Hlavní navigace

Názory k článku K dispozici nové Windows Ultimate Extras

  • 9. 10. 2008 20:29

    Přemysl Vavroušek (neregistrovaný)

    Díky za zajímavou novinku. Je ovšem faktem, že Microsoft se ve svém grafickém designu v originálních tématech nemá zrovna čím chlubit, budeme-li srovnávat se stovkami neoficiálních témat vzhledu dostupných např. na deviantart, aj. Je tedy pravdou, že ne všechny dostupné neoficiální skiny jsou nějak extra, ale některé jsou opravdu velmi vydařené a mezi těmi stovkami si člověk jistě vybere lépe, než mezi několika málo od MS schválenými, které jsou de facto jen variacemi na originální Lunu. Navíc MS přišel s dalšími tématy vzhledu až několik let po uvedení Windows XP, přestože skinovatelnost sliboval jako funkci již v době vývoje XP.

    Je škoda, že ačkoliv ve Windows ona skinovatelnost přítomná je, je také de facto nedostupná pro uživatele. Ti musí buď využít skinovacích enginů v podobě aplikací třetích stran, jako je WindowBlinds, StyleXP, aj., nebo se uchylovat ke crackování systémových souborů.

    Na jednu stranu chápu přístup MS v tom, že se blokováním nepodepsaných témat brání možným potížím s neoficiálními tématy, k nimž by zřejmě mohlo dojít, ovšem na druhou stranu nechápu, proč toto nevyřešil nějak jednoduše, tj. např. systémovou politikou, která by adminovi ve firmě dovolila nepodepsaná témata zakázat, ale v Home verzích a v Pro volitelně, by tato možnost byla dostupná...

    Přitom v dnešní době, kdy vzhled prodává a na personalizaci se velmi dá, by to mohlo být Windows jen ku prospěchu. Podívejme se třeba na linuxové komunity kolem KDE, nebo GNOME a dalších prostředí, které rozvíjejí různá témata vzhledu a každý si může svobodně zvolit takové prostředí, jaké mu vyhovuje. Když už ve Windows nelze tak jednoduše změnit celý shell, tj. prostředí, tak jako v Linuxu (ono to jde, ale není to oficiálně podporované a hlavně to nejde tak lehce, jako v Linuxu, kde si můžu před přihlášením vybrat jaké chci použít prostředí), tak by mohlo jít změnit snadno alespoň skin. Bohužel ani tuhle jednoduchou možnost personalizace nám MS nechce dopřát. I když... Třeba s tím přijde jako s velkou novinkou ve Windows 7 :).

    Přemysl "Mr.Gentleman" Vavroušek aka DJ.Snail