Hlavní navigace

K většině základních desek s procesory Ivy Bridge tři monitory nepřipojíte

1. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoli se Intel chlubí, že v kombinaci s novými základními deskami řady 7 a nadcházejícími procesory Ivy Bridge budete moci provozovat až tři displeje, situace je poněkud odlišná. Těžko totiž budete hledat základní desku s dvojicí konektorů DisplayPort.

Asus P8Z77-I Deluxe - jedna z vybavenějších desek pro Ivy Bridge, 2× DisplayPort byste však hledali marně
(jako u většiny ostatních MB série 7).

Pro většinu lidí tohle zřejmě nebude žádnou podstatnou vadou na kráse jinak velmi povedených CPU. Já bych ale kupříkladu tři připojené displeje velmi ocenil, využívám je ostatně již nyní. Když do celé problematiky začleníme software Lucidlogix Virtu MVP, který umožňuje, v případě potřeby extra 3D výkonu, směřovat signály diskrétní grafické karty obrazovými konektory základní desky, tak získáváme další silný důvod pro jejich využití.

Omezení souvisí s přesunem Intelu od TDMS ke standardu DisplayPort. Intel navíc začlenil do svého řešení pouze dvě PLL, což sice není problémem pro panely připojené DisplayPortem, ale pro rozhraní TDMS typu HDMI a DVI, stejně jako a klasické analogové VGA ano. Když tedy výrobce opatří základní desku třemi konektory DisplayPort (eventuálně jedním eDP pro notebooky), tak jeden z nich bude moci zobrazovat rozlišení 2560 × 1600 bodů a další dva „pouze“ 1920 × 1200, protože sdílí jednu PLL.

Jestliže ale chceme využívat jiné konektory než DisplayPort, všechno se nám začne komplikovat. Rozhraní TDMS a analogové porty neumí sdílet PLL. Jakmile tedy využijete dvojici z portů z množiny {DVI, HDMI, VGA}, tak vám již nezbude volná PLL pro třetí monitor. Uvidíme kolik výrobců se rozhodne opatřit základní desky řady 7 dvojicí DisplayPortů, troufám si ale odhadovat, že jich většina nebude. Dnes se totiž setkáváme s poněkud konzervativnější sadou integrovaných rozhraní.

Tabulka z VR-Zone demonstrující možnosti zapojení trojice monitorů k Ivy Bridge.

Celý problém trochu připomíná otázku „vejce/slepice“. Dokud totiž nebude většina monitorů na trhu vybavena rozhraním DP, nebudou je na své desky ve větším množství výrobci osazovat, a dokud je nebudou osazovat, nebudou výrobci LCD tlačeni k jejich integraci. Ale třeba se to s nadcházející procesorovou generací změní.

MMF24

Relativně snadným způsobem, jak celý problém vyřešit, by byla realizace rozhraní dual-mode/DP++, jehož využívá například Sapphire. Jedná se o systém umožňující přepnutí DisplayPortu na TDMS signál pomocí pasivní redukce, a tím jednoduché získání klasického DVI/HDMI. Stejné prvky budou moci využívat i výrobci základních desek pro sdílenou PLL DisplayPortu, aby jí mohli snadno převést na rozhraní DVI nebo HDMI. Jediným limitem při konverzi na TDMS signál pak zůstává maximální rozlišení 1920 × 1200 bodů.

Zdroj: VR-Zone