Hlavní navigace

Kingston tiše zmrzačil SSDNow V300. Novější kusy jsou o polovinu pomalejší

3. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rodina SSD Kingston V300 přišla na trh koncem roku 2012 jako nástupce levných řad V200 a V+200. Zařízení vybavené řadičem SandForce SF-2281 a 19nm NAND Flash čipy od Toshiby v testech zůstávalo na dohled tehdejšího high-endu a s kompromisem nepříliš vysokého počtu P/E cyklů nabízelo zajímavý poměr ceny a výkonu. Redaktoři serveru Anandtech si však v poslední době všímali stížností, že čerstvě zakoupené SSD ani zdaleka nedosahuje výkonu zachyceného v recenzích a rozdíly jsou v řádu stovek megabajtů za sekundu.

Kingston patří k výrobcům, kteří nakupují celé wafery a sami jednotlivé čipy testují, třídí a zalévají do keramického balení s vlastním logem. Takový výrobce pak může nepozorovaně vyměnit použité čipy za horší. Průkopníkem v oblasti SSD byla nejspíš dnes již zkrachovalá firma OCZ, když v roce 2011 u modelu Vertex 2 vyměnila původní 34nm čipy za levnější 25nm, které garantovaly menší počet přepisů a vykazovaly nižší výkon (přibližně čtvrtinu dolů utrpělo sekvenční čtení). OCZ se poučila a když u Vertexu 3 měnila 25nm NAND Flash za 20nm, novou verzi náležitě označila. Kingston se však z chyb svého konkurenta nepoučil a pod názvem SSDNow V300 nyní prodává úplně jiné SSD.

Namísto původních 19nm čipů od Toshiby s rozhraním Toggle-Mode 2.0 používá Kingston 20nm čipy od Micronu s klasickým asynchronním rozhraním, jehož rychlost odhaduje Anandtech na 50 MB/s na jeden kanál. Měření výkonu, které Anandtechu poskytl čtenář, dopadají pro novou revizi bez nadsázky katastrofálně.

 

MMF24

Kingston se hájí, že nechtěl úmyslně klamat své zákazníky a že změna dodavatele byla strategickým krokem s cílem udržet nízkou cenu zařízení. Sama společnost ale přiznává, že zvažovala přeznačení nové revize na SSDNow V305, které zamítla – a tím se vědomě dopustila neetického jednání. Momentálně prý Kingston opět hledá jiného dodavatele paměťových čipů (Anandtech spekuluje, že by se jím znovu mohla stát Toshiba). Bude mu však ještě někdo věřit, že výkon bude lepší?

Zdroj: Anandtech