Hlavní navigace

Kalifornie uzákonila, že smartphony musí být dálkově uzamykatelné

26. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce
Podle Průzkumu firmy Lookout byl jednomu ze deseti majitelů loni v USA smartphone ukraden.

Od pondělí v Kalifornii platí nový zákon, podle něhož musí být každý nový smartphone vybaven aktivovanou funkcí pro dálkové uzamčení přístroje. Cílem je zabránit krádežím, nebo aspoň minimalizovat jejich dopad.

Telefon by se po krádeži měl uzamknout a je jedno, jestli bude cíle dosaženou softwarovou, nebo raději hardwarovou cestou. Uzamčeny budou základní funkce, byť bude nadále možné volat krizové linky. V Minnesotě podobný zákon prošel už v květnu, tam jde ale o volitelnou funkci. V Kalifornii myslí na to, že uživatelé obvykle s výchozím nastavením příliš nehýbou.

 

Jakkoli může být myšlenka ušlechtilá, nezbývá se než zeptat, jestli podobné rozhodnutí není zbytečné. Většina hlavních platforem funkce pro nalezení nebo dálkové uzamčení telefonu stejně dávno nabízí. Někdy dokonce můžete přes webové rozhraní telefon kompletně vymazat. To ale zákon nepožaduje. Sluší se ještě podotknout, že zákon od 1. července 2015 platí pro smartphony, ale nevztahuje se na tablety.

CS24

Odpůrci zákona poukazují na to, že by funkce mohla být zneužita. Kdyby crackeři našli díru, mohli by lidem omezovat použití smartphonů dálkově. Když se výrobce nepodrobí, čekají ho sankce ve výši od 500–2 500 dolarů za každý prodaný mobil.

Zdroj: Cnet