Hlavní navigace

Kam s ním aneb přehled brašen všeho druhu

19. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod aneb jak vybírat

Kategorie jsme zvolili tři a od každé z nich dále vybrali tři zástupce. Snažili jsme se vybírat tak, aby každý model byl něčím speciální. Přesto jsme ale do testu mohli zahrnout pouze zlomek typů, jež na trhu najdete - a to především na tom vánočním, protože ať se nám to líbí nebo ne, vánoce se blíží jako rozjetý náklaďák a v obchodních centrech už dávno čekají adventní kalendáře, vánoční kolekce a další nezbytnosti.

Brašnu nebo batoh?

Uživatele notebooků můžeme mimo jiné rozdělit do několika málo kategorií podle toho, jak často s ním cestují. A jestli vůbec tuto výhodu přenosného počítače využívají - mnozí si totiž kupují notebook místo stolního počítače. Takové stroje většinou neopustí kancelář či pracovnu za celou dobu své životnosti. Přesun proběhne maximálně mezi obývacím pokojem a postelí. Pokud však notebook často přemisťujete, ať už je to mezi prací a domovem nebo kolejemi a školou, pravděpodobně jej nenosíte ve školním batohu.

Ilustrační obrázek

První kategorií, na kterou jsme se zaměřili, jsou tedy batohy. Ty jsou samozřejmě ideální na delší cesty a také v případě, že s notebookem přesunujete i další náklad. Při rozhodování byste rozhodně neměli skončit u vzhledu. Mnohem důležitější jsou jeho provozní vlastnosti. Jedním z nejdůležitějších aspektů, který rozhoduje o pohodlnosti nošení je polstrování zad. Rozhodně však neplatí rovnice čím víc polstrování, tím pohodlnější batoh. Rozhoduje nejen samotná ergonomie, ale také materiál vycpávek a s tím související tuhost. Příliš měkké polstrování vás sice rozhodně nebude tlačit, na druhou stranu však způsobí nechtěné pocení. Proto je lepší zvolit tvrdší vycpávky a dát si pozor, aby měly dobrý tvar, který vašim zádům bude vyhovovat. Nalezení vyhovujícího modelu je velice subjektivní záležitostí. Proto se neostýchejte využít 14 denní lhůtu, kdy můžete produkt zakoupený online vrátit bez udání důvodu. V kamenných obchodech totiž na tyto batohy nenarazíte až tak často.

Méně pohodlné přenášení si užijete s brašnami s popruhem přes rameno. Určeny jsou tedy především pro krátké vzdálenosti. Kromě toho, že je jejich delší nošení dobrou cestou ke skolióze, moc do nich k notebooku nenaložíte. Hodí se tedy třeba do školy, kdy k nim přidáte maximálně svačinu, propisku a pár sešitů. I zde můžete pozorovat značné rozdíly mimo vzhled. Kromě počtu a typu různých přihrádek je to materiál a zpracování. Toho byste si měli všímat i na popruhu, jenž by měl mít v nárameníkové části polstrování, ideálně tvořené jiným materiálem než gumou nebo tvrzeným plastem. S tím se často můžete setkat u levnějších modelů. Mnohem více, než u batohů je brašna stylovým doplňkem a proto zde můžete najít nepřeberné množství rozličných motivů a vzhledů.

Poslední kategorií, kterou jsme brali v potaz, jsou ochranná pouzdra. Ta můžete použít v kombinaci s batohem, nebo pro přenesení na krátkou vzdálenost, třeba mezi přednáškami či kancelářemi. Ani zdaleka notebook neochrání tak dobře, jako batohy nebo brašny, většinou se tedy jedná o pouhé doplňky a ochranu proti prachu a špíně. U všech kategorií se zaměřte také na kvalitu polstrování přihrádky pro samotný notebook.

Alza.cz
Za zapůjčení brašen, batohů a pouzder pro účely článku děkujeme společnosti Alza.cz a.s.

Batohy

Belkin Dash Backpack

Ač se na první pohled může Belkin zdát jako absolutně nezajímavý model, opak je pravdou. Při bližší prohlídce se šedá myš testu promění na prostorný, voděodolný transportér. Díky vnější úpravě zipů, které jsou chráněny gumovým potahem, se nemusíte bát deště ani zvýšené vlhkosti. Koupel v řece nebo bouřku pravděpodobně notebook v tomto batohu nepřečká, před většinou vodních katastrof je však imunní. Kromě této vlastnosti také docela úspěšně klame tělem.

