Hlavní navigace

Kdo koupí MIPS Technologies? Čína to nebude, mezi zájemci jsou ARM a Broadcom

21. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už v dubnu letošního roku se objevily spekulace, že společnost MIPS Technologies hledá kupce. Hovořilo se o mnoha firmách, kteří by o MIPS mohly mít teoreticky zájem, mezi nimi i AMD. Jako reálná možnost se jevil i odkup Čínou – tedy ne, že by se MIPS stal národním podnikem, ale vybraná čínská firma by na akvizici od vlády získala bezúročnou půjčku, kterou není potřeba vracet. Východoasijská velmoc jednak vyvíjí procesory Loongson pod licencí na architekturu MIPS, jednak chce standardizovat národní procesorovou architekturu a MIPS, pokud by jej Čína mohla koupit, by byl vážným kandidátem.

Server Bright Side of News nyní přináší nepotvrzené informace o možných kupcích. A čínskou Loongson Technology, původně vážného zájemce, prý můžeme vyškrtnout. MIPS Technologies totiž figuruje mimo jiné v zakázkách pro americkou armádu (mikrokontroléry MIPS prý používají stíhací letouny i raketové nosiče atomových bomb), a takové technologie Spojené státy zakazují do vybraných zemí světa vyvážet.

MIPS Technologies podle Bright Side of News momentálně jedná se šesti zájemci, z nichž jsou známá dvě jména: Broadcom a ARM Holdings. Z toho si přibližně můžeme udělat obrázek, jakého kalibru budou ty zbylé čtyři firmy. Oznámení o odkoupení by prý mohlo přijít „dříve, než si myslíme“.

Broadcom můžeme znát především jako dodavatele síťových adaptérů. Cokoliv se nějak týká drátové i bezdrátové komunikace, to Broadcom dělá. Tak trochu fušuje i do segmentu „multimediálních procesorů“ (GPU) pro mobilní zařízení a spotřební elektroniku, její BCM2727 používají telefony Nokia N8 a E7. Broadcom býval největším zákazníkem MIPS, neřkuli dojnou krávou: licenční poplatky od Broadcomu tvořily 15 % obratu celé společnosti. Jak je to nyní, nevíme, v loňském roce si ale Broadcom koupil licence na celé portfolio procesorů od ARM, od Cortexu-M0 po Cortex-A15.

ARM Holdings snad nemusíme představovat. Jak dokládá předchozí odstavec, architektury ARM a MIPS soupeří na jednom poli. Akvizicí MIPS Technologies by se tak společnost zbavila konkurence, bezcenné nebude ani intelektuální vlastnictví MIPS a talentovaní zaměstnanci navrch. ARM Holdings sídlí ve Velké Británii, to by ale snad pro USA a její vývozní embarga neměl být problém.

 

KL24

Na závěr si dovolím nezávazně zaspekulovat, kdo další by mohl být mezi šesticí zájemců.

  • Qualcomm nebo Marvell. Obě firmy ale používají jádra nebo architekturu od ARM. Google Android sice běží i na MIPS, Qualcomm je ale jedním z mála dodavatelů, s jehož SoC je kompatibilní Windows Phone. Jenže kdo ví, jestli si Microsoft příště nevybere někoho jiného?
  • Apple začalo nedávno vyvíjet vlastní procesorová jádra architektury ARM a šušká se, že v budoucnu, až bude iOS schopno nahradit Mac OS i na velkých počítačích, chce být firma soběstačná i zde. Historie dokazuje, že vyměnit architekturu procesoru mu nečiní morální problém a ani akvizic se nebojí.
  • Nvidia vyvíjí vlastní procesor pod označením Project Denver, měl by odpovídat specifikacím ARMv7 a ARMv8. Též pro servery a superpočítače by Nvidia ráda nabídla kombinaci procesoru a výpočetního akcelerátoru, jako to dokážou jeho konkurenti AMD (Opteron + FireStream) a Intel (Xeon + Xeon Phi). Pro tento účel prý společnost vyvíjí „Project Boulder“. V akvizici MIPS ale příliš velký potenciál nevidíme.
  • Intel má dost kapitálu na to, aby mohl koupit prakticky kohokoliv. Zajímavé by pro něj mohly být patenty MIPS a know-how týkající se úsporných procesorů, architekturu MIPS ale Intel nepotřebuje.
  • Google. Samotného by mě to nenapadlo, mluví o něm Bright Side of News v jedné ze starších zpráv. Nabízí se synergie, kdy MIPS bude preferovanou architekturou pro Android a Google bude vybírat licenční poplatky za procesory.

Zdroj: Bright Side of News

Byl pro vás článek přínosný?