Hlavní navigace

Kam se poděl Thunderbird 18? Vyšlo jen údržbové vydání 17.0.2…

10. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V úterý Mozilla vydala Firefox 18 a uživatelé jako obvykle současně očekávali novou řadu poštovního klienta, jenž internetový prohlížeč věrně doprovázel celá dlouhá léta. Situace se ale změnila. Pamatujete na loňské léto, kdy nám nezisková společnost oznámila, že již nebude na vývoj uvolňovat zdaleka tolik prostředků a projekt ponechá v rukou komunity? Podobné rozhodnutí samozřejmě nevejde v platnost okamžitě. Vyčkávali jsme, kdy to přijde, a stalo se tak nyní. Neviditelná ruka zatáhla ruční brzdu.

Tip: Stáhněte si Thunderbird 15. Nyní obsahuje chat a lehce přepracované prostředí

Regulérní osmnácté vydání se nezrodilo, protože v současnosti již Mozilla pošťáka aktivně nevyvíjí. Pomáhat mu bude z hlediska údržby. Dojde na nějaké opravování chyb, nové funkce si ale bude muset obstarat komunita. Ta nicméně nikdy nebyla tak velká jako komunita kolem Firefoxu a zda se skutečně dočkáme větších novinek od pár nadšených jedinců, ukáže až čas. Z našeho pohledu přišlo oznámení o ukončení vývoje v nevhodnou dobu. Chvíli po něm se totiž v Thunderbirdu objevil chat.

 

Dříve se zase naučil posílat velké přílohy pomocí služeb jako YouSendIt. V uplynulém roce se vývoj konečně viditelně hýbal kupředu. Pro spoustu stávajících uživatelů jde proto jistě o nepříjemnou zprávu. Zdarma dostupný klient si v ničem nezadal s placenou konkurencí. Ve firemní sféře nicméně často využívají Microsoft Outlook, zatímco domácí uživatelé si s poštovními klienty nelámou hlavu a e-mail kontrolují v prohlížeči. Webové rozhraní zkrátka není zdaleka tak neschopné, jako třeba před deseti roky.

KL24

Mozilla v současnosti plánuje, že bude vydávat hlavní verze zhruba jednou za půl roku. Za nějakých šest měsíců budeme vědět, jestli se dobrovolní vývojáři postarali o dostatečný počet novinek. Thunderbird 17.0.2, který vyšel místo osmnácté řady, stáhnete z webu GetThunderbird.com. Servisní vydání obsahuje několik důležitých oprav, včetně nezvykle dlouhého seznamů záplatovaných kritických zranitelností. Vývojáři vyřešili samovolné mazání konceptů, když jste byli v režimu offline.

Zdroj: Mozilla.cz

Byl pro vás článek přínosný?