Hlavní navigace

Kaspersky Internet Security 2009

10. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Základ Kaspersky Internet Security 2009 tvoří antivirová ochrana, v podání tohoto programu pod názvem Anti-Malware. Tím tvůrci naznačují, že si jejich antivir poradí nejenom s klasickými viry, ale i s dalšími typy škodlivých programů, jako je spyware. Anti-Malware na pozadí kontroluje soubory na disku a operační paměť, e-mailovou komunikaci a obsah přenášený pomocí komunikačních programů (ICQ, Messenger).

Antivir hlídá i přenosy realizované pomocí webového prohlížeče. Pokud se rozhodnete stáhnout nebezpečnou aplikaci nebo jiný podezřelý soubor, pak by jej měl Kaspersky analyzovat a upozornit na nebezpečí. Program vám umožní sestavit seznam bezpečných webů, jejichž aktivitu nebude zpracovávat. Samozřejmostí je heuristika použitá u všech částí ochrany Anti-Malware.


Základní okno programu

Internetová ochrana v Kaspersky Internet Security

Další část zabezpečení počítače v režii Kasperskyho je Online zabezpečení. Tento nástroj nabízí ochranu před podvodnými stránkami, které se z vás snaží vytáhnout různé přihlašovací údaje ke známým internetovým službám nebo elektronickému bankovnictví. Anti-Phishingovou ochranu tak můžete používat ve spojení se zabezpečením zabudovaným přímo v moderních internetových prohlížečích.

Pokud Kaspersky Internet Security 2009 odhalí počítač, ze kterého se na vás někdo pokusí zaútočit, okamžitě vzájemnou komunikaci zablokuje - na jak dlouho, to si můžete jednoduše nastavit. V době, kdy je vytáčené telefonní spojení k internetu již na ústupu, nejsou sice dialery tak nebezpečné, Kaspersky přesto nabízí ochranu před přesměrováním připojení na telefonní číslo s vysokým tarifem.


Kontrola počítače a vybraných složek

Firewall a zabezpečení systému

Byť by se zdálo, že firewall patří k online zabezpečení, najdete jej ve skupině Zabezpečení systému. Prakticky je to ale úplně jedno, jde jen o přístup k jeho nastavení. Firewall automaticky běží po instalaci Kasperskyho, kde si jej můžete zapnout namísto standardního firewallu ve Windows. Tento nástroj funguje podobně, jako v jiných aplikacích - blokuje příchozí a odchozí síťová spojení, nabízí profily pro různé druhy sítí a u každé z aplikací umožňuje určit, zda je důvěryhodná či nikoliv. V nastavení firewallu se mi líbil snadný přesun záznamu o aplikaci mezi jednotlivými stupni důvěryhodnosti.

Proaktivní ochrana sleduje klasické červy, červy výměnných sítí (P2P), keyloggery zaznamenávající použití klávesnice (nikoli jen zadání klíče - key pro Kaspersky Internet Security 2009), rootkity (skryté aplikace a ovladače) a veškeré změny a pokusy o úpravu jádra operačního systému (poslední zmíněnou funkci je nutné zapnout). Rozliší přitom, zda jde o neznámou aplikaci nebo program z databáze bezpečného softwaru.


Nastavení důvěryhodnosti programů

Důležitým nástrojem je filtrování aplikací. Díky tomu je Kaspersky Internet Security 2009 schopen zablokovat spouštění neznámých programů, které přistupují k počítačovým zdrojům, k zařízením a k prostředí. Opět je k dispozici celá řada definicí pravidel a výjimek. Neznamená to ale, že by nastavení bylo složité. Jen mi přijde poněkud nepohodlné, když například musíte dopředu povolit činnost programu zachytávajícího snímky obrazovky.

Filtrování obsahu

Čtvrtou částí Kaspersky Internet Security 2009 je pomůcka analyzující obsah webu nebo pošty. Sem spadá ochrana před nevyžádanou poštou a nástroj pro blokování reklam na webu. Na rodinných počítačích využijete rodičovskou kontrolu. Pomocí série profilů pro dítě, mladistvého a rodiče definujete, který uživatel může používat jaké aplikace.

Posunutím táhla nastavíte blokování aplikací, povolíte používání internetové pošty a chatu nebo zablokujete stránky pro dospělé a weby s nevhodným obsahem - drogy, násilí a podobně. Pro jednotlivé role je možné definovat časové limity použití počítače.


Ochrana Anti-Malware

Uživatelské prostředí

S Kasperskym se velice dobře pracuje díky srozumitelnému prostředí, ve kterém rychle nastavíte jednotlivé komponenty a spustíte kontrolu počítače. Ta nabízí krom klasického výběru složek a disků i skenování pouze elektronické pošty nebo složky s vašimi dokumenty. Rychlá kontrola prohledává paměť, spouštěcí objekty a spouštěcí sektory na disku. Aktualizace probíhají automaticky, stahují se v momentě, kdy jsou k dispozici. Je-li s nastavením Kasperskyho něco v nepořádku, budete na to upozorněni červenou nebo oranžovou lištou v okně programu.

Kaspersky Internet Security 2009 jsem vyzkoušel i ve Windows 7, kde fungoval bez problémů.

KL24

Článek vyšel v časopisu Extra PC prosinec 2008.

Byl pro vás článek přínosný?