Hlavní navigace

Klasické rozložení softwarové klávesnice a rychlé sdílení přes Bluetooth [Windows Insider]

13. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
První větší balík s novinkami pro Windows 10 s kódovým označením Redstone 4 přináší pěkné novinky mj. pro ty, kdo píší na softwarové klávesnici.

Musíme si doplnit jeden rest z minulého týdne. Microsoft po delším čekání vydal další sestavení Windows 10 Insider Preview, tentokrát jsme však poprvé v tomto vývojovém cyklu získali několik hmatatelných novinek. Sestavení 17035 putuje do kanálů Fast ring a Skip ahead, nebylo však uvolněno pro zařízení s procesory od AMD kvůli určitým nevyřešeným chybám. Minulé novinky: Windows 10 Insider Preview build 17025 nabídl více z designu Fluent

Edge a ztišení stránek

Jakých novinek jsme se tedy dočkali? Můžeme si odškrtnout další z drobností, jež můžete znát z jiných prohlížečů, ale Edge se ji stále nenaučil. Teď už prostřednictvím kontextové nabídky panelu můžete vypnout zvuk, pokud stránka nějaký vyluzