Hlavní navigace

Jsou mini a jsou in (megatest minibooků, 1. část)

4. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, co jsou vlastně minibooky

Testu minibooků se budeme věnovat celý následující týden. Dnes celý megatest uvedeme a popíšeme metodiku testování. Od zítřka do pátku se můžete těšit na výsledky testů a hodnocení jednotlivých modelů. Kompletní výsledky podrobného testu najdete již nyní v časopisu Extra PC 9/2009.

Mininotebooky patří mezi nejzajímavější typ zařízení, který se v poslední době na trhu s elektronikou objevil. Výrobcům pomáhá zachraňovat zisky na klesajícím, krizí zmítaném trhu, pro uživatele zase představuje plně použitelné zařízení za skvělý peníz. Není tedy divu, že téměř každý výrobce počítačů postupně zrealizoval představu o tom, jak by měl takový mininotebook vypadat.

Už čtyři generace

Pionýrem byla řada 701 od Asusu, která předvedla první ukázku toho, jak by to mohlo vypadat. Jednalo se o maličké zařízení se sedmipalcovým displejem. Kvůli tomu a také vinou miniaturní klávesnice se jednalo o nepoužitelné zařízení pro většinu běžných počítačových činností. Mnohé uživatele zklamal loudavý a malý SSD disk a "speciální" Linux, případně rozlišením 800 × 480 obrazových bodů zmrzačená Windows XP.

Velmi brzy tedy přišla druhá generace 901, která nabídla 9" displej a relativně uspokojivé rozlišení 1 024 × 600, které se pak stalo jakýmsi minibookovým standardem. Devítistovka přidala také rozumnější klávesnici, klasický notebookový pevný disk a více se prosadila také Windows XP. Ostatní výrobci se poučili z chyb Asusu a hledíce na grafy s prodeji první a druhé generace legendárních Eeeček začali  na trh chvatně vypouštět více či méně povedené konkurenty.

Mezi nimi se pak začaly objevovat také zástupci třetí generace, kteří se od předchůdců lišili 10" displejem a tedy i větším tělem. Zde se objevily první plnohodnotné klávesnice. K dispozici začaly být také různé nestandardní kousky, které se od standardní atomové konfigurace lišily. Bylo tak možné zakoupit minibook s chipovou sadou a procesorem VIA objevily se 2 GB operační paměti a Windows Vista, rozlišení 1 024 × 576,(které bohužel dělá Windows XP problém), větší baterie (klasicky 6ti článkové), integrované 3G modemy a také různé stylové nebo naopak striktně businessové modely.

Aktuálně nastupuje čtvrtá generace, která přináší i modely s většími rozměry (11,6" nebo 12", což už hraničí s původní koncepcí minibooku) a hlavně první výraznější technologickými změnami. Nástupcem staré čipové sady GMA 945SE s procesorem Atom N280 se stalo moderní Poulsbo se spořivým, ale trochu líným procesorem Atom Z520 nebo Z530, doplněným tragicky pomalou integrovanou grafikou GMA 500. Jak se tomuto šnečímu řešení bude dařit bude jistě zajímavé sledovat, kromě původního výkonnějšího Atomu mu bude totiž konkurovat také platforma Via Nano, varianta od AMD a čipová sada Nvidia ION s integrovaným grafickým jádrem GeForce 9400. Všechny jmenované alternativní varianty jsou na již trhu nebo v nejbližší době budou. V testu najdete zástupce třetí a čtvrté generace.

Na co je a na co není

Nejrůznějších typů mininotebooků je tedy na trhu velké množství. Při výběru byste si ale měli být vědomi jedné zásadní věci - minibook plnohodnotný počítač nebo notebook nenahradí. Nabídne sice většinu funkcí jako "dospělý" kompjůtr, setkáte se ale s mnoha kompromisy. Rozhodně nenabízí, ani dostatečný komfort pro delší práci, ani dostatečný výkon pro hry nebo náročnější aplikace.

Sami výrobci minibooky pozicují jako druhý nebo třetí počítač do rodiny - doplněk, který umožní dětem chatovat s přáteli nebo tatínkovi večer v posteli přečíst internetové zprávy. Pokud jste si těchto omezení vědomi, můžete začít vesele vybírat. Protože parametrů ovlivňujících kvalitu a použitelnost těchto přístrojů je celá škála, sestavili jsme velmi komplexní testovací metodiku.

Jak jsme testovali

Jak jsme testovali

Test jsme rozdělili do dvou kategorií. V první najdete typické minibooky, které má ve své nabídce téměř každý výrobce notebooků. Definuje je 10" displej, standardní atomová výbava (Intel GMA945SE + Atom N270/N280) a cena do deseti tisíc Kč (včetně). V druhé kategorii jsme chtěli otestovat všechny nestandardní a odlišné kousky - jejich cena se již pohybuje výrazněji nad deseti tisíci. Některé mají jen speciální design, jiné se liší i konektory, výbavou, rozměry či hardwarem.

Obě kategorie jsme otestovali a obodovali stejným způsobem. Ačkoli jsou tedy některé modely v mnohém nesouměřitelné, základní porovnání v důležitých parametrem je možné provést i křížem mezi oběma kategoriemi. Přístroje jsou seřazeny podle bodového hodnocení, v rámci jednotlivých míst v pořadí jsou pak seřazeny podle abecedy.

První bodovanou kategorií byl Výkon. Zde jsme použili zejména osvědčený PCMark05, který prověří všechny zásadní hardwarové schopnosti a na všech testovaných přístrojích proběhne korektně. V první testované kategorie se velké rozdíly nekonaly - jak by také mohly u téměř totožných hardwarových konfigurací. Mírné výkyvy byly způsobeny akceptovatelnou chybou měření, větší výkyvy (např. u Asusů) zejména skvěle vyladěnými ovladači. Zajímavé rozdíly ve výsledcích PCMarku jsme pak zaznamenali zejména u druhé kategorie. Níže taktované procesory Z520 sice na klasické Atomy příliš neztrácely, téměř poloviční však byl výkon grafického čipu GMA 500 (oproti GMA 950), což nebohým minibookům opravdu příliš nesvědčí. Do výkonu se může negativně promítnout i operační systém (Vista vs. XP).

PCMark05 proklepne celý systém - od procesoru až po grafiku

Důležitou komponentou celého systému je určitě pevný disk, proto jsme otestovali také jeho rychlosti pomocí programu HD Tune 2.55. Do kategorie výkon jsme zahrnuli i výdrže. Multimediální výdrž na baterie jsme měřili při maximálním jasem displeje, poloviční hlasitostí reproduktorů a s vypnutou Wi-Fi/BT. Pro testování jsme použili SD video v běžném formátu (XviD). Webová výdrž byla měřena s polovičním jasem a zapnutou Wi-Fi. Bylo simulováno běžné brouzdání po stránkách s procesor zatěžujícími flashovými aplikacemi. Některé modely jsou dostupné se dvěma typy baterií - klasicky 3 a 6článkovou. Větší baterie sice přidá na výdrži, ale zvýší také hmotnost přístroje a často z šasi nevzhledně trčí ven. V parametrech každého přístroje se dozvíte, jakou baterií byl vybaven a zda je k dispozici i jiná varianta.

Program HD Tune 2.55 otestuje rychlost disku

Další hodnocenou kategorií byla Ergonomie. Zde jsme obodovali rozlišení displeje, maximální jas a také viditelné úhly a to, jak si poradil s odlesky. Poté jsme se vrhli na oblíbenou část - klávesnice. Zde má každý člen redakce trochu jiný vkus, proto jsme bodovali hromadně a výsledky zprůměrovali. Hodnotili jsme hlučnost klávesnice, velikost tlačítek i jejich rozložení. Nezapomněli jsme pochopitelně ani na touchpad. Do bodování se promítly také další tlačítka, přepínače diody a prostě celkové rozložení jednotlivých prvků na počítači. Přihlédli jsme i k designu a kvalitě použitých materiálů. S tím souvisí i další bodovaná kolonka - mechanické zpracování. Zde jsme si posvítili zejména na achillovu patu notebooků - těžce namáhané panty displeje. Zhodnotili jsme také řešení baterie, zvláště u minibooků s velkým 6článkovým akumulátorem občas výrobci s vyčuhujícím kusem předvádějí psí kusy. Obodovali jsme také velikost a skladnost adaptéru - přeci jen jen často budete tahat s sebou. Body se udělovaly nebo spíše odečítaly také za hlučnost v zátěži a tendenci k zahřívání jak ve spodní části tak i v oblasti kde při práci s přístrojem opíráme dlaně.

