Hlavní navigace

Karty CompactFlash mají nástupce: XQD

8. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sdružení CompactFlash Association (CFA) včera vypustilo specifikace pro nový formát výkonných paměťových karet XQD.

Mělo by jít o nástupce CompactFlash, který se používá zejména v profesionální sféře. Pro komunikaci se má využívat rozhraní PCI Express, zpočátku „omezené“ na přenosové rychlosti 2,5 Gbps, už teď se ale počítá s přechodem na 5 Gbps. XQD by měl dosahovat rychlosti zápisu 125 MB/s a vyšších.

Rozměry nového formátu jsou 38,5 × 29,8 × 3,8 mm. Web dpreview připravil i náčrtek rozměrů karet ve srovnání se staršími CompactFlash a rozšířenými SD:

Ve srovnání se SD už se možná nemusí zdát karta tak velká, pořád má ale podstatně větší tloušťku bezmála 4 mm. Důvodem je i robustnější konstrukce.

Kdy se objeví první produkty pro nový formát XQD, zatím není zřejmé, licence začne sdružení udělovat na počátku roku 2012.

 

VPG: HD video na CompactFlash s garancí

Na to, než bude CompactFlash na odstřel, si ale ještě dlouho počkáme. Svědčí o tom i další počin CFA, která kromě XQD představila i nové specifikace VPG (Video Performance Guarantee) pro stávající formát karet CompactFlash. Nové profily VPG mají být zárukou, že produkty označené logem VPG zvládnou dostatečně rychle ukládat videozáznam v HD rozlišení nebo rozložení záznamu do více souborů bez ztráty snímků. Například pro splnění VPG Profile 1 je zapotřebí garance souvislého záznamu rychlostí až 20 MB/s.

První videokamery a karety splňující pořadavky VPG Profile 1 už se dodávají, poznáte je podle tohoto loga:

KL24

Zdroj: CFA, dpreview

Byl pro vás článek přínosný?