Hlavní navigace

Kauza vadných GeForce: kdo to zaplatí?

18. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když se loni v létě provalily problémy se spolehlivostí mobilních grafických čipů Nvidie, hodně se spekulovalo, čí je to vina a na kom by Nvidia měla vymáhat zaplacení škod. Zdálo se, že Nvidia to nakonec hrdinsky vezme na sebe a tím celá kauza skončí. Jenže kde by měla Nvidia vzít miliony dolarů, které výrobci notebooků požadují? A tak poslala vyúčtování své pojišťovně, National Union Fire Insurance Company.

Seznam výrobců, se kterými se Nvidia dohodla na odškodnění, čítá Dell, Toshibu, Apple, Quanta, Compal, Asus, Samsung, Fujitsu-Siemens a další. TG Daily píše, že jenom Dell by měl obdržet deset milionů dolarů, celková částka tedy bezesporu půjde do desítek milionů. Jenže pojišťovna odmítá tyto pohledávky zaplatit.

National Union se brání tím, že Nvidia její zástupce nepřizvala k jednání, která vedla s jednotlivými výrobci notebooků, a následně odmítla poskytnout podrobnosti o požadavcích výrobců. Namísto toho prý Nvidia pojišťovnu zaplavila technickou dokumentací o čipech samotných, ve které se pojišťováci nevyznají. A informace, které National Union požaduje, prý Nvidia odmítá vydat s tím, že jde o obchodní tajemství.

NUFI chce vidět detailní záznamy o strojích s defektními čipy: kdy byly vyrobeny, kdy byly dodány zákazníkům, kolik jich zatím selhalo, kdy byly opravovány, které komponenty byly vyměněny a zdali byly poškozeny i jiné součástky, než grafické akcelerátory Nvidie. Dále pojišťovna požaduje záznamy o jednání o vyrovnání Nvidie s výrobci.

Momentálně National Union tvrdí, že Nvidia porušuje smluvní podmínky a že na odškodnění nemá právo. Zřejmě však ve formulaci své smlouvy nemá příliš velkou důvěru – a nebo nemá čisté svědomí a tuší, že z placení se beztak nevykroutí – zkrátka ať už je důvod jakýkoliv, pojišťovna předala celou záležitost soudu.

MMF24

Pokud soud rozhodne ve prospěch NUFI, Nvidia a výrobci notebooků budou muset dodat hromadu záznamů, které shromáždit jim bude trvat nějaký čas, ale poté se pojišťovna z placení alespoň nižší částky už nevykroutí. Pokud soud rozhodne ve prospěch Nvidie, přeskočí se papírování a pojišťovna bude muset platit. V obou případech ale National Union docílí významného odkladu plnění pohledávek. A čím déle peníze leží na účtě pojišťovny, tím více úroků z nich společnosti připadne. Sice to asi nebudou žádné závratné částky, ale v době hospodářské recese je zřejmě každý niklák dobrý. A hlavně je tu řeč o lakomých pojišťovácích…

Zdroj: TG Daily

Autor článku