Hlavní navigace

Kachní ochrana e-mailu na doméně duck.com je nyní přístupná pro všechny

26. 8. 2022

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Společnost DuckDuckGo stojí za webovým vyhledávačem, který je postavený hlavně na zachování soukromí uživatelů. Před rokem pokusně spustila službu na ochranu vašeho e-mailu a nyní ji zpřístupnila pro všechny.

Během uzavřené betaverze DuckDuckGo zjistil, že sledovací prvky obsahuje 85 % e-mailových zpráv. Službu si vyzkoušelo na milion uživatelů. Myšlenkou je vytvořit jakýsi proxy e-mail před vaší skutečnou e-mailovou adresou. Přes DuckDuckGo si zaregistrujete e-mailovou adresu na doméně @duck.com (klidně můžete mít více aliasů), tu budete následně na internetu uvádět jako svou adresu a DuckDuckGo poté příchozí zprávy přepošle na vaši skutečnou adresu. Mezitím je ale přefiltruje.

DuckDuckGo2 (zdroj: DuckDuckGo)

Sledovací prvky v e-mailech umožňují odesílateli například zjistit, zda jste zprávu otevřeli, klepnuli na odkazy, ale také dává velkým společnostem (Google, Facebook…) možnost si to celé s vámi propojit a lépe cílit reklamu. Funkce Email Protection mimo jiné kontroluje odkazy a maže z nich sledovací prvky. Pokud to cílový web umožňuje, změní u nich prefix http na https.

CS24

DuckDuckGo lze používat jako rozšíření prohlížeče nebo mobilní aplikaci. Na desktopu si nový e-mail zaregistrujete na této adrese (musíte mít aktivní doplněk DuckDuckGo), v mobilní aplikaci jděte do Nastavení | Ochrana e-mailu. DuckDuckGo slibuje, že vaše zprávy nikde neukládá.

Zdroj: DuckDuckGo

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.