Hlavní navigace

Kde stahovat stovky motivů pro Windows 7

9. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Microsoft se v případě Windows 7 vydala cestou, kdy si každý uživatel může prostředí a vzhled systému snadno přizpůsobit. Zatímco ve starších verzích Windows bylo možné měnit prakticky jen obrázek na pozadí, případně zvuky, Windows Vista poprvé přinesla rozhraní Aero a s ním novinku v podobě průhlednosti. Tematické motivy jste si však museli buď stáhnout od třetích stran, vybrat si z několika málo oficiálních, nebo je aplikovat po použití patche, který zasáhl do systémových souborů.

Windows 7 přichází s možností vytvářet vlastní motivy vzhledu, ukládat je a sdílet s ostatními. Do každého motivu jsou klasicky spojeny tapety na pozadí, barva oken, zvukové doprovody a spořiče obrazovky. Novinkou je také použití více tapet na plochu současně a jejich následné automatické střídání.

Úpravě vzhledu a vytváření vlastních motivů se před časem v článku podrobně věnoval kolega Honza Polzer. V tom dnešním se zaměříme především na již hotové motivy, které je možné získat prostřednictvím internetu.

Propracované motivy od Microsoftu

Nejsnadněji lze motivy získat prostřednictvím oficiálního kanálu Microsoftu. Na plochu ve Windows 7 klepněte pravým tlačítkem a zvolte položku Přizpůsobit. Zobrazí se ovládací panel Individuální zobrazení, který v podstatě představuje centrum veškerého dění kolem přizpůsobení vzhledu.

Tady lze ve třech sekcích nalézt několik základních motivů. My se budeme věnovat té, která je pojmenovaná Moje motivy. Její součást je totiž odkaz Získat další motivy online, na který když klepnete, načte se v prohlížeči stránka Microsoftu.

Už dnes se na ní nachází zhruba dvacítka oficiálních motivů převážně s přírodní a městskou tématikou. Microsoft slibuje, že s uvolněním finální verze Windows 7 do prodeje se tato nabídka ještě rozšíří.

Pokud vás některý motiv zaujme, stačí klepnout na tlačítko Stáhnout. Nabídnutý soubor s příponou .themepack si uložte a poté spusťte (případně ho můžete spustit přímo z prohlížeče). Motiv se automaticky nainstaluje a zobrazí právě v sekci Moje motivy. Je samozřejmě možné takto získané motivy dále upravovat a vytvářet nové, více opět v již zmiňovaném článku. Ty motivy, které vás nezaujaly, je možné prostřednictvím pravého tlačítka odstranit. Lze odstraňovat pouze ty, které nejsou aktivní.

Motivy pro každého

Vytváření vlastních motivů je tak jednoduché a zároveň zábavné, že už dnes je možné na internetu nalézt stovky až tisíce nejrůznějších počinů. K jejich vyhledání je samozřejmě možné použít některý z vyhledávačů. Abychom vám však hledání usnadnili, připravili jsme krátký výčet stránek, které stojí za pozornost.

Web windows7news.com nabízí zhruba desítku pěkných motivů, včetně jedinečného Homera Simpsona s koblihou (pod názvem „homer and a donut") nebo děsivě vyhlížejícího hada („snake"). Několik dalších, včetně velmi efektních motivů se záběrem na Zemi z vesmíru, pak nabízí tato stránka.

Rozsáhlou databází převážně soukromých počinů je pak také internetové úložiště SkyDrive, které patří do rodiny služeb Windows Live. Celá řada uživatelů tady s celým světem sdílí vlastní vytvořené motivy. Za všechny jmenujme například uživatele window7, který jich prostřednictvím svého účtu nabízí více než stovku. Milovníci Windows by se pak rozhodně měli vyhnout motivu s názvem „mac_OS_icons".

Pro milovníky nostalgie

Pro uživatele, kteří se z nejrůznějších důvodů nemohou srovnat s vývojem v oblasti Windows, ale také pro ty, kteří by rádi nostalgicky zavzpomínali na staré časy, je pak určená jedna specialita. Jde o motivy, které vzhled vašich Windows vrátí zpět do doby Windows 98 a to včetně zvukového doprovodu. Že už si nepamatujete, jakou melodií vás tento systém vítal? Tak stahujte téměř dvacítku tematických motivů.

Pokud se i vy chcete vrhnout na vytváření vlastních motivu, pak by rozhodně vaši pozornosti neměl uniknout web InterfaceLIFT.com, který nabízí stovky úžasných scenérií na pozadí ve vysokých rozlišeních. Díky nim vám pak tvorba motivů půjde doslova sama.

MMF24

Našli jste i vy na internetu zajímavé motivy nebo jste sami nějaké vytvořili? Neváhejte podělit se o ně v diskusi pod článkem.

Dále k tématu: 5x na téma: Jak se ve Vistě přiblížit k Windows 7, Objevte skrytá témata pro Windows 7