Do zdánlivě nikterak prostorného batohu toho naskládáte opravdu dost. Přední část, která není určena pro počítač, se dá naplnit běžnými věcmi, stejně tak mnoho dalších kapes. Ty jsou umístěny jednak v drtivé většina přední části a také na horní straně. Hudební milovníky pak potěší nápaditý držák sluchátek, který najdete v jednom z popruhů. Kromě gumy je vybaven také dvěma magnety, jež drží nepoužívaná sluchátka na místě poměrně pevně. Vyšším nárazům třeba při běhu však neodolají. Povedené polstrování navíc doplňuje kapsa pod zády. Poslouží třeba k úschově cenností na cestách.

Belkin Dash Backpack Belkin Dash Backpack

+ voděldolnost, velká kapsa
- horší zapínání zipů

Parametry
Úhlopříčka notebooku 16"
Použitý materiál nylon, neopren
Barevné provedení šedá/černá
Počet kapes 6
Vnější rozměry 450 × 370 × 195 mm
Rozměry kapsy na notebook 390 × 295 × 60 mm
Cena s DPH 1 150 Kč

 

Samsonite Sahora

Decentní vzhled, který ruší jen dekorační prvky modré barvy, potěší především manažery. Těm určitě Sahora neudělá ostudu. Navíc je překvapí zajímavou vlastností, kterou nabízí jen málokterý batoh. Každý jezdec zipu je vybaven dvěma kroužky. Pokud je při dopnutí přiblížíte k sobě, zjistíte, že do sebe křížem zapadají. Pak už nezbývá nic jiného než do vzniknuvšího tunelu zasunout visací zámek a ochránit tím tak svůj majetek. Tímto bezpečnostním řešením jsou vybaveny obě hlavní kapsy.

Na batohu nás zklamalo takřka chybějící polstrování zad. Výrobce použil pouze dva pěticentimetrové pásy na obou stranách zadní strany. Ty bohužel nošení spíše znepříjemní. Pokud do batohu vložíte notebook, který má na spodní straně nějaké výčnělky (typicky gumové nožičky), ty vás budou nepříjemně tlačit do zad. A v případě, že notebook otočíte víkem k zádům, díky minimálnímu polstrování si budete na počítači nepříjemně prohýbat displej. Největší plus si u nás tento model tedy vysloužil seriózním vzhledem a zamykacím mechanismem obou kapes.

Samsonite Sahora Samsonite Sahora

+ možnost uzamknout zipy
- prakticky žádné polstrování

Parametry
Úhlopříčka notebooku 15,4"
Použitý materiál polyester
Barevné provedení černá
Počet kapes 7
Vnější rozměry 330 × 405 × 170 mm
Rozměry kapsy na notebook 360 × 290 × 40 mm
Cena s DPH 1 700 Kč

 

Sweet Years Koala

Batoh pro mladé a zamilované. I tak by se dal charakterizovat tento model od výrobce, který se zaměřuje především na mladší generaci. Díky srdíčkovému logu, které se jako obrysy promítlo do celkového vzhledu přední strany, se batoh pravděpodobně zalíbí zástupkyním něžného pohlaví. Vzhledem k poměrně nízké cenně nás Sweet Years překvapily povedeným polstrováním zad. Ve střední části kolem páteře je výstelka měkčí a přidává tak na pohodlnosti nošení. Strany jsou naopak tvrdší, potažené prodyšným síťovaným materiálem, který má zabránit pocení.

Stejné zpracování pak najdete i na popruzích, které jsou navíc doplněny o popruh kolem pasu. Nic tedy nebrání ani delším výletům s tímto batohem na zádech. V podlouhlé přihrádce v přední části navíc najdete i skryté pouzdro pro mobilní telefon nebo jiné zařízení. MP3 přehrávač do ní však při přehrávání neschováte, protože postrádá jakýkoliv otvor na protažení sluchátek. Sweet Years Koala tedy můžeme jednoznačně označit jako turistický batoh pro dámy.

Sweet Years Koala Sweet Years Koala

+ povedené polstrování zad
- malé rozměry kapsy na ntb

Parametry
Úhlopříčka notebooku 15,4"
Použitý materiál polyester, nylon
Barevné provedení šedá
Počet kapes 6
Vnější rozměry 385 × 550 × 95 mm
Rozměry kapsy na notebook 290 × 330 × 35 mm
Cena s DPH 1 000 Kč

Brašny

Case Logic CL-KLR15

Cestovní speciál od známého výrobce rozhodně nevypadá jako cokoliv, co má společného s notebooky. Běžná cestovní taška se ale po otevření promění v praktickou mobilní kancelář. V jejím těle jsou ukryty celkem čtyři přihrádky, z toho dvě polstrované. Jedna je určená na počítač, druhá pak na další choulostivé cennosti. Zbývající dvě můžete zaplnit třeba pracovními dokumenty nebo celými šanony.

