Hlavní navigace

Kapacitní rukavice: ovládáme dotykový displej smartphonu v zimě

2. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Telefony s dotykovým displejem se totiž ovládají přes kapacitní vrstvu. Při dotyku prstu na displeji dojde ke vzniku kapacity (kondenzátor) mezi okraji displeje a vaším prstem. Z toho lze vypočítat, ve které části se displeje dotýkáte. Podmínkou je ale dotyk vodivým předmětem, tedy prstem vaší ruky. Tolik tvrdí teorie, víkendové čtení ale tak nudné nebude.

V Jižní Koreji před časem lidé přišli na to, že lze telefon ovládat horkým párkem, čímž patrně na chvíli stouply prodeje hotdogů, ale šlo jen o takový výstřelek hodný videa na youtube.

Nasazujeme rukavice

To správné řešení ale je, aby šlo telefon ovládat i v teplých rukavicích, a tak se začaly objevovat speciální, s vodivým propojením na konečcích prstů. Dají se koupit i za pár desetikorun, ale aby vám v nich bylo alespoň trochu teplo, připlaťte si.

Kapacitní rukavice AligatorKapacitní rukavice AligatorKapacitní rukavice Aligator

Zimní kapacitní rukavice Aligator se prodávají v šedé a černé variantě, já si koupil tu šedou. Jinak běžné lehce zateplené rukavice jsou momentálně k dostání pouze ve střední velikosti M (narozdíl od oblečení sednou dobře na větší škálu ruk, roztáhnou se), ale chystají se i další velikosti. Vnitřním materiálem jsou velice příjemné.

Parametry
Cena 249 Kč včetně DPH
Zapůjčil Sunnysoft
Kapacitní rukavice Aligator RUKDLCDG
složení polyamid, bavlna
velikost M (budou i jiné)
barva černá, šedá

Jsou vyrobeny z polyamidu a bavlny, jen špičku palce, ukazováčku a prostředníčeu tvoří elektricky vodivý materiál. Sunnysoft nespecifikuje, o jaký materiál přesně jde, ale jen tak na dotek byste vodivý materiál nehádali. Na černých rukavicích jsou ony tři prsty odlišené bílou barvou, šedá varianta působí decentněji.

Kapacitní rukavice AligatorKapacitní rukavice AligatorKapacitní rukavice AligatorKapacitní rukavice Aligator

Ten zvědavý pocit, jak dobře to bude fungovat, rozptýlily už první dotyky. Kontakt prstu s displejem pocitově trochu chybí, ale telefon reaguje bez chyb. Jen pokud se nějaká aplikace na chvíli zasekne, nejste si jistí zda to není rukavicemi, ale jde opravdu jen o pocit.

 

Nejtěžší zkouška čekala rukavice při psaní. Jelikož malá písmenka dovedou potrápit i holé prsty, ani v rukavicích to nejde dokonale. Ale pokud vám dobře padne velikost a vodivá plocha dobře sedí na prstu, dá se psát velmi dobře. U běžného šoupání rozdíl nepoznáte vůbec, jen ucítíte slabší haptic odezvu (zavrnění vibracemi), pokud ji máte nastavenou.

Další funkce

Kromě kapacitních displejů lze ovládat i starší rezistivní, u kterých žádnou vodivost nepotřebujete – na displej jen přitlačíte. A když už nebudete rukavice sundávat kvůli mobilu, co ostatní činnosti?

MMF24

V kapacitních rukavicích se dá řídit, jen bez posilovače řízení bude volant trochu více klouzat. V prostředcích MHD slouží rukavice jako ochranná vrstva mezi vaší rukou a částmi vozu, jichž se dotýkali cizí lidé a cvaknou jízdenku v nich lze pohodlně také. I vysmrkat se v nich dá, jen u toho nevíte, zda se trefujete do kapesníku.

Vodivá vlákna nejsou žádný kov a na prstech jiný materiál nepocítíte. Chvíli budete mít nutkání si při zvonění telefonu rukavici sundat, ale to brzy přejde. Poté následuje již jen teplo.

Několik zásad správného používání:
pro muže nestrkejte ruce v rukavicích do zásuvky, mohlo by to mít stejný efekt, jako bez rukavic
pro ženy ruční praní do 30 °C, bez aviváže, nesušit v sušičce
Zásady berte prosím s humorem, slouží primárně pro zvýšení počtu komentářů pod článkem.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.