Hlavní navigace

Kellnerova PPF do aukce kmitočtů za stávajících podmínek půjde

Sdílet

Zdroj: Redakce

Skupina PPF dnes oznámila, že se nově vyhlášené aukce znovu zúčastní, pokud zůstanou zachovány podmínky, se kterými přišel ČTÚ. Ty totiž zajišťují, že čtvrtý plnohodnotný operátor skutečně může vzniknout, protože má zarezervován důležitý blok v pásmu 800 MHz. S ním může rychle pokrýt velké území.

V minulé aukci byly podmínky nastaveny tak, že si všechny bloky v rozsahu 800 MHz mohla rozebrat stávající trojka. A stavět síť pouze na 1800 nedejbože 2600 MHz by bylo náročné.

 

MMF24

Co PPF požaduje

  • Vyhrazení dvou bloků (2 × 10 MHz) v pásmu 800 MHz pouze pro nové subjekty.
  • Zabránění diskriminace nových subjektů vstupujících na trh, konkrétně jde o garanci možnosti získat pro nové hráče srovnatelné množství kmitočtového spektra, jaké dnes mají stávající operátoři.
  • Striktní povinnost pro stávající operátory poskytnout v sítích 2G a 3G tzv. národní roaming plus garance regulátorem deklarované ochrany nových subjektů na trhu proti tzv. margin squeezu (povinnost poskytovat velkoobchodní nabídku za nižší ceny než maloobchodní).
  • Zajištění naprosté anonymity jednotlivých účastníků aukce.

Veřejnost může až do 8. května posílat ČTÚ připomínky k podmínkám dražby. Je pravděpodobné, že se stávající pravidla nebudou líbit Telefónice, T-Mobilu a Vodafonu, protože ČTÚ jasně říká, že má zájem o to, aby nový operátor vznikl, a potenciálního čtvrtého operátora dopředu zvýhodňuje.

Bez zachování těchto podmínek v připravované aukci a bez vypsání aukce bez zbytečných odkladů se PPF nové aukce nezúčastní. Zkušenost první neúspěšné aukce totiž jasně ukázala, že bez splnění uvedených parametrů není vstup nového operátora na trh dominovaný stávajícím oligopolem tří operátorů možný. Odpovědnost za výsledek, respektive za vstup nového operátora na trh, tak plně leží na ČTÚ a MPO jako státních orgánech odpovědných za regulaci telekomunikačního trhu v ČR,“ píše Roman Stavěl, tiskový mlučí PPF.

Byl pro vás článek přínosný?