Hlavní navigace

Kauza Ion: nVidia se brání

28. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel před nedávnem vypustil prezentaci, kde pomlouvá platformu Nvidia Ion, tedy konkréně spíše čipset MCP79 s integrovanou GeForce 9400, který pod Atomem ohrožuje intelovské 945GC/GSE a GN40 a ignoruje omezení, která Intel na platformy s Atomem uvalil, aby zabránil kanibalizaci vyšších produktových řad. Nvidia v reakci na to vydala vlastní prezentaci, která byla zveřejněna na fóru serveru Fudzilla a kterou vám nyní přinášíme.

Nvidia pochopitelně vyzdvihuje kvality svého řešení – to jest především vyšší grafický výkon a schopnost přehrávat HD video i v rozlišení 1080p, zatímco Intel GN40 si poradí pouze s videem v rozlišení 720p.

Dále si Nvidia vybírá výroky zástupců Microsoftu, vývojářů z Epicu, EA a Cyberlinku a novinářů z několika serverů, kteří platformu Ion chválí. Procesor Atom ani integrovaná GeForce sice nejsou ideální kombinací pro nové hry. Kvality MCP79 v tomto ohledu ale daleko převyšují schopnosti nabídky Intelu.

Dále Nvidia kritizuje koncepci severního a jižního můstku. Nejde ani tak o zastaralost takového řešení, ale prostou skutečnost, že pokud záleží na malých rozměrech, má Ion navrch. Procesor Atom a čip MCP79 integrující funkce northbridge, southbridge a grafického jádra dokáže Nvidia vtěsnat na plochu tištěného spoje o 55 % menší, než potřebuje Intel 945GSE + ICH7.

A schopnosti? Nvidia proklamuje desetinásobný výkon platformy Ion, což se samozřejmě týká pouze 3D akcelerace a aplikací využívajících rozhraní CUDA. Jenom nevím, co si Nvidia představuje pod pojmem „HD Internet“, že to Ion umí a čipsety Intelu ne.

Ion tedy nabízí lepší zážitek z užívání počítače. Ale co když nás hraní her na malém notebooku (zdá se, že Ion se nakonec přeci jen stane i mobilní platformou) nezajímá a raději se spokojíme s méně výkonným, ale úspornějším čipsetem od Intelu? Podle Nvidie si příliš nepomůžete. I když má totiž její řešení vyšší TDP, při běžném provozu prý rozdíl ve spotřebě oproti 945GSE činí pouhou polovinu wattu.

Jak už si Nvidia postěžovala na prvním slajdu, nová generace Atomu označená Pineview neumožňuje používat jiné grafické jádro, než to integrované v procesoru. A to je mírně vylepšený GMA 950 z čipsetu 945G, tedy downgrade i z pohledu Intelu a čipsetu GN40, který nedávno začal pro Atom nabízet. Je tedy čas jít o dům dál. Druhá generace platformy Ion bude zahrnovat procesory VIA Nano, které jsou ideální náhradou za Atom. To už ostatně naznačovaly starší zprávy; nyní ale Nvidia prozradila, že jméno Ion se bude vztahovat i na sestavy s výkonnějšími procesory Intelu. A tím jsou myšleny Celerony, Pentia Dual-Core i plnohodnotná Core 2 Duo. Pravděpodobně se bude jednat o BGA provedení těchto procesorů, ale kdo ví, jestli si Ion nerozšíří obzory i dále. Core 2 tu ale nebudou navždy a nakonec Nvidii stejně nezbyde, než dát nevděčnému Intelu sbohem.

MMF24

A nakonec shrnutí nejdůležitějších sdělení prezentace a připomínka, že „malý a zelený“ Ion (zelený proto, že je úsporný, spíše než proto, že je od Nvidie) bude dostupný ve druhém kvartálu letošního roku. Ze začátku ve formě levných HTPC, později ale i jako miniaturní notebooky (netbooky). Nejnovější zprávy naznačují, že mezi prvními, kdo na Ionu postaví notebook, bude známý čínský výrobce Lenovo.

Zdroj: Fudzilla fórum

Autor článku