Hlavní navigace

Kam zdarma se svou poštou?

26. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kam s nimi

Kam s nimi?

Práce s elektronickou poštou patří k základním dovednostem řadícím se k internetové gramotnosti. Používat internet a nemít svou vlastní schránku elektronické pošty je stejné jako jezdit automobilem bez okének, a proto první kroky všech začínajících uživatelů vedou pod křídla některého z poskytovatelů zdarma dostupných poštovních schránek. Někteří z nich si svou budou schránku vybírají podle ohlasů ze svého okolí, jiní volí na základě podbízivé reklamy a někteří si svou poštovní službu zvolili spíše náhodně než cíleně. Zvolili jste si však správně? Nenabízí náhodou konkurence za stejné peníze výrazně více muziky? Co se skrývá pod pozlátkem líbivého grafického rozhraní příchozí pošty?

Sami jsme se zabývali touto otázkou tak dlouho, až jsme se rozhodli podrobit šest nejznámějších zdarma dostupných poštovních služeb podrobit důkladnému redakčnímu testu. Naše výběrové síto, důkladně oddělující zrno od plev, nakonec vydalo šestici nejlepších. Tři z nich jsou služby české, tři z nich zahraniční (ale plně lokalizované do naší mateřštiny). Jmenovitě se srovnání zúčastnily freemailové služby českých portálů Seznam, Centrum a poskytovatele připojení Volný, ze zahraničních do souboje nastoupil populární Gmail od Googlu, Windows Live Hotmail od Microsoftu a Yahoo! Mail. Do srovnání se nedostal známý český e-mail portálu Atlas, který je funkčně shodný s poštou Centra, tudíž vše napsané o něm lze vztahovat také na stránku Atlasu.

Gmail strhnul lavinu

Hned úvodem se ale vraťme o více než desítku let zpět. Možná nevíte, že právě elektronická pošta byla jednou z prvních funkcí nově vniklé počítačové sítě Arpanet, která se postupem času proměnila na Internet. Klasické webové stránky se objevily až o pořádnou řádku let později. Koncem minulého století, kdy se internet teprve začal stěhovat do našich domácností, zde však žádné freemailové servery nebyly. Každý z uživatelů však získal základní poštovní schránku přímo od svého poskytovatele připojení – ta byla většinou velmi malá: ano, kapacity pohybující se okolo hodnoty jednoho megabajtu nebyly ničím vyjímečným. O revoluci se v našich krajích postaral portál Post.cz, který nabídl sice podobně nevelkou, ale volně dostupnou poštovní schránku pro každého bez rozdílu poskytovatele připojení. Navíc přišel s něčím do té doby nepříliš běžným: přehledným rozhraním ovládaným prostřednictvím webového prohlížeče. Tohoto matadora českých freemailů již ve své původní podobě na internetu nenajdete: v roce 2006 jej i s doménou kupuje portál Seznam a začleňuje ji do svého portfolia.

Seznam.cz nejprve koupil Email.cz, následně i Post.cz

Až do roku byla ve freemailovém rybníce klidná hladina, čas od času zčeřená pouze spuštěním některé z nových služeb. Ještě v prvních letech tohoto století nepřesahovala běžná kapacita poštovní schránky dvacet megabajtů a velikosti přílohy soubory byl omezen na pouhé dva megabajty. Obrovská bouře přišla až v roce 2004 a postaral se o ni internetový gigant Google se svou službou Gmail. Ta totiž přinesla něco nevídaného: úložný prostor o velikosti jeden gigabajt pro každého bez rozdílu. Google tak redefinoval způsob používání poštovních schránek: zatímco doposud jste vše nepotřebné mazali a do budoucna si uchovávali jen to nejdůležitější, s Gmailem mažete pouze nevyžádanou poštou a vše ostatní si zkrátka archivujete pro budoucnost. Nikdy totiž nevíte, co budete potřebovat, a není nic snazšího, než si potřebné vyhledat. A že Google hledat umí netřeba zdůrazňovat.

