Hlavní navigace

Kingston v Praze: jak využít 24 GB RAM a jeden rekord

9. 3. 2011

Sdílet

 Autor: Redakce

Sotva Kingston zabalil stánek na CeBITu, vyrazil na předváděčky po celém světě, tentokrát ale v daleko komornějším prostředí. Do luxusní restaurace Céleste na střeše Tančícího domu pozval Kingston pouze hrstku novinářů, přislíbených míst bylo patnáct a sešlo se nás tam spíše méně.

Plných 24 GB? Žádný problém

Kolem abstraktní skulptury na střeše (pro neromantiky „ta koule z pletiva“) je ochoz, ze kterého je překrásný výhled. Proč vám to vykládám? Protože Kingston už nechce své velké a rychlé paměťové moduly prodávat ani tak hráčům a overclockerům, jako spíše fotografům. Vytváření panoramatických snímků ze sérií fotografií pořízených na ochozu je totiž zrovna takovým úkolem, na který je potřeba mnoho operační paměti. Kolik? Na konci prezentace ukazoval Správce úloh využitých něco přes 19 GB. Panoramatické snímky vytvářel Mark Tekunoff pomocí photoshopového doplňku Hugin, který je zdarma.

Předváděcí sestavu tvořila základní deska Gigabyte G1-Killer s čipsetem Intel X58, šestijádrový procesor Core i7-990X, grafická karta Radeon HD 6950 v přetaktovaném provedení od Gigabyte a celkem šest čtyřgigabajtových paměťových modulů Kingston HyperX T1 Black. Dohromady 24 GB paměti DDR3.

Černé HyperX moduly běží na frekvenci 1600 MHz s časováním 9-9-9-27. Černá barva byla zvolena proto, že nejnovější high-endové desky Asus a Gigabyte mají černý tištěný spoj a tito výrobci desek požádali Kingston, aby jim vyrobil barevně sladěné paměti. Vzhledem k tomu, že u procesorů Intel Sandy Bridge je taktování pamětí mrtvým řemeslem, výrobci se musí odlišovat hlavně stylem. Pro Sandy Bridge má Kingston řadu HyperX Grey, která běží na 2133 MHz; to je maximum, které tato platofrma podporuje.

Magických 2133 MHz

Mark Tekunoff zastává u Kingstonu pozici senior technology manažera a u společnosti je už dvanáct let. Na tomto snímku předvádí HTPC od Asrocku, které Kingston „vytunil“ HyperX SO-DIMM pamětí a také nejrychlejším dostupným mobilním procesorem, čtyřjádrovým Core i7-2920XM. Navzdory tomu, že tento procesor má TDP 55 W a původně osazený model jen 35 W, se prezentace obešla bez hasičů.


A tohle už je to slibované prvenství. Nikdo před námi (kromě inženýrů Kingstonu) totiž neviděl v akci mobilní platformu „Huron River“ s paměťovými moduly DDR3 na 2133 MHz. Tato frekvence je totiž podporována jenom tak nějak polooficiálně. Výrobci notebooků moduly rychlejší než 1600 MHz nepoužívají kvůli nutnosti je lépe chladit. Mark Tekunoff krčí rameny: „Moje práce je vyrobit rychlou paměť a tenhle úkol jsme splnili. Nejsme to my, kdo je pozadu, to OEM výrobci. Až nebudou pozadu, my na ně budeme připravení.“

Mark na této sestavě předváděl demo FishIE Tank, které ukazuje možnosti GPU akcelerace v Internet Exploreru 9. Tisíc rybiček ale po obrazovce plavalo tak trochu zbytečně, neboť jak po krátkém šťourání z mé strany vyšlo najevo, to, co se skrývá pod měděným plátem a vypadá jako grafická karta, je vskutku grafická karta (konkrétně GeForce GT 425M).

Kvůli té záležitosti s o dvacet wattů překročeným TDP a také proto, že navzdory stále otevřeným dveřím na ochoz bylo v restauraci stále příjemné teplo (jak to asi dělají?), nechtěl Mark na počítači pouštět žádné benchmarky. Koneckonců musí stroj ještě vydržet předváděčky v několika městech. Zmínil pouze, že nepřímo úměrně s frekvencí pamětí klesá doba archivace programem WinRAR.

Fotografie k tématu došly, a tak přikládám pohled na Národní divadlo ze sbírky Marka Tekunoffa

Značka HyperX se rozšiřuje

Mark Tekunoff zdůraznil, že na rozdíl od jiných výrobců (narážel asi zejména na OCZ, které trh paměťových modulů nedávno úplně opustilo, a na Corsair a jeho zdroje), pro Kingston zůstávají paměti nadále core businessem. Jak už jsem naznačil v úvodu, produkty označené logem HyperX už nemají být určeny pouze hráčům a přetaktovávačům, společnost by chtěla více oslovit profesionály například z řad fotografů nebo tvůrců animovaných filmů.

Na trhu by se také znovu měly objevit HyperX flashdisky, tentokrát půjde o modely s podporou USB 3.0, a logo HyperX nově nalezneme i na nejvýkonnějších solid state discích.

Mark se také zmínil o tom, že stále větší popularitu získávají moduly s kapacitou 4 GB. Po něm si vzal slovo Marcin Gaczor, business development representative Kingstonu pro Česko, Slovensko a Polsko, který potvrdil, že i zákazníci v České republice tyto trendy sledují. Také nám připomněl, že osmigigabajtový kit dnes seženeme za třetinovou cenu oproti době před Vánoci a že celých 22 % kupujících si připlatí za výkonnější paměť z řady HyperX. Pokud se ale projeví zvýšení cen, o němž nás před několika týdny varoval tchajwanský server DigiTimes, je otázkou, nakolik to tato čísla ovlivní.

Závěrem

Zatímco ostatní obědvali, dal se do práce Láďa Dyntar zastupující tým progamerů eSuba. Takhle dával Emilii Beneitez Lefebvre, PR manažerce Kingstonu, který už je jedním ze sponzorů eSuby, neslušné návrhy na prohloubení vzájemné spolupráce:

WT100

A to už je pro dnešek opravdu všechno. Někdy příště na viděnou!