Hlavní navigace

Kauza drahých pamětí RAM: Čínské úřady hrozí vyšetřováním kvůli možnému kartelu

2. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Samsung

Včera jsem se v našem bilančním ohlédnutí za rokem 2017 vztekal nad cenami operačních pamětí, které se už od léta 2016 rok drží na výrazně zdražené úrovni. Je možné, že je budeme muset tolerovat ještě řadu měsíců, ovšem pokud vám také zaťaly pařáty do peněženky, pak vás možná potěší jedna věc. Zdá se totiž, že kvůli drahotě si na výrobce DRAM chce došlápnout Čína a chystá se je vyšetřovat pro podezření z cenového kartelu.

Tuto zprávu přinesla agentura Reuters, podle nichž se Čínské úřady regulující trhy (jmenovitě instituce nazvaná Oddělení dohledu nad cenami Komise pro národní rozvoj a reformy) rozhodly pozorněji zaměřit na situaci trhu s pamětmi a zjistit, zda jejich výrobci nepraktikují zakázané kartelové praktiky mající za cíl umělé zvýšení cen. Čínská administrativa má zdá se největší zájem o ceny mobilních pamětí. Ty totiž škodí tamním výrobcům chytrých telefonů, kteří se derou dravě dopředu, ale často je jejich zbraní právě nízká cena, takže je dražší komponenty znevýhodňují. Čína má proto asi oprávněný strach, že ceny DRAM mohou smartphonové žně lokálních čínských výrobců zastavit.

Jeden z představitelů výše zmíněné komise údajně sdělil (státním) novinám China Daily, že bude bude podrobně sledovat další vývoj a případné problémy s umělým zvyšováním cen. Úřady už údajně ohledně této problematiky komunikují s výrobci pamětí – China Daily zmiňuje Samsung, který je celkově největším dodavatelem DRAM. Nicméně toto neznamená, že jsou firmy oficiálně vyšetřovány ve smyslu již běžícího antimonopolního řízení. Prozatím lze asi mluvit spíše o varování nebo preventivním ostřejším dohledu.

micron-pamet-cip

Nedostatek investic do výroby měl i reálné důvody

Samotná existence vysokých cen nemusí totiž nutně ukazovat na ilegální kartel, byť projevy by k tomu mohly vybízet. Za současnou drahotou je kombinace vysoké poptávky a nedostatečné výrobní kapacity. To, že výrobci nevybudovali včas dostatek nových továren na DRAM, nemusí ovšem být zlým úmyslem. Před zvýšením cen byla DRAM považována za nevděčný a velmi často ztrátový byznys, což je doloženo krachem řady dřívějších hráčů. Lze proto rozumět tomu, že se do posílení kapacity výrobci nehrnuli a to, že jejich postoj byl „synchronizovaný“, může být snadno shoda okolností. Tyto firmy totiž všechny zároveň vyrábějí paměti NAND Flash, které procházejí dlouhodobým boomem. Samsung, Hynix i Micron v nich určitě museli spatřovat mnohem perspektivnější příležitost a nelze se moc divit, že soustředili patrně prostředky do investic na výrobní linky právě pro NAND.

KL24

Pokud nicméně výrobci nemají úplně čisté svědomí, pak by varování čínských úřadů mohlo zapůsobit a přimět je „sekat dobrotu“. Když nic jiného, mělo by působit preventivně do budoucna. Podstatné také může být, že pozornost regulačních úřadů v jedné důležité jurisdikci často spustí vyšetřování i v dalších (EU, USA a tak dále). Dohled však asi nemůže přikázat dotyčným společnostem pořídit další výrobní linky a také nemůže urychlit jejich spuštění. Výrobci pamětí se ostatně za nos už chytili, jenže velká část kapacit, které chystají, zasáhne do bojů až v roce 2019.

Wafery s čipy v polovodičové továrně Wafery s čipy v polovodičové továrně

Politika?

Je ovšem také možné, že za oním vyšetřováním, respektive varováními, že by vyšetřování mohlo přijít, jsou do určité míry také v podstatě soukromé zájmy čínských firem. Může jít o nátlak na výrobce pamětí ve prospěch čínských výrobců elektroniky s cílem dotlačit Samsung, Micron a Hynix k tomu, aby jim poskytli nadstandardní podmínky. A může jít také o preventivní protiútok související s právními spory, které dost možná čekají začínající lokální čínské výrobce pamětí kvůli podezřením z krádeže technologií. Čínské úřady by se mohly pokoušet tyto firmy vysekat z problémů právě vytvořením tlaku na žalující zahraniční firmy skrze antimonopolní řízení, což by pak mohlo být použito jako předmět vyjednávání při případných dohodách.

Byl pro vás článek přínosný?