Hlavní navigace

Kingston Wi-Drive: rozšířená iKapacita bez drátu (minirecenze)

19. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Balení, specifikace

Prvním zařízením, které umělo rozšířit kapacitu iOS strojů byl pevný disk Seagate GoFlex Satellite. V jeho případě se jednalo i běžný externí disk s možností přenášet data prostřednictvím Wi-Fi. Kingston, který je známý především jako výrobce operačních pamětí celkem logicky zvolil pro osazení SSD.

 

 Kingston Wi-Drive Kingston Wi-Drive Kingston Wi-Drive Kingston Wi-Drive

V krabičce, která se podobá balení iPhonu najdete jen to nejdůležitější. Kromě samotného zařízení datový kabel s konektorem mini USB a velice stručný návod. 

Stejně jako samotná iZařízení i tělo Wi-Drive je dokonale lesklé. Obvod je lemován tenkým rámečkem stříbrné barvy, jež je stejně jako zbytek těla plastový.

V duchu jednoduchosti Apple zařízení najdete na Wi-Drive jedno jediné tlačítko, které slouží pro zapnutí či vypnutí. Zároveň podvěstlením tohoto tlačítka s vámi disk komunikuje. Další diody na vrchní straně produktu signalizují přístup k síti.

Disk však zaujme především svou tloušťkou, která se zastavila na necelém centimetru. Celkově jsou rozměry velice podobné iPhonu. Pouze výškou jej disk o necelý centimetr předčí. S přenášením disku tedy rozhodně problémy mít nebudete.

 Kingston Wi-Drive Kingston Wi-Drive

Disk a trochu taky router

Vzhledem k tomu, že Wi-Drive pro přenos dat používá standardní bezdrátovou síť, není samozřejmě možné současné připojení iPhonu k domácí síti, jež by zajistila datové připojení.

Wi-Drive tedy zároveň slouží jako běžný router, který se připojí k vaší síti doma či v práci a internet z této sítě dokáže nasdílet až třem uživatelům iOS zařízeních. Celkem logicky pak dojde ke zpomalení internetu oproti běžnému přímému připojení. Vysílač v takto malém zařízení samozřejmě nemůže disponovat výkonem, který by bez problému zvládl několika megabajtovou přípojku.

 Kingston Wi-Drive Kingston Wi-Drive  Kingston Wi-Drive Kingston Wi-Drive 

Samotné zprovoznění zařízení je otázkou několika málo minut. Pro přenesení dat na disk jej pomocí datového kabelu připojíte jako běžné externí zařízení. Konfigurační soubory z celkové kapacity ukrojí několik megabajtů, zbytek diskového prostoru je plně k dispozici pro vaše data. Ty můžete do zařízení přesunout běžným zkopírováním. Jen je potřeba si dát pozor na podporované formáty. Pokud zkopírujete na disk například video soubor v kontejneru AVI, v iPhonu jej sice uvidíte, ale nepřehrajete.Druhá část zprovoznění Wi-Drive spočívá ve stažení stejnojmenné aplikace z App Store. Ta je samozřejmě zdarma a bez jejího nainstalování vám disk poslouží maximálně jako obyčejná flashka. 

Po té co odpojíte disk od počítače, jediným tlačítkem jej zapnete a vyčkáte dokud se nerozsvítí dioda signalizující funkční Wi-Fi. V nastavení iPhonu nebo iPadu se připojíte k nové síti Wi-Drive. Po spuštění aplikace bude detekován disk a po připojení k němu vám bude nabídnut seznam souborů na disku. Aby bylo možné využívat vlastní Wi-Fi k datovým přenosům, je třeba ji přímo v nastavení aplikace zvolit a zadat přístupové heslo.

 

Kingston Wi-Drive

Kingston Wi-Drive

Kingston Wi-Drive  Kingston Wi-Drive

V aplikaci najdete záložky pro zobrazení veškerého obsahu a poté rozdělené kategorie videosouborů, zvukových nahrávek a fotografií. Při prohlížení obrázků je možné využít možnost automatické prezentace nebo mezi nimi jednoduše přecházet pomocí běžného swipe gesta. Integrovaný přehrávač hudby je vizuálně prakticky totožný se standardní iPod aplikací.Aplikace, potažmo Wi-Drive jako komplet překvapil svou svižností. Otevření byť obsáhlejšího PDF dokumentu proběhne za pár sekund, což je vzhledem k bezdrátovému připojení milá vlastnost. Stejně tak otevření písniček nebo fotografií probíhá bleskově za několik málo sekund.

KL24

Verdikt

V mnoha recenzích si můžete všimnout stížností na přemrštěnou cenu vůči kapacitě. Je však nutné si uvědomit, že Wi-Drive je založen na paměťových flash čipech, tedy technologii, která je používána u SSD. Pokud byste tedy požadovali kapacitu běžných externích disků v takto kompaktním obalu, cena by bez problému překročila hranici 10 000 Kč. Wi-drive se bude hodit především majitelům iPadu, kteří jej využijí pro streamování médií. Jediným negativem, které nás trochu mrzí pramení z omezení samotného iOS - tedy možnost přehrát v zařízeních pouze základní formáty.

Parametry
Cena 3 190 Kč včetně DPH
Názor 85%
Zapůjčil Kingston
Kingston Wi-Drive
kapacita 16/32 GB
síť Wi-Fi 802.11 g/n (WPA/WEP)
výdrž až 4 hod.
konektor miniUSB
kompatibilita iPad, iPad 2, iPhone 3G/3GS/4/4S, iPod Touch
podporované formáty AAC, MP3, WAV, M4V, MP4, MOV, JPEG BMP, TIFF, PDF,DOC, DOCX, PPT, PPTX, TXT, RTF, XLS
rozměry 121,5 × 61,8 × 9,8 mm
hmotnost 85 g

 

Plusy / mínusy
  rychlý přenos dat
  kompaktní rozměry
  omezená podpora formátů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku