Hlavní navigace

Kingston HyperX Blu Red 1600 MHz – 8GB kit za litr

28. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Představení kitu Kingston HyperX Blu Red

Představení kitu Kingston HyperX Blu Red

V minulosti jsme se podívali na zoubek již několika 4GB paměťovým kitům DDR3 o různých frekvencích a z několika cenových hladin. Vzhledem k našemu měření z minulého roku, kdy jsme zjistili, že má frekvence a časování operačních pamětí velmi malý, chcete-li zanedbatelný, vliv na výkon, jsme k recenzi zvolili jeden z levnějších 2× 4GB kitů.

Jedná se o limitovanou edici HyperX Blu Red od společnosti Kingston. Výchozí frekvence tohoto kitu je 1600 MHz při časování 9-9-9-27 1T a napětí 1,65 V. To samo o sobě nevypadá nijak slibně, je však třeba si uvědomit, že často nelze hodnotit paměti podle jejich specifikací. Hodnoty jsou identické s běžným kitem HyperX Blu a je pravděpodobné, že rozdíl bude pouze v barvě a potisku chladičů. Standardem u Kingstonu je i doživotní záruka, přičemž u samotného prodejce je často celých pět let.

Ceny operačních pamětí se stále drží na velmi nízké úrovni a námi testovaný kit pořidíte za cenu okolo 1040 Kč, zatímco běžné Blu stojí zhruba stejně. Cenově se tedy řadí mezi to nejlevnější, co se dá dnes sehnat, což je jen dobře, jelikož se dají najít 1600MHz kity s cenovkou i o několik set korun vyšší a mající přitom obdobné parametry.

Jedním z důvodů koupě HyperX Blu Red může být také samotná barva chladičů. Nemálo lidí si pořizuje operační paměti takové, aby jim barevně ladily se základní desky. Rudé HyperX Blu se tedy mohou zalíbit především majitelům základních desek z řady Republic of Gamers of společnosti Asus.

Balení na tom není sice nijak slavně, pokud však prodejce nezanedbá samotné zabalení a neobalí jej například pouze obyčejnou potravinářskou fólií, jakožto někteří mívají ve zvyku, nemělo by se modulům nic stát.

Specifikace hovoří jasně: frekvence 1600 MHz, časování CL9 (konkrétně 9-9-9-27), provozní napětí 1,65 V a dva moduly v kitu o celkové kapacitě osm gigabajtů. Co se týče příslušenství, najdete v balení pouze stručný manuál popisující hlavně instalaci modulů do základní desky.

Červené hliníkové chladiče působí velmi decentně a dodávají modulům jakýsi šmrnc. Nejsou vyšší, než je nezbytně nutné a přes samotný plošný spoj přečnívají pouze o pár milimetrů. Nemyslím si však, že zde plní svůj pravý účel, jelikož jejich teplota se při vytížení zatěžovacím testem nevyšplhala nad 44 °C.

Díky tomu, že jsou navíc na čipech přilepeny „pouze“ teplovodivou páskou a nikoliv teplovodivým lepidlem, nebyl problém je odlepit a podívat se, jaké paměťové čipy Kingston osadil.

Modely D9PFJ od společnosti Micron pro mne byly překvapením, jelikož konkrétně Kingston moc často u operačních pamětí DDR3 výrobky od této společnosti nepoužíval. S tímto modelem jsem se ještě u žádných pamětí nesetkal a sám jsem byl tedy zvědavý, jak si povedou.

Nahlédnutí na údaje v SPD čipu, testy přetaktování a závěr

Nahlédnutí na údaje v SPD čipu, testy přetaktování a závěr

Z následujícího screenshotu z CPU-Z zjistíme, že náš kit, respektive jednotlivé moduly, byly vyrobeny v šestém týdnu tohoto roku.

Jak můžete vidět, paměti jsou vybaveny profilem XMP (Xtreme Memory Profile), který vám usnadní jejich nastavení. Jednoduše stačí vybrat XMP-1600 v UEFI/BIOSu a nastavení uložit. Zbytek profilů jsou standardu JEDEC s napětím 1,5 V.


Se základní deskou Asus ROG jim to opravdu sekne

Testovací sestava
procesor Intel Core i7-2600K
základní deska Asus Sabertooth P67
grafická karta Nvidia GeForce GTX 470
operační paměť dle testu
pevný disk/SSD Intel X25-V 40 GB
zdroj Enermax MaxRevo EMR1350EWT
chladič Noctua NH-D14
operační systém Windows 7 Ultimate SP1 EN, 64bit
ovladač grafické karty Nvidia GeForce Driver 275.33

Testování přetaktování probíhalo na platformě s procesorem Intel Core i7-2600K a základní deskou Asus Sabertooth P67. Pro otestování stability jsme zvolili zátěžový program OCCT a nechali jej běžet s nejvyšší prioritou minimálně hodinu.

Výchozí napětí modulů je 1,65 V, u kterého jsme taktéž zůstali. Pomocí „děliček“ jsme měnili frekvenci a snižovali časování, dokud procházelo hodinovým zatížením v OCCT.

Začněme tím horším. Jelikož je výchozím nastavením frekvence 1600 MHz a časování CL9, pokoušel jsem se zprovoznit paměti na frekvenci alespoň 1866 MHz s časováním 9-10-9-24. Bohužel jsem neuspěl. Ani nastavení 10-10-10-24 se nejevilo jako stabilní a byl jsem trochu rozčarován. Konečné stabilní časování bylo 10-11-10-27, což není zrovna nejlepší.

Poté jsem pokračoval na výchozí frekvenci a snižování časování. Zde jsem objevil jev, který se vyskytuje i u několika dalších modelů paměťových čipů od různých výrobců, kdy jsou schopny běžet s nižší hodnotou CL, avšak vyšší hodnotou tRCD. S nastavením 8-8-8-24 jsem tedy neuspěl. Ale po několika hodinách testování a ladění jsem se nakonec dostal na poměrně pěkné hodnoty 7-9-7-22. To je na levné 4GB moduly poměrně slušné.

Nakonec jsem přešel na frekvenci 1333 MHz, což je základ standardu JEDEC. CL5 možné bohužel nebylo, ale rozhodně se nedalo čekat, že bude, jelikož při této frekvenci to nezvládají ani mnohem dražší kity s 2GB moduly. Jako nejnižšími stabilními hodnotami se ukázaly 6-7-6-16, což překonalo i námi poslední 4GB kit G.Skill RipjawsX.

Závěr

Ač bývám často k levným paměťovým kitům skeptický, občas je má skepse naprosto zbytečná. V tom mne utvrdily i moduly Kingstony HyperX Blu Red. Za výbornou cenu pohybující se mírně nad tisícikorunou nabízí základní frekvenci 1600 MHz s časováním CL9, nízké zahřívání a na levné 4GB moduly i nadprůměrné možnosti přetaktování. Také nesmíme opomenout doživotní záruku u výrobce a pětiletou přímo u prodejce. Pokud vyloženě neprahnete po červené barvě, klidně můžete zvolit i o trochu levnější klasické HyperX Blu s těmi samými parametry.

Díky tomu všemu, co jsem zmínil v předchozím odstavci, mohu s klidem udělit testovanému kitu Kingston HyperX Blu Red 2× 4GB 1600 MHz CL9 ocenění Smart Buy! za chvályhodný poměr cena/„výkon“.

Za zapůjčení pamětí HyperX Blu Red 2× 4 GB 1600 MHz CL9 děkujeme společnosti Kingston

Za zapůjčení základní desky Sabertooth P67 děkujeme českému zastoupení společnosti Asus

Asus logo

CS24

Za zapůjčení napájecího zdroje Enermax MaxRevo EMR1350EWT děkujeme společnosti Enermax

Enermax logo