Hlavní navigace

Kingston přichází s „SSD pro lidi“ a 128GB flashkou

19. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

128GB USB flash disk, chladič pamětí a 12GB DDR3 kit

Kingston Českou republiku tento a minulý týden zavalil novinkami. Jakožto novinky největšího výrobce s pamětmi spjatých produktů a zřejmě i českou jedničku, co s DRAM, USB flash disků a paměťových karet týče, nelze tato uvedení ignorovat. Pravděpodobně se s nimi setkáte ve většině obchodů s počítačovým příslušenstvím.

DataTraveler 200 = USB flash s až 128 GB

Začneme asi od zprávy nejčerstvější a tím je uvedení nové řady DataTraveler 200. DT200 se vyrábí ve variantách s kapacitou 32, 64 a 128 GB. Posledně jmenovaná kapacita zatím nemá konkurenci, Kingston k tomuto parametru přidává i solidní rychlost čtení (20 MB/s) a zápisu (10 MB/s). Doufejme, že si nová řada rozumně poradí také se zápisem a čtením malých souborů. Budeme rovněž čekat, zda podobné kapacity nedosáhne řada HyperX oslovující nejvyššími rychlostmi.

DT200 nabídne uživatelům základní ochranu dat díky softwaru Password Traveler (pro Windows), ta však nefunguje dohromady s technologií ReadyBoost. USB disk odolává teplotám od minus dvaceti do plus pětaosmdesáti stupňů Celsia (operační teploty jsou od nula do šedesáti stupňů Celsia) a vejde se do rozměrů 70,4 × 12,5 × 22,8 mm.

Doporučená maloobchodní cena 32GB varianty (modročený) je 2380 Kč, 64GB (žlutočerný) pak 4100 Kč a 128GB nakonec vysokých 12 330 Kč. Jak lze ale vidět třeba na příkladu 16GB USB flash disků (ceny už od 700 Kč s DPH), jakmile se nové kapacity okoukají, půjde cena rychle dolů.

Kingston dodává, že kapacita 128 GB, kterou má DataTraveler 200, umožňuje uživatelům uložit objem dat odpovídající 182 CD s hudbou, 27 DVD s filmy nebo 6,5 milionu stran A4 ve Wordu. Záruka by měla činit pět let.

Ladíte výkon pamětí? Zkuste je i chladit s HyperX Fan

HyperX Fan není horkou novinkou těchto dní, ale poprvé jsme jej mohli vidět za chodu. Bohužel ambientní hluk nebyl tak nízký, aby se dala posuzovat hlučnost nového chladiče pamětí (Kingston samozřejmě tvrdí, že hlučnost je stejně jako příkon nízká, udáváno je 25 až 28 dBA). Stejně se bude jednat spíše o záležitost pro overclockery a hluk nebude klíčovým kritériem. 

HyperX chladič je vyroben z eloxovaného hliníku a postará se až o šest modulů na jednou. Je kompatibilní jak se standardními moduly, tak s vysokými HyperX T1 pasivy (a počítáme tedy, že jej nasadíte i na moduly dalších výrobců, třeba řadu DHX od Corsairu). V Evropě se oficiálně začne HyperX Fan prodávat v Q3 2009 a budete jej moci koupit jak samostatně, tak v sadě s 6GB kity DDR3-1800 a DDR3-2000 pamětí.

Je libo 24 GB RAM v desktopu?

12 GB DDR3 v trojdílném kitu pro desktop se stal jedním z prvenství Kingstonu, moduly s kapacitou 4 GB nemají navíc vůběc špatné parametry: při napětí 1,65 V zvládnou 1600 MHz efektivně (časování 9-9-9-27).

Jak jste asi správně čekali, vůbec lidová není cena. 39 000 Kč s DPH většinu lidí donutí spokojit se s kapacitou menší, nebo se pokusit poskládat tolik gigabajtů z necertifikovaných kitů anebo si prostě počkat pár měsíců na pokles ceny do pásma označitelného jako normální.

Lidové SSD, výrobcem přímo Kingston

SSD pro lidi a přímo od Kingstonu: SSDNow V (value) series

Prokousáváte se konečně k tomu nejočekávanějšímu: lidovým SSD. Na první pohled se jedná o běžné solid state disky vyráběné ve dvou kapacitách: 64 a 128 GB. Na druhý pohled si všimnete označení V series a značnete tušit, že po E series (Extreme) a M series (Mainstream) by se mohlo jednat o něco levnějšího (V, Value).

