Hlavní navigace

Kde jsou 1GHz GeForce GTX 560 Ti?

22. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nad nedostupností a v obchodech v podstatě neexistencí přitom tolik slibné (možná právě až moc) GV-N560SO-1GI, tedy GeForce GTX 560 Ti Super Overclock od Gigabyte, jsem se rozhořčoval v první půli února Kdy půjde koupit Gigabyte GTX 560 Ti Super Overclock? Mezitím jakoby Gigabyte boj o proměnění testovacího vzorku v produkční verzi vzdal a Ondra Bešťák tedy před koncem února psal Gigabyte GeForce GTX 560 Ti SOC: nakonec jen na 950 MHz

Jak už ale Adam v našem fotoreportážním článku z cebitového stánku Gigabyte psal, nakonec máme informace z opravdu první ruky. Při výslechu postupně tří Tchajwanců z Gigabyte jsem se nakonec (snad) pravdu dozvěděl, kromě výsledné informace, o niž se rozdělím, to dopadlo třemi pořádně zpocenými zaměstnanci Gigabytu a pěti minutami závěrečných omluv.

CeBIT 2011 - Gigabyte 56 CeBIT 2011 - Gigabyte 58
CeBIT 2011 - Gigabyte 59

Tak jaktože na CeBITu Gigabyte zase ukazoval 1GHz GTX 560 Ti Super OC, když nakonec mělo jádro běžet jen na 950 MHz? A jaktože na tabulce s popiskem karty a v marketingovém magazínu Gigabyte CeBIT 2011 D20 Secret Files na straně 14 vidíte napsáno 1000 MHz Overclocked World's Fastest GTX 560 Ti? A kde je nový, už stabilní a prodejnímu odpovídající vzorek k restestu provozních vlastností a přetaktování?

Karta k re-testu už byla skutečně v ČR a malý kousek cesty od redakce, jenže nakonec je vše jinak. Gigabyte se rozhodl vnést do nabídky ještě trochu zmatku a alespoň podle toho, co mi bylo sděleno na cebitovém stánku, budou nakonec dvě verze SOC: 950 MHz a 1GHz. 1GHz bude dostupná jen ve velmi limitovaném množství a navíc to bude trochu jiná karta. Gigabyte musel předělat design napájení a přidat jednu fázi a teprve tyto vylepšené karty jsou schopny dostát předsevzetí vyrobit stabilní 1GHz GTX 560 Ti v nějakém větším množství kusů a bez divokého navyšování napětí jádra. 1GHz GV-N560SO-1GI má přijít někdy během dubna, spíše po jeho polovině. A tentokrát už si Gigabyte dal pozor a zdůrazňuje omezenou dostupnout.

Přímo na stánku jsem Gigabyte upozornil, že by neměl používat označení nejrychlejší GTX 560 Ti, když tu nejvýše taktovanou má Sparkle. Calibre má jádro také na 1 GHz, ale paměti mají běžet na efektivním taktu 4,8 GHz. Zástupci Gigabyte se chvíli zkoušeli bránit tím, že Sparkle nemá Calibre 560 Ti na trhu, proti čemuž se dalo snadno argumentovat tím, že oni svou GV-N560SO-1GI přece také ne.

Nezbývalo, než tedy navštívit Sparkle a podívat se, jak jsou na tom s 1GHz GTX 560 Ti oni. Podle všeho ještě hůře než Gigabyte. Calibre 560 Ti byla na CeBITu jako naprostý vzorek s ještě nefinálním chladičem a v podstatě v ještě v době CeBITu existoval jen obrázek (zřejmě předchozí generace karty) a tiskovka na papíře/internetu. A to od konce ledna do CeBITu uplynul více jak měsíc. Nakonec mi u Sparkle řekli, že ta jejich 1GHz 560 Ti bude na trhu také někdy v dubnu.

KL24


 




Byl pro vás článek přínosný?