V přední kapse, která je rovněž zpevněna, najdete velké množství kapes a přihrádek na mobilní telefon, vizitky, pera, klíče a mnoho dalšího. V čistokrevnou cestovní tašku se tato brašna promění při vytažení kovového držadla v zadní části. Díky němu a gumovým kolečkům nemusíte brašnu nosit v rukou ale pohodlně tahat za sebou. Kolečka jsou vyrobena z velice měkké gumy, která zabrání nechtěným zvukům. A pokud ji přeci jen budete potřebovat přenést, uchopení zpříjemní vypolstrované ucho, jež je ze spodní strany potažené koženkou. Nebezpečnému promočení a znehodnocení obsahu brašny zabrání pogumované dno, které je navíc vyztužené tvrdým plastem.

Case Logic CL-KLR15 Case Logic CL-KLR15

+ koncept cestovní tašky
- vyšší hmotnost

Parametry
Úhlopříčka notebooku 15,4"
Použitý materiál nylon
Barevné provedení černá
Počet kapes 12
Vnější rozměry 445 × 385 × 230 mm
Rozměry kapsy na notebook 376 × 305 × 45 mm
Cena s DPH 2 090 Kč

 

Case Logic CL-PNC216

Stejně jako u předchozího modelu i zde vyjadřuje poslední dvojčíslí v označení brašny maximální úhlopříčku notebooku, pro kterou je určena. Nejčastějším obyvatelem tedy pravděpodobně bude běžný notebook s 15,6" displejem. Ten umístíte do největší kapsy, která je dostatečně polstrována především na spodní straně. Při pádu pravděpodobně nezabrání alespoň nějakým škodám, rozhodně je však velkou měrou minimalizuje. Notebook v brašně přichytíte dvěma popruhy, z nichž jeden je zcela odepínací a polstrovaný.

Druhá kapsa, kterou najdete uprostřed, vás po otevření mile překvapí svým vzhledem. Je totiž vyvedena v šedé barvě, která je však doplněna velmi výraznými zelenými prvky. Především vnitřní síťovanou kapsou a lemováním přihrádek na dokumenty. Mimo to, zde najdete i menší kapsičky, které jsou netradičně označeny, pro co slouží. Najdete zde tedy kapsičku nesoucí znak USB pro flashku nebo obdobně označenou přihrádku pro vizitky. Celá přední část je pak vyplněna ještě jednou úzkou kapsou, kam však vměstnáte maximálně klíče nebo peněženku.

Case Logic CL-PNC216 Case Logic CL-PNC216

+ velké rozměry, označení přihrádek
- horší přístup do přední kapsy

Parametry
Úhlopříčka notebooku 15,4"
Použitý materiál nylon
Barevné provedení černá
Počet kapes 8
Vnější rozměry 420 × 110 × 360 mm
Rozměry kapsy na notebook 392 × 400 × 300 mm
Cena s DPH 720 Kč

Maloperro Nacho Narco

Italská firma, která se specializuje na výrobu ochranných pomůcek spotřební elektroniky, je v našem testu zastoupena hned dvakrát. Stejně jako velká část dalšího portfolia, i brašna Nacho Narco je vyvedena v netradičním, stylovém designu. Nejvíce výraznými prvky jsou dva maskáčové pruhy, které se táhnou po přední straně a opticky tak prodlužují popruhy s plastovými přezkami. Zbytek těla, který je vyroben z nylonu olivové barvy doplňují tmavězelené obrysy.

Vnitřní prostory a nástroje do nich umístěné jsou chráněny tlustou výstelkou. Pro přihrádku na notebook je navíc použitá jemná látka, která má zabránit nechtěnému poškrábání víka notebooku. To vás může nemile překvapit u levnějších brašen a batohů, které mají v této části například síťku na dokumenty. Pochvalu si určitě zaslouží polstrování popruhu přes rameno. Ze spodní strany je vybavena síťovým materiálem, který má zabránit propocení a nechtěným skvrnám na oblečení. Z obdobné síťoviny najdete na jedné z bočních stran otevřenou kapsu třeba na pití nebo mobil.

Maloperro Nacho Narco Maloperro Nacho Narco

 

+ stylové provedení, materiál kapes
- horší zapínání předního zipu

Parametry
Úhlopříčka notebooku 15,4"
Použitý materiál polyester/nylon
Barevné provedení zelená
Počet kapes 5
Vnější rozměry 420 × 110 × 360 mm
Rozměry kapsy na notebook 392 × 400 × 300 mm
Cena s DPH 720 Kč

Pouzdra

Aha Cover On Tour 13,3"

První z dvojice stylových pouzder Aha není zajímavé pouze svým vzhledem. Ten sice zaujme nejednoho uživatele z mladší generace, hlavní kouzlo však tkví v něčem jiném. Již při otevření vás může zarazit míra rozevření pouzdra. Vzhledem k tomu, že jsou zipy dotažené do konce tří stran, můžete jej naprosto rozevřít. Jedna vnitřní strana hlavní kapsy má našité napříč horními rohy silné gumičky. Protilehlá strana je ze tří stran olemována oranžovým pásem z elastického neoprenu. Za ten můžete zaklesnout základnu notebooku a za zmíněné gumičky jeho víko. Pokud tedy potřebujete použít notebook jen na pár minut, stačí rozepnout zip a pouzdro otevřít i se samotným notebookem. Delší používání samozřejmě není možné - neprodyšný materiál docela spolehlivě zakryje ventilační otvory počítače a nebezpečně tak zvyšuje jeho teplotu.

