Hlavní navigace

Kapitulace: vývoj pro desktop ve Visual Studio 2012 Express realitou

11. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedávno se celý svět obával toho, že se Microsoft pokusí zabít vývoj desktopových aplikací. Zdarma dostupný nástroj Visual Studio 2012 Express, který se zatím nachází ve fázi testování, se totiž měl odnaučit, co je to desktopový program. Vývojáři by s tímto nástrojem byli omezeni pouze na nové prostředí Metro, kam se je ostatně Redmondští snaží již několik měsíců usilovně nasměrovat. Ten, kdo by chtěl nadále vyvíjet pro desktop, by se musel buď držet staršího Visual Studia, nebo zaplatit za ne zrovna levnou profesionální edici nového vývojového prostředí. Naštěstí se scénáře předpovídající konec desktopových aplikací nakonec nevyplní.

Tip: Visual Studio 11 Express neumožní vývoj aplikací pro desktop, jen pro Metro

Po vlně kritiky, které se internetem přehnala, se Microsoft rozhodl do Visual Studia 2012 Express vrátit možnost vývoje aplikací pro desktop. Windows 8 desktop stále obsahují, hlavní pozornost bude ovšem věnována dotykovému Metru. Edice nástroje s označením Express bude nadále dostupná zdarma a umožní vývojářům používat jazyky C++, C# a Visual Basic pro desktopové programy. Microsoft současně oznámil, že produktová řada Visual Studio 2012 bude uvolněna na podzim letošního roku, což dává smysl i vzhledem k tomu, že bychom se v podobné době měli dočkat příchodu Windows 8.

 

KL24

Zdarma dostupná verze prý přijde o něco později než placená. Na základě odezvy uživatelů bude upraven také vzhled aplikace. Možnost vyvíjet aplikace pro desktop, nikoli pouze pro Metro, je přirozeně mnohem zásadnější. Ostatně, Windows 7 a starší žádné Metro neobsahují. Tyto systémy přitom nebudeme moci hned tak ignorovat, budou nás provázet ještě řadu let.

Zdroj: ZDNet

Byl pro vás článek přínosný?