Hlavní navigace

Kam se podělo vypínání jako ve Windows Phone? Windows 8.1 jím stále disponují

5. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná si pamatujete, jak jsme před měsíci psali o tom, že se Windows 8.1 možná naučí novému způsobu vypínání počítače. Ten spočívá v přetažení zamykací obrazovky do spodní části obrazovky. Naprosto stejný způsob Microsoft dříve zabudoval do Windows Phone, odkud také plnohodnotná Windows opisovala. Proto vás bude zajímat, že tato funkce přežila a naleznete ji i ve finálním sestavení Windows 8.1.

Na běžné používání to ale asi nebude. Háček spočívá v tom, že váš počítat musí podporovat funkci, které se říká Connected standby. Jedná o režim nízkého odběru elektrické energie, kdy se počítač může velmi rychle probudit a být uživateli k ruce. Prakticky tímto chováním napodobuje smartphony, které odebírají málo proudu a zároveň jsou vždy připravené na to, že je probudíte a budete s nimi pracovat. Pokud máte starší počítač, s podporou příliš nepočítejte.

V každém případě si to ověřte otevřením Příkazové řádky, do níž zadejte následující příkaz:

  • powercfg /availablesleepstates

Nám odpověděla Your system firmware does not support this standby state. Pokud ale budete mít štěstí, vypínání přetažení budete moct používat. Cílí samozřejmě na tablety, kde stačí po dobu čtyř sekund podržet tlačítko pro vypnutí zařízení.

 

Aplikace Slidetoshutdown.exe totiž z Windows 8.1 nezmizela. I kdybyste neměli štěstí s podporou režimu Connected standby, můžete aplikaci ručně spustit, nachází se ve složce Windows\System32. Není jasné, jestli na funkci Microsoft zapomněl a v jednom z příštích vydání Windows ji odstraní.

CS24

Podporuje váš počítač režim Connected standby?
Podporuje váš počítač režim Connected standby?

Zdroj: WinBeta