Hlavní navigace

Tip: Kde stáhnout starý Skype 7 s tradičním prostředím a funkcemi?

28. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Pokud vám více vyhovuje starý Skype, můžete si původního klienta stále stáhnout. Prozatím je funkční.

Loni Microsoft převrátil Skype vzhůru nohama. Nový Skype je barevný a postrádá řadu dřívějších funkcí včetně sdílení plochy. Chybí mu též podrobnější nastavení, takže si v něm ani tak detailně nenastavíte zvuková zařízení. Microsoft nový komunikátor nabízí formou univerzální aplikace šité na míru Windows 10. Je přítomná v každé standardní instalaci systému a pak v katalogu Microsoft Store. Protože je dnes stále nejsilnějším desktopovým systémem Windows 7 a pár lidí používá také Windows 8.1, bylo potřeba vyvinout rovněž nového desktopového klienta. Ten tak nabízí podobné funkce a je také stejně barevný. Tento nový Skype je označen jako osmá generace aplikace. Mimochodem, instalaci tohoto klienta oficiálně nelze provést v posledních vydáních Desítek, kde jste odkazováni právě na klienta ze Storu.

Skype 7

Vedle toho je nadále k dispozici starší klient. Klasický desktopový Skype 7 nabízí sdílení plochy, tradiční uživatelské prostředí a podrobné nastavení. Pokud vám tato aplikaci vyhovuje, můžete si ji stále stáhnout. Je ale potřeba upozornit, že jednoho dne fungovat přestane. Navíc je potřeba upozornit na díru, která je nebezpečná při procesu aktualizace programu.

Microsoft žádné servisní vydání Skypu 7 od vydání osmé řady nepřipravil. Vypadalo to, že už se to nikdy nezmění, čerstvě je však k dispozici Skype 7.41. Seznam změn nebyl zveřejněn, mělo by však jít o nějaké opravy.

Protože se ale vývoj sedmé generace klienta prakticky zastavil, nemuselo by jít o až tak vysoké riziko. Informováni o něm ale být musíte, abyste se mohli kvalifikovaně rozhodnout. Pokud máte dobrý důvod k používání Skypu 7, můžete si ho stáhnout a nainstalovat nejen ve Windows 7. Instalace bez potíží proběhne také v nejnovějším vydání Windows 10.

Skype 7 funguje i ve Windows 10 Skype 7 funguje i ve Windows 10

Kde starého klienta stáhnout?

Otázka spíše zní, odkud si klienta stáhnout. Pokud oficiální web skype.com navštívíte z Windows 10, budete z hlavní stránky odkázání rovnou do Storu. Jinak už Microsoft ke stažení primárně nabízí „barevný“ Skype 8. Odkazu pro stažení staršího klienta se však na webu stále dobrat můžete. Nejprve klepněte na Soubory ke stažení.

MMF24

Microsoft může odkazy ke stažení kdykoli odebrat.

V sekci Počítač si všimněte, že je odkaz ke stažení součástí rozbalovací nabídky. Příslušným tlačítkem otevřete nabídku a v ní klepněte na Získat klasickou verzi Skypu. Nejpřímočařejší možnost představuje přímý odkaz ke stažení plnohodnotné instalačního programu se Skypem 7, který už funguje roky: www.skype.com/go/getskype-full.

Nejprve klepněte na Soubory ke stažení
Nejprve klepněte na Soubory ke stažení
Otevřete nabídku aplikací ke stažení
Otevřete nabídku aplikací ke stažení
Skype 7 stáhnete klepnutím na Získat klasickou verzi Skypu
Skype 7 stáhnete klepnutím na Získat klasickou verzi Skypu
Nový Skype v názvu instalačního souboru obsahuje číslo verze. Starý Skype je pojmenován tak, jak je ukázáno na obrázku
Nový Skype v názvu instalačního souboru obsahuje číslo verze. Starý Skype je pojmenován tak, jak je ukázáno na obrázku
Klasický Skype je nabízet také v sekci pro tablety
Klasický Skype je nabízet také v sekci pro tablety

Podělím se s vámi o perličku. Zaráží mne, že aspoň při návštěvě stránky ze zařízení s Windows je odkaz ke stažení Skypu 7 nabízen jako na první pozici v sekci Soubory ke stažení | Tablet. Logiku v tom nevidím, starý Skype nebylo dotekovým obrazovkám uzpůsoben. Zato v nabídce chybí např. Skype pro iPady, což jsou bezesporu ty nejdůležitější tablety.