Hlavní navigace

Kdy se vrátí ceny HDD do normálu?

18. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ředitel společnosti Seagate Stephen Luczo se nepříliš pozitivně vyjádřil na téma obnovení dodávek a hlavně původních cen pevných disků po záplavách v Thajsku. Podle něj má přírodní katastrofa mnohem dalekosáhlejší důsledky, než se původně očekávalo, a aktuální situace vydrží celý nadcházející rok 2012.

Na druhou stranu zde máme tvrzení jednoho z majitelů továren, japonského Nidecu, jenž tvrdí, že výrazný cenový pád započne již v lednu/januári 2012. Výrobci v současné době hledají řešení, jak továrny vyřazené z provozu nahradit dalšími z jiných koutů světa, na nápravách škod se prý intenzivně pracuje. Právě Nidec má údajně dvě továrny ze tří funkční (nemusely tedy být nutně zasaženy), proto si může dovolit být optimistický.

Nezávislí analytici očekávají zlepšení situace zhruba v polovině roku 2012, v podstatě jsme tedy vyčerpali všechny možnosti. Nikdo nezná přesné datum z důvodu tajnůstkářství předních výrobců (Western Digital, Seagate, Toshiba), kteří nepředstavili žádné záchranné plány a nakonec ani s veřejností příliš nekomunikují. Nevíme tedy, jak moc jsou továrny poškozeny a jaký je vůbec přesně problém s výrobou pevných disků.

KL24

Pokud jste kauzu s rapidním navýšením cen HDD nesledovali, zde naleznete více než výmluvné pojednání. Astronomická cena tak paradoxně nahrává moderním SSD, která podle všeho budou příští rok zase o něco levnější.

Zdroj: xbitlabs.com

Byl pro vás článek přínosný?