Hlavní navigace

Kabelový bezdrát. Otec DSL chce netradičním způsobem zrychlit internet přes tel. linku na 1 Tb/s

15. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

John Cioffi navrhl klíčové patenty využívané v xDSL sítích a je právem považován za otce celého standardu. Minulý týden na pařížské konferenci G.fast Summit představil novou myšlenku, jak internet vedený měděnými telefonními kabely zrychlit. (Pokud nevíte, jak máte rychlý internet nyní, využijte test rychlosti připojení k internetu a zjistěte to.)

V současnosti se již nasazuje technologie G.fast (nástupce VDSL2), která slibuje rychlost až 1 Gb/s. I ta již má svého nástupce v podobě připravovaného XG-Fast s rychlostí až 10 Gb/s. Problém obou je, že špičkové rychlosti dosahují jen na krátké vzdálenosti v řádu desítek metrů. Aby mohly fungovat, musela by až na úroveň ulic být přivedena optika. Z ní (předsunutého DSLAMu) by stávající měděná kabeláž dovedla signál až do domu.

Cioffi má jiný nápad, na který přišel při studiu 5G sítí. Podle matematických výpočtů by mohl dosáhnout rychlosti 1 Tb/s na 100 metrů, 100 Gb/s na 300 metrů a 10 Gb/s na 500 metrů. Rychlost se vzdáleností rapidně klesá, ale i na půl kilometru by nabídla totéž, co XG-Fast na 50 metrů. Latence by mohla být jen 1 ms nebo nižší. Technologii nazývá TDSL (Terabit DSL).

KL24

Na 500 metrů by šlo dosáhnout rychlosti až 10 Gb/s Na 500 metrů by šlo dosáhnout rychlosti až 10 Gb/s

Trik je v tom, že internet již nebude aktivně závislý na proudu vedeném v kroucené dvoulince, ale signál bude veden bezdrátově v mezerách mezi kabely. Dvoulinka tak poslouží jako vlnovod (wavequide). Pro šíření vln chce Cioffi využít milimetrové vlny v pásmu 100 až 300 GHz. Výzkumu však podrobí ještě vyšší frekvence. Dnes ještě nemá k dispozici vhodný hardware, současné AD převodníky zvládnou maximálně 120 GHz.

Bezdrátový signál by byl uzavřen v zelených mezerách Bezdrátový signál by byl uzavřen v zelených mezerách

Cioffi zatím nemá v rukou žádný hmatatelný výsledek, jen teoretický návrh a matematický model neověřený v praxi. Další výzkum a uvedení do komerčního provozu potrvá ještě několik let. I kdyby ale dosáhl jen na desetinu potenciálu, pořád by šlo o velkou věc a oddálení konce DSL. Přechod na TDSL by podle jeho odhadů byl minimálně desetkrát levnější než výstavba optických sítí. Jenže ty mají potenciál ke zlepšování mnohem vyšší…

Byl pro vás článek přínosný?