Na třetí zeptání se dozvíte, že se už nejedná o licencované výrobky společnosti Intel, ale o vlastní návrh Kingstonu. Pak už oceníte, že Kingston při návrhu opravdu přemýšlí, jak rozšířit produkt mezi masy. SSDNow V series se bude prodávat ve dvou variantách: notebook a desktop.

O něco zajímavější je notebooková varianta, u ní si rovnou řekneme, k čemu je to stylové CD. Na něm najdete klonovací software (jakási OEM verzi výborného Acronis TrueImage) a to rovnou v bootovatelné verzi. Upgrade stávajícího disku v notebooku na SSD od Kingstonu probíhá následovně:

  • vyšroubujete starý 2,5" disk a dáte ho do dodávaného rámečku
  • do notebooku vmontujete nový SSD od Kingstonu
  • skrze USB připojíte váš starý disk v rámečku
  • nastartujete z instalačního CD s klonovacícm softwarem
  • naklonujete systém ze starého disku na disk nový
  • starý disk si můžete nechat jak zálohu, nebo jej můžete používat jako přenosný 2,5" disk

Sada pro stolní počítače neobsahuje USB rámeček pro 2,5" disky, ale naopak SATA kabely a redukce do 3,5" pozice.

Kingston SSDNow V series by měly být v ČR oficiálně dostupné v Q3 2009, ale realita bude zřejmě příjemnější. V Polsku už se tyto disky prodávají a už jsem našel první dva eshopy, jež mají za cca 3500 Kč s DPH zalistovánu 64GB variantu.

Další detaily o výkonu a parametrech nových SSD od Kingstonu se dozvíte v části přibližující úterní pražskou prezentaci nových produktů této společnosti.

Novinky od Kingstonu naživo

Rudé hlavy, Rudé právo. Nic jiného vás i při sebepozitivnějším přístupu asi nemůže napadnout. Nevím, nakolik bylo záměrem spojit prezentaci americké firmy s červenou hlavu ve znaku se sálem v Park Inn hotelu vyzdobeným citacemi z proletářského deníku.

V každém případě Kingston už nezastupuje jen sympatický Marcin Gaczor (který má mimochodem velmi dobrou češtinu a ovládá mnohá vtipná přirovnání, na prvním snímku je ze dvou stojících tím více vlevo) ale poměrně nově také Michal Stauch. Oba se starají o rozvoj obchodu, PR jim zařizuje Dataconsult.

Jednou z novinek byla i inovovaná verze SDHC kitu. Tím novým je čtečka, která je menší a hezčí. Každopádně tato forma prodávání SDHC karet je asi ideální: v jedné sada zakoupíte SD, miniSD, microSD a ještě případně USB flash disk. Cena není o mnoho vyšší než u holé microSDHC karty. V kuloárech se navíc šušká, že Olympus s Fujifilmem zřejmě definitivně opustí standard xD, který v podstatě skončil na kapacitě 2 GB, a i nové produkty Sony zase dávají tušit, že připouští i něco jiného než Memory Stick (Micro). Kingston se tak těsí na jediný standard paměťových karet.

32, 16 či 4GB SDHC karty s běžnou rychlostí rozhodně nejsou novinkou. Nová je jen marketingová prezentace těchto výrobků a opět je vidět, že Kingston přemýšlí, jak je dostat mezi lidi. Ti byli dosud do kamet či videorekordérů zvyklí kupovat kazety podle toho, kolik se jim tam vejde minut záznamu. Údaj o gigabajtech je tedy upozaděn a nastupují minuty.

O DataTraveler 200, HyperX Fan a 12GB třídílném paměťovém kitu už hovořila první kapitola článku. U představení pamětí Marcin přišel s teorií, že s DDR moduly je to jako s jízdou po dálnici. Běžným uživatelům stačí 130 km/h čili paměti Kingston z value řady, někdo musí jet po dálnici 150 km/h (HyperX) a někdo musí jet 200 km/h v odstavném pruhu (HyperX T1).