Vlastní kategorii si tentokrát vyžádala Multimédia, mininotebooky se totiž využívají zejména k brouzdání po netu, sledování seriálů, poslech hudby a internetovou komunikaci. Zhodnotili jsme tedy kvalitu a barevné podání displeje, zvukové možnosti - tedy jednak maximální hlasitost, která je bohužel často nedostačující, ale také kvalitu podání. Protože minibook je ideální nástroj pro nejrůznější kecálky, zvlášť jsme bodovali také možnosti webové kamery a integrované mikrofony.

Test multimediální výdrže realizuje ve smyčce puštěné video v běžném kodeku

Výbava a funkce byl název poslední kategorie, ve které se rozdělovaly cenné body. Hodnotili jsme konektory a také čtečku karet. Tu mají všechny minibooky, ne všechny však zvládnou širokou paletu formátů. Bodovali jsme velikost pevného disku a operační paměti. Výhodu mohly přístroje získat také za vše, co mají oproti konkurenci navíc. Tedy bonusový software, další výbavu (klasicky obal na notebook), další hardware (jako 3G modem, dotykový displej) a jakékoli výhody jako možnost konfigurace, upgrade operačního systému nebo speciální záruka.

Něco málo z historie

Trocha historie

Miniaturní notebooky se na trhu objevovaly už dlouhá léta, vždy se ale jednalo o nadprůměrně drahá zařízení - daň za miniaturizaci a často také za exkluzivitu. Potom ale přišel nápad vyrobit malé zařízení, které by zároveň bylo velmi levné. U zrodu této myšlenky stál vizionář a teoretik digitálních technologií Nicolas Negroponte a jeho projekt OLPC. Notebook pro každé dítě (One Laptop Per Child) je koncept, který zahrnoval vyprojektování maximálně ekonomického notebooku (původní plán byl stalčit cenu na 100 $), který by se ve velkém počtu dodával do školství v rozvojových zemích.

Původní návrh modelu OLPC

Projekt byl nakonec dotažen do zdárného konce, ačkoli původní plánovaná cena se nakonec vyšplhala na dvojnásobek. (V západních zemích je možné jej koupit zhruba za 400 $. To je v podstatě cena dvou zařízení, jedno pak putuje do rozvojových zemí.) Mnoho technologických partnerů však nakonec vycouvalo, projektu se nedostalo adekvátní podpory inkriminovaných států a samotné zařízení poskytuje opravdu velmi omezenou funkcionalitu.

Reálná podoba počítače OLPC

Co je ale důležitější, nápad na levné zařízení začal rozpracovávat Intel. O projektu OLPC se hodně psalo a bylo možné zaznamenat velký zájem potenciálních uživatelů o koupi takového zařízení. Když se k tomu přidala možnost zužitkovat miliony v podstatě neprodejných čipových sad staršího data výroby, které ležely někde v Číně ve skladu (Intel GMA 945), vidina recyklace staré technologie (procesor Atom N270/280 vychází z Pentium IV) a využití fabrik s neaktuálním výrobním procesem (90 nm procesory), měli hlavouni v Intelu jasno. Než světlo světa spatřil první model Asus Eee PC 701 uplynulo jen pár měsíců.

CS24

První opravdový minibook  Asus Eee PC 701

Zapůjčili

Acer - Acer Czech (www.acer.cz)
Asus - Asus (www.asus.cz)
Dell - 100Mega Distribution (www.100mega.cz)
Fujitsu - Fujitsu Technology Solutions (cz.fujitsu.com)
HAL3000 - 100Mega Distribution (www.100mega.cz)
HP - Hewlett-Packard (www.hp.cz)
Mivvy - Mivvy (www.mivvy.eu)
MSI - MSI (www.msi.eu/cz)
Toshiba - Toshiba (www.toshiba.cz)
Umax - Umax Czech a.s. (www.umax.cz)