Druhou zajímavostí na tomto pouzdru je také rukojeť, která je připevněna na gumičkách uvnitř pouzdra. V případě, že notebook v pouzdru chcete přenést, gumičky se natáhnout a rukojeť se uvolní do běžné pozice. Pokud rukojeť nedržíte, gumičky ji vtáhnou zpět do pouzdra - elegantní řešení.

Aha Cover On Tour 13,3 Aha Cover On Tour 13,3

+ možnost uchytit notebook v kapse
- úzký ramenní popruh

Parametry
Úhlopříčka notebooku 13,3"
Použitý materiál polytex
Barevné provedení černá/oranžová
Počet kapes 3
Vnější rozměry 330 × 250 × 30 mm
Rozměry kapsy na notebook 325 × 245 × 26 mm
Cena s DPH 455 Kč

 

Aha Cover Messenger Crop 10,2"

Druhý zástupce Aha by se dal s trochou tolerance považovat i za brašnu. Kapsa pro uschování notebooku je totiž docela prostorná a především disponuje dvěma popruhy, díky kterým můžete nosit pouzdro podobně jako brašnu přes rameno. Pokud si je však majitel zkrátí, nic nebrání nošení ve stylu běžné tašky. Díky bíločernému vzhledu s výraznými zelenými prvky si tento doplněk  pravděpodobně oblíbí zejména zástupkyně něžného pohlaví.

Protože je vnitřní kapsa opravdu větší a uschovaný desetipalcový subnotebook by v ní docela "plaval", je možné ji stáhnout běžným zdrhovadlem. Pro další příslušenství a ženské vybavení jsou připraveny dvě kapsy poměrně malých rozměrů. I tak do nich pravděpodobně většina dam dokáže vměstnat půl kosmetického salonu. Hlavní prostor pro notebook je z jemného materiálu, který má zabránit poškrábání. O to se však může docela snadno postarat zmíněné zdrhovadlo a jeho přezka. Pokud ji uživatelka nechá volně pohybovat uvnitř kapsy, měkkým plastům na notebookovém víku to zrovna příjemné nebude.

Aha Cover Messenger Crop 10,2 Aha Messenger Crop 10,2

+ kapsa se zdrhovadlem
- horší přístup do přední kapsy

Parametry
Úhlopříčka notebooku 10,2"
Použitý materiál polytex
Barevné provedení černá/bílá
Počet kapes 4
Vnější rozměry 280 × 230 × 60 mm
Rozměry kapsy na notebook 276 × 225 × 58 mm
Cena s DPH 435 Kč

 

Maloperro Sleeve Wave

Na konec jsme si nechali jediný model, který se dá nazvat opravdovým pouzdrem. Jako materiál použil výrobce obvyklý neopren. Ten je výhodný nejen pro své voděodolné vlastnosti, ale také pro svou flexibilitu. I když je pouzdro vyrobeno prakticky přesně pro stroj s úhlopříčkou 10,2", k netbooku pravděpodobně přibalíte i napájecí adaptér - v případě, že není nějakých obřích rozměrů, což se u subnetbooků nestává často.

Jak nezapomněl výrobce zmínit, pouzdro se dá díky svým rozměrům použít i pro Apple iPad. Pokud jej do pouzdra vložíte, na každé straně zůstane asi centimetr prostoru. Druhá verze jablečné placky bude v pouzdru ještě volnější díky svému užšímu tělu. Design je stejně jako mnoho jiných výrobků Maloperra stylován do loga výrobce, které i zde hlavním motivem. Chválu si Sleeve Wave určitě nezaslouží za maximální možné rozevření, které není dostatečné pro pohodlnou manipulaci. Jde sice rozepnout asymetricky, přičemž na jedné straně zip sahá asi do dvou třetin výšky, i přesto však vložení notebooku není moc pohodlné.

KL24

Maloperro Sleeve Wave Maloperro Sleeve Wave

+ možné použít i pro iPad
- krátký zip

Parametry
Úhlopříčka notebooku 10,2"
Použitý materiál neopren
Barevné provedení černá/bílá
Počet kapes 1
Vnější rozměry 283 × 205 × 13 mm
Rozměry kapsy na notebook 280 × 204 × 13 mm
Cena s DPH 450 Kč

Byl pro vás článek přínosný?