I u SSD jsem se dozvěděli, proč Kingston uvádí vlastní produkt až nyní, v době, kdy jeho soupeři už svá SSD dávno mají. Jelikož je Kingston světovou jedničkou soustředěnou hlavně na veliké objemy, dá se přirovnat k obrovské lodi. Ta se také jen tak nepotopí, ale opravdu dlouho trvá než se otočí. Ostatní výrobci jsou pak zřejmě vratké čluny s malým poloměrem otáčení.

Pojďme k dalším slíbeným detailům o nových SSDNow V series. Z druhé kapitoly článku už víte, že se jedná o levnější zařízení svého druhu (něco přes 3000 Kč s DPH za 64GB verzi) a že budou v ČR prodávány oficiálně v Q3 2009. Víte také, že se budou dodávat v šikovných kitech pro desktop a notebook, jež společně s dvěma kapacitami vytvoří čtyři varianty.

Kingston bohužel v tiskové zprávě udává jen parametr až 100 MB/s (čtení). Později jsem zjistil, že zápis by měl dosahovat přenosových rychlostí až 80 MB/s. Bohužel, na tiskové konferenci byl po ruce jen křížový šroubovák a nikoli hvězdička nutná pro demontáž šasi SSD V series, a tak nevím, jaké paměti a hlavně jaký řídící čip je osazen.

Zato vím, že výrobce údavá 1 milion hodin MTBF, dává na disky tříletou záruku a spotřeba 128GB verze při aktivitě činí 2,5 W. 64GB varianta si stačí se dvěma watty, ve standby je to 0,45 W. Při provozu tyto SSD snesou 2,17 G (7 až 800 Hz), vypnuté pak 3,13 G. Dle rychlostí a ceny budou čipy jistě typu MLC (Multi-Level Cell) a V series podporuje S.M.A.R.T.

Na tiskové konferenci byl novinářům živě předveden upgrade pevného disku v notebooku Toshiba s operačním systémem Windows Vista. Upgradovalo se právě na SSD od Kingstonu a cílem bylo ukázat, že i relativně levný SSD má systému pomoci více než třeba nový procesor.

Pevný disk bohužel nebyl před měřením defragmentován, start Outlooku (otvíral se relativně velký lokální Inbox) byl po defragmentaci de pozdějšího upřesnňujícího telefonátu už jen 15 sekund (i na předvádění byl špatně zapsán, hodnota měla být 30, nikoli 15 s).

Kingston nadále samozřejmě prodává i licencované (a velmi výkonné) SSD vyrobené Intelem.

Zde vidíte pevný disk, který se stal obětí srovnání: Toshiba MK1637GSX. Jedná se o 2,5" notebookový HDD s 5400 ot./min, 8 MB cache a kapacitou 160 GB. Disk má dvě plotny po 80 GB, čtyři čtecí hlavičky. Jeho hmotnost (101 g) a spotřeba (asi 2,2 W) si s běžnými SSD příliš nezadají, v tomto ohledu zlepšení nečekejte.

V ohledu výkonu jste mohli vidět velká zlepšení, nutno ale připomenout, že se jednalo za a) o nedefragmentovaný disk, b) ne zcela nejnovější disk (dnes i 5400otáčkové disky do notebooku dosahují vyšších výkonů díky hustotě zápisu až 250 GB na plotnu), c) ne zrovna nejvyšší výkonnostní třídu notebookových pevných disků (existují disky s větší cache a 7200 otáčkami za minutu).

Místy i více než dvojnásobné zrychlení ale nelze svést jen na fragmentaci, SSD svou řádově nižší přístupovou dobou v řadě úloh boduje. Potěší také tím, že se nemusíte starat o zahřívání a hlavně neřešíte hlučnost či ochranu zapnutého disku při vibracích. Škoda, že při ukázce nezbyl čas na to zkusit, zda jako mnoho levných SSD netrpí V series také špatným výkonem při vícero aplikacích pracujících s diskem současně. Taková archivace Outlooku do .PST při současném kopírování mohla být pěkným ověřením, bude ale potřeba počkat, až se nám disky dostanou do ruky.

Poslední obrázky mapují už ne úplně nové produkty a rovněž můžete
vidět, že Kingston není přímo výrobcem DRAM čipů. Dodavateli jsou
Qimonda, Elpida a další, Kingston vyrábí jen moduly, flash disky a
další. To je podle zástupůců Kingstonu také důvod, proč si vedou i
navzdory krizi pořád ekonomicky velmi slušně.

CS24