Hlavní navigace

Názor k článku Kde se bude internet vypínat příště? V Alžírsku? od anonym - Ono co si budeme nalhávat bylo qwerty vymyšlené...

  • 20. 2. 2011 13:27

    anonymní

    Ono co si budeme nalhávat bylo qwerty vymyšlené proto aby se na něm nedalo psát rychle. Musíme si uvědomit, že toto rozložení bylo vyvinuté pro mechanické psací stroje, kde vysoká rychlost psaní byla na překážku. Při vysokých rychlostech se totiž do sebe mechanické části zasekávali a nešlo psát (určitě jste zkoušeli na psacím stroji, co se stane, když stisknete spoustu kláves najednou, že?).

    U elektrických psacích strojů k tomu už samozřejmě nedochází (a u počítačů už vůbec ne), ale zkuste donutit lidi, aby přešli na jiný systém, než ten co znají a mají zažitý. Obzvlášť pokud píšou poslepu a mají klávesy zažité. Dvorak je určitě lepší a rychlejší, ale přeučování se na nový systém je tím bolestnější, čím líp starý systém znáte.

    U člověka, který je zvyklý se na klávesnici dívat a klepat do ní dvěma prsty bude přechod značně jednodušší, než u písařky, která vnímá jenom to co píše a klávesnice je pro ní jenom nástroj, který ani nevnímá. Ta se přeučovat odmítne, protože na delší dobu jí klesne téměř na nulu rychlost psaní.