Gmail tak získal obrovské množství uživatelů v rekordně krátkém čase, přestože ze začátku nebyl úplně volně dostupný, ale museli jste získat pozvánku od někoho ve svém okolí, který získal pozvánku od někoho jiného. Bylo to snad poprvé, kdy Google při představování nové služby použil systém pozvánek, které s úspěchem používá doposud – naposled jste mohli získat pozvánky k testování služby Google Wave. A na jednom gigabajtu Gmail neustrnul: v současné době nabízí schránka rovných sedm a půl gigabajtu volného místa.

Konkurence se na Gmail dotahovala ještě dlouho: například Yahoo! Mail zrušil limit až v roce 2007, český Seznam byl v tomto o mnoho flexibilnější a gigabajtovou schránku nabídnul necelý rok po Gmailu. Některé služby, jako například Windows Live Hotmail,  již žádný limit v podstatě nemají.

S registrací e-mailové schránky získáte přístup i k dalším službám nebo třeba diskuzním fórů, ať už se jedná o Window Live ID, Google Account, Yahoo! ID, nebo třeba otevřený OpenID u Seznamu

Pozor na breberky

Vzhledem k tomu, že byl e-mail první masově používanou internetovou službou, stal se zcela logicky také první masovou platformou pro šíření počítačových virů. V dobách, kdy se viry šířily pouze fyzickým přenášením na infikovaných disketách, se ani zdaleka nedalo hovořit o hromadném šíření. Sílu, kterou mohou dát virům e-mailové schránky, ukázal nejvíce v roce 2000 virus s poetickým názvem ILOVEYOU (přeloženo do češtiny virus říkal „miluji tě“). Šířil se klasickou, v té době ale ještě nepříliš využívanou, cestou infikované přílohy lákající své uživatele k otevření. Vzhledem k tomu, že běžní uživatelé nic netušili o virech a přílohách a pouze nemnoho z nich používalo kvalitní antivirový systém, se vir rozšířil do desítek milionů počítačů po celém světě. S velkou pravděpodobností jste jej ve svém počítači tehdy měli také vy.

Z tohoto důvodu je třeba poštovní schránku vybírat nejen podle poskytované kapacity a rozšiřujících služeb, ale také podle poskytované bezpečnosti. Nabízí automatickou kontrolu e-mailů na virovou infekci? Opravdu vyhledává nebezpečné viry v přílohách, nebo zkrátka jen tupě blokuje přílohy s určitou příponou souboru? Také na tuto oblast jsme se důkladně zaměřili.

Stejné platí i o antispamové filtry. Nevyžádaná pošta totiž dokáže váš život velmi znepříjemnit, zvlášť pokud stejnou adresu používáte v internetových službách a diskusích. Správný spamový filtr musí mít nejen dobrou účinnost již po prvním spuštění, musí se také umět učit.

Bezpečnost však není pouze antivirus a antispam, ale také zabezpečení proti neoprávněnému vniknutí do schránky třetí osobou. Jak moc vás útočník musí znát, aby uhodl vaši kontrolní otázku?

Protokoly pro profíky

Přehledné webové rozhraní dnes nabízejí všechny freemailové služby, ty lepší z nich také poskytují rozhraní pro připojení klasických poštovních aplikací běžících přímo na vašem počítači nebo notebooku. Prostřednictvím protokolu IMAP nebo staršího protokolu POP3 tak můžete pracovat se svou poštou rychleji než prostřednictvím webového prohlížeče. Pokud jste profesionál a chcete ze své poštovních schránky dostat maximum (jakkoli se vám může zdát představa profesionála používajícího zdarma dostupnou poštovní službu s nevelkými zárukami úsměvná), bez těchto protokolů se jen těžko obejdete.

