oblíbil, těžko si dovede představit, že by měl na mobilu používat jiný operační systém. Jenže firma se nemůže řídit malou skupinou uživatelů, byť „malá“ v toto případě platí za relativní pojem. Windows 10 budou duchovním nástupcem jak Windows 8.1, tak Windows Phone 8.1. Přesto se mi nelíbí. Patřím k menšině stávajících uživatelů, které zaujalo číslo osm a nyní si připadají, že se vrací do doby kamenné.

Zmizení Metra

Když pominu chyby a prozatímní nestabilitu, která časem na 110 % zmizí, do instalace Desítek se nehrnu. Na jeden počítač jsem je pustil, na svůj primárním pracovní stroj nikoli. Na mobilu jsem je zkoušel a dopadlo to přesně tak, jak jsem vycítil, že to dopadne. Ještě ve stejný den jsem se vrátil zpět k Windows Phone.

Jak obvykle bývám z budoucnosti nadšený, tentokrát se příliš netěším. Bylo to cítit na podzim na desktopech a teď se to stejné děje na mobilech. Windows 10 se odklonila od Metra. Lehkost prostředí, velké nápisy a navigace posunování prstem do strany pro přesun mezi kategoriemi a další věci mizí pryč.

Zmizení ergonomie

Dlaždice jsou na dobré cestě stát se prachobyčejným operačním systémem, který aspoň z hlediska designu nevybočuje z řady. Důkazem budiž tzv. hamburgerová nabídka. Tu zatím najdete na pár místech – systém zkrátka z velké části není dodělaný. Tlačítko se obvykle nachází v levé horní části obrazovky

To je ovšem v době pádel místo pro pravou ruku prakticky nepřístupné. K málu předělaných aplikací prozatím patří Budíky. Dříve byste v horní části obrazovky spatřili sekce Alarm, World Clock, Timer a Stopwatch bez ikon, zato s pěknými velkými písmeny. A pohyb prstem na obrazovce by vás posunul o obrazovku dále.

Teď musíte mačkat tlačítka. Opět podotýkám, že horní část obrazovky není zrovna přístupná a aplikace se proto špatně ovládání jednou rukou. Dřív to přitom nebyl problém. Nehledě na to, že se prvky zbytečně zmenšily. Drobné písmo se čte špatně a některá tlačítka (viz zapínání budíků) se zmenšila, až se do nich někdy ne a ne trefit.

Změna přijít musela

Některé problémy Microsoft v průběhu vývoje vyřeší. Bavíme se o rané verzi softwaru, kterou zatím v principu není možné příliš kritizovat v detailech. Pokud jde ale o styl a směr, tak ten je jasně udán a nelze pochybovat o tom, že nástupce Windows Phone 8.1 už nebude mít s Metrem moc společného. Protože dlaždice dosud tolik netáhly, změna přijít musela.

Za sebe říkám, že bohužel. Změna navíc není jen vizuální. Oblečky budeme vždycky hodnotit subjektivně a zrovna tak se někomu dosavadní typografický design líbit nemusel, i když já ho zbožňuji. Byl přinejmenším unikátní a dá se, myslím, objektivně říct, že aktuálně má Microsoft nakročeno k padesáti odstínům nudy a fádnosti.

Mimochodem, aktuálně se mi mnohem více zamlouvá Android 5 a material design. Za žádného velkého fanouška Androidu se přitom nepovažuji. Je mimochodem zábavné, že mne zatím podobným způsobem odpuzují Windows 10 na desktopu, kde Microsoft experimentuje o odpornými ikonami.

Ty se nicméně mohou změnit a prozatímní neučesanost zmizí. Podobně jako z mobilů zmizí problém se dvěma prostředími. Zatímco když vejdete do Nastavení, vidíte novou fasádu, stačí klepnut na jednu z položek a většinou se přesunete na obrazovku z předchozí verze systému, která už ovšem s novým prostředím neladí. O tyto dočasné potíže nejde.

Nesprávný směr

I když zmizí neučesanost, všechny obrazovky budou převedeny do nového stylu, pořád zbude něco, co se mi ani trochu nelíbí. Prostředí nebude tak čisté a elegantní. Podívejte se např. na snímek ze správce souborů a snad pochopíte, co mám na mysli. Patrně ještě delším krokem ku propasti je slabá ergonomie ovládání. To už je věc objektivní.

Nepohodlné ovládání těžko obhájíte a Microsoft zatím ničí to, co nám na Windows Phone bylo drahé. Nebo na Windows 8.1. Abych na chvíli odběhl do desktopu, tak tam zatím narážím na problém s novou nabídkou Start. Vyhovuje mi celoobrazovková Úvodní obrazovka se vším tím prostorem. Nová nabídka je hybrid, jenž v celoobrazovkovém režimu nefunguje, přestože by měl.

Když ji nemůžu používat na celé obrazovce, nevyrovnám do ní tolik zástupců programů. Krok zpátky. Druhá věc je, jak napůl desktopové prostředí bude vypadat na tabletu a tuším, že veškerá elegance Osmiček bude pryč. Krok zpátky. Šém sjednotil ovládání napříč aplikacemi, bohužel se neuchytil. Bez jednoty bude v ovládaní zmatek. Krok zpátky.

Kladů je dost, negativ víc

OneDrive synchronizuje vybrané adresáře, zbytek obsahu cloudové jednotky nevidím. Krok zpátky. Dotykové aplikace v oknech budou jedinou novinkou, které opravdu fandím, jinak se mi Osmičky opouštět nechce. Podobně to vidím na smartphonu. Desítky nepřinesou kromě univerzálních aplikacích nic moc, co by mně interesovalo.

MMF24

Nebo můžu minimálně říct, že negativa převáží pozitiva. Např. interaktivní notifikace budou prima, klávesnice jakbysmet. Doufejme, že Microsoft potěší dosavadní odpůrce Metra a že novinky prospějí ekosystému. Většina uživatelů slyší právě na aplikace a neřeší ovládání nebo vzhled systému. Snad je to krok správným směrem.

Mimochodem, mobilní Windows 10 nám prozatím sebrala možnost zprůhlednit dlaždice a zobrazit tapetu pod nimi. Prozatím lze pouze vytapetovat celé pozadí za dlaždicemi, podobně jako ve Windows 8.1. Joe Belfiore už slíbil, že se funkce z Windows Phone 8.1 vrátí. Aspoň něco, protože tapeta za dlaždicemi nevypadá nejlépe.