Google Apps – placená verze zdarma

Pokud se vám líbí rozhraní a funkce Gmailu a současně máte vlastní internetovou doménu, kterou byste rádi s Gmailem použili, pak můžete sáhnout po službě Google Apps. Ta je určena pro malé/střední podniky a dovolí vám použít funkce a technologie Gmailu, Google Docs i Google Calendar pro vaše uživatele. Můžete tak používat poštu s vaší doménou na serverech Google. Základní verze Standard je zdarma, za verzi Premier zaplatíte tisíc korun ročně za každý z účtů (získáte schránku o velikosti 25 GB pro každého zaměstnance a spoustu nadstandardních služeb).

Bojíte se? Lžete!

Největším bezpečnostním rizikem freemailových služeb jsou takzvané „kontrolní otázky“. To jsou dotazy, které vám systém položí v případě, že zapomenete přihlašovací heslo. Často jsou však příliš banální a představují dotazy typu „Jméno matky za svobodna“, „Název oblíbené knihy“ nebo „Jméno prvního pejska“. Je zřejmé, že útočníkovi, který se chce dostat do vaší pošty, pak stačí pouze trochu zapátrat ve vašem okolí a cestu k vaší schránce má otevřenu. Zkuste tedy v těchto otázkách trochu lhát. Anebo ještě lépe: odpovídejte správně, ale odpovědi zadávejte opačně, hezky od začátku do konce. To si snadno zapamatujete a namísto jména matky za svobodna „mastna“ zadáte téměř neprolomitelné „antsam“.

I když jsou spolehliví, zálohujte

Přestože je scénář, že by poskytovatel vaši poštu smazal, velmi málo pravděpodobný, přesto je třeba na něj myslet. Mějte tedy na paměti, že služba poskytovaná zdarma nemusí poskytovat stejné množství jistoty jako komerční alternativy. Provozovatelé tak nenesou žádnou odpovědnost za ztrátu vašich dat nebo e-mailů. Proto se nespoléhejte jen na jednoho a důležité e-maily si ukládejte buďto na vašem lokálním počítači, nebo si je přeposílejte do schránky u konkurence.

Srovnání zahraničních freemailů

Zahraniční freemaily

Google Gmail

web: www.gmail.com
úložný prostor: 7,5 GB
hodnocení: 5/5

Gmail (v Německu a Velké Británii oficiálně nazývaný Google Mail) je bezplatná e-mailová služba provozovatele vyhledávače Google, která poskytuje webové rozhraní (tzv. webmail) nebo volitelně stahování pošty protokolem POP3 nebo IMAP. Od dubna 2004 byl k této službě přístup pouze přes pozvánku, v únoru 2007 byla zpřístupněna beta verze. E-mailová schránka měla v té době velikost 1 GB, což výrazně posunulo standard velikosti úložného prostoru.

Nyní Gmail nabízí přes 7000 MB volného místa (roste přibližně o 3,3 MB za den), za příplatek vám může být úložný prostor zvětšen od 10 GB do 400 GB v ceně pohybující se mezi 20 a 500 americkými dolary ročně. Umožňuje také pokročilé vyhledávání v e-mailech, řazení do konverzací (známé z internetových fór) a používá interaktivní ajaxové prostředí. Díky těmto funkcím ho používají desítky milionů uživatelů na celém světě.

Zajímavou funkcionalitu navíc nabízí služba Google Labs. Tu si lze představit jako skladiště rozšiřujících zásuvných modulů, které dokážou rozšířit základní funkcionalitu o nová vylepšení. Můžete tak přidat uživatelsky definovatelné klávesové zkratky, minihry nebo rozšířenou správu IMAP protokolu.

Jestli Gmail něčím výrazně překonává konkurenci, pak jsou to zabudované náhledy na dokumenty přímo v příloze e-mailu. Pokud totiž přijmete e-mail obsahující dokument vytvořený ve Wordu, Excelu, PowerPointu nebo například PDF dokument, přímo v rozhraní Gmailu jej můžete prohlédnout, aniž byste ji museli nejdříve stáhnout na pevný disk svého počítače. Díky službě Google Docs pak můžete kancelářské dokumenty přímo ve webovém prohlížeči upravit a poté upravené odeslat zpět odesílateli.

Plusy a mínusy

+ množství služeb a rozšiřujících modulů, neustálý vývoj, rychlost rozhraní, možnost práce s přílohami
− z počátku nepřehledný systém štítků, bez doplňkového modulu pouze omezené možnosti IMAP připojení

Windows Live Hotmail

web: mail.live.com
úložný prostor: neomezeno (500 GB)
hodnocení: 3/5

Tato služba patří k velmi rozšířeným, především díky její integraci s ostatními službami z rodiny Windows Live. Kromě velké schránky s kapacitou, což vystačí na tisíce e-mailů i se spoustou fotografií a dalších příloh, vás mile potěší webové rozhraní, které vypadá spíše jako kvalitní poštovní klient a je dostupné v češtině. Pro všechny služby včetně e-mailu potřebujete tzv. Windows Live ID, tedy účet s přihlašovacím jménem a heslem. Na stránce home.live.com klepněte v levé části na odkaz Zaregistrovat se. Na stránce s jednoduchým registračním formulářem zaškrtněte volbu Vytvořit e-mailovou adresu služeb Windows Live.

Stejně jako Google ve svém Gmailu nabízí i Microsoft ve službě Windows Live Hotmail webové rozhraní s možností chatování přes Windows Live Messenger. Jediným požadavkem je podporovaný webový prohlížeč: tedy Internet Explorer pokud možno v poslední verzi, nebo Firefox.

Ovšem největší výhody jsou v tomto případě největšími nevýhodami, které znepříjemňují uživatelům život. Líbivé grafické uživatelské rozhraní je pomalé a na rychlých počítačích ne na všechny povely zareaguje prostředí okamžitě. Vinou množství vkládaných grafických reklam je rozhraní také nepřehledné a nepotěší také nepříliš úspěšný spamový filtr. Při dlouhodobém sledování vykazoval spamový filtr právě u služby Windows Live Hotmail největší chybovost.

Nevelké jsou také možnosti konfigurace doplňkových služeb: Windows Live Hotmail například jako jediný neumožňuje automatické přeposílání pošty do na jiný účet mimo služby Windows Live, plnohodnotnou vzdálenou práci se schránkou bez využití webového prohlížeče získáte pouze s klientem Windows Live Mail na operačním systému Windows.

Zajímavost na závěr, která potěší nejednoho českého uživatele: na adrese www.hotmail.cz najdete plně lokalizovanou verzi služby, která vám umožní registrovat si e-mailovou adresu s českou doménou hotmail.cz.

Plusy a mínusy

+ integrace s ostatními službami Windows Live, obrovská úložná kapacita
− nemožnost přeposílání pošty ven ze služby, horší spamový filtr, pomalé rozhraní

Yahoo! Mail

web: mail.yahoo.com
úložný prostor: neomezeno
hodnocení: 3/5

Služba Yahoo! Mail ještě před nedávnem neměla v množství poskytovaných služeb konkurenci, nyní ji však konkurence předstihla mnoha doplňkovými funkcemi. Yahoo! Mail využívá dvě rozdílná rozhraní: moderní postavené na technologii Ajax využívající služeb webové aplikace Zimbra Desktop a obyčejné nazvané prostě klasicky Yahoo! Mail Classic. Zatímco první z nich oplývá všemi moderními vymoženostmi uživatelského rozhraní, druhé je vhodné pro použití na pomalejším internetovém připojení nebo na starších/pomalých počítačích.

Již od roku 2007 v sobě integruje rozhraní webového komunikátoru Yahoo! Messenger podobně jako konkurenční aplikace. Českého uživatele však může odradit chybějící česká lokalizace uživatelského prostředí, přestože s češtinou v e-mailových zprávách, jejich hlavičkách i jménech odesílatelů problém není. Vinou zaměření primárně na anglicky hovořící uživatele je spamový filter velmi účinný na cizojazyčné zprávy, což by mu mohli čeští konkurenti jen a jen závidět.

Prostředí lze rozšiřovat o další funkce prostřednictvím praktických miniaplikací. Ty se skrývají v malém nenápadném boxíku v levé spodní části stránky. Najdete zde pomocníky pro uploadování velkých souborů, pokročilý kalendář, aplikaci Picnik určenou pro snadnou a efektivní editaci fotografií nebo integraci s PayPal účtem. Nejčastěji jsme pak využili miniaplikaci poznámkového bloku pro záznam krátkých kusých informací.

Uživatelské rozhraní je rychlé, ovšem i zde se nezbavíte blikající grafické reklamy, na kterou si zkrátka budete muset zvyknout. Výhrady pak máte k antivirové ochraně: ta buďto neexistuje vůbec, nebo je špatně nastavena, protože systém nebyl schopen detekovat ani jednu z našich testovacích zavirovaných příloh.

Plusy a mínusy

+ praktické miniaplikace, neomezený úložný prostor
− pouze anglické rozhraní, nefunkční antivirová ochrana

Srovnání českých freemailů

České freemaily

Seznam E-mail

web: mail.seznam.cz
úložný prostor: 20 MB / neomezená
hodnocení: 4/5

Seznam E-mail je po úvodní stránce samotného Seznam vyhledávače nejviditelnější službou českého portálu Seznamu. Seznam E-mail je největší a zároveň nejpopulárnější freemailovou službou na Českém internetu. Celkový počet všech schránek přesahuje počet 10 milionů.

Standardní velikost schránky po založení je 20 MB, lze ji však zasláním speciální aktivační textové zprávy rozšířit na kapacitu neomezenou. Za toto rozšíření zaplatíte tři koruny, což je cena za odeslání samotné textové zprávy z mobilního telefonu. Jediným omezením „neomezené“ schránky je limit 30 000 uložených zpráv.

Uživatelské rozhraní se již dlouho nezměnilo a příliš nereflektuje na současný trend Ajaxový aplikací. Jedná se o klasickou webovou prezentaci bez výrazných přidaných interaktivních funkcí. Na druhou stranu je právě díky tomu rozhraní rychlé i přehledné, všechny prvky reagují téměř okamžitě i na pomalých počítačích – ideální například pro pomalé mininotebooky.

Spokojeni jsme byli se spamovým filtrem, který vykazoval velmi dobré učící se charakteristiky. Zásah případné antivirové ochrany jsme pak nezaznamenali ani na jednom z testovacích virových kousků, některé e-maily však nedorazily k zamýšleným příjemcům, aniž bychom byli upozorněni na možný zásah antiviru. Seznam tak zřejmě spoléhá na antivirový systém nainstalovaný na počítači konkrétního uživatele.

Pro mnohé uživatele může být zajímavá dodávaná aplikace Seznam Pošťák, která se instaluje přímo na počítač a vypadá jako ikona obálky v pravém dolním rohu v liště Windows. Ta poté poskytuje zrychlený přístup k e-mailové schránce jedním klepnutím na lištu i automatické vyskakovací upozornění na každý nový e-mail. Pokud dorazí více zpráv, tak se vám zobrazují jedna po druhé jako slideshow.

Plusy a mínusy

+ rychlé uživatelské rozhraní, možnost neomezené kapacity, dobrý antispamový filtr
− podivně funkční antivirová ochrana, místy „spartánské“ prostředí

Centrum.cz multimail

web: mail.centrum.cz
úložný prostor: 20 MB / 2 GB
hodnocení: 4,5/5

Jsme si vědomi toho, že hodnocení vzhledu je vždy hodně subjektivní záležitostí. Přesto jsme se však v redakci shodli, že webové rozhraní e-mailu v podání Centra je nejlíbivější v našem testu. Vše je důsledně lokalizováno do češtiny, výchozí modrá barva působí velmi příjemně. Výhradu lze mít pouze k nepřizpůsobivosti na velkých monitorech: i na obrovských úhlopříčkách nevyplní rozhraní celou plochu okna, ale zabírá pouze jeho menší část.

Podobě jako Gmail nabízí i Centrum.cz multimail možnost označování jednotlivých zpráv barevnými štítky, které však nemohou mít více než šest různých barev. Na rozdíl od Gmailu však zde štítky neduplikují funkci samostatných složek, ty zde zůstávají zachovány. Součástí systému jsou také jednoduché poznámky, které jsou však uchovávány v samostatné záložce a nelze je jednoduše zobrazit v jediném soupisu společně s došlou poštou.

Potěšeni jsme byli antivirovou ochranou, která při odeslání zavirovaných příloh přílohu poslušně odstranila – jen je škoda, že o této činnosti systém uživatele neinformoval. Centrum.cz nenabízí integrovanou možnost přímé komunikace, nabízí však ke stažení lokalizovanou verzi desktopového kecálka ICQ.

Základní kapacita schránky je pouze dvacet megabajtů. V nabídce je však i možnost rozšíření kapacity až na dva gigabajty úložného místa – pro jeho aktivaci musíte odeslat placenou textovou zprávu ze svého mobilu, nebo můžete použít také mikroplatební systém GoPay. Cena za navýšení úložného prostoru je stanovena na čtyři koruny.

Plusy a mínusy

+ líbivé uživatelské prostředí, dobře funkční antivir a antispam
− nepřizpůsobivé rozhraní na velkých monitorech

Volný mail

web: mail.volny.cz
úložný prostor: 50 MB / 250 MB / 2 GB
hodnocení: 5/5

V dnešní době působí na první pohledu uživatelského rozhraní e-mailové služby Volný jako zjevení – žádný Ajax, žádné líbivé animace, přechody nebo barevné ikonky. Působí trochu jako z minulého století. Pokud si ale na něj zvyknete, nebudete jej chtít opustit. Je díky tomu ďábelsky rychlý i na pomalém připojení přes mobilní telefon.

Trochu zapeklité je to v případě nabízené úložné kapacity. Základní hodnota je 50 MB, můžete ji však jedním klepnutím myši rozšířit na 250 MB. Pokud by vám ani tato možnost nestačila, je možné za 29 korun za měsíc (nebo 348 korun za rok) rozšířit dostupnou kapacitu na rovné dva gigabajty.

Pokud často posíláte velké soubory, můžete využít služby Uschovna.cz – její rozhraní je integrováno přímo do pošty. Zajímavým bonusem je pak možnost založit si až pět nezávislých aliasů ke své schránce na zajímavých doménách volejmi.cz, firemni.cz a mnohých dalších.

Na vysoké úrovni jsou také možnosti konfigurace, především možnosti nastavení antispamové a antivirové ochrany. Můžete si zvolit, jak má systém postupovat v případě spamu i nakažené zprávy – zda ji má bez milosti odstranit, přesunout do složky Odpad, plus je možné zapnout zaslání informace při zachycení antivirové zprávy. Skvělé!

Stejně tak je možné nastavovat pokročilé filtry, automatické třídění, přesměrovávání, podpisy, blokování e-mailů nebo i celých domén. Zkrátka, pokud hledáte email na stereoidech s možnostmi pro profesionály, vyzkoušejte jej.

KL24

Plusy a mínusy

+ možnost zajímavých aliasů, integrace se službou Uschovna.cz, možnosti konfigurace antiviru
− delší aktivace účtu, plná kapacita placená

Byl pro vás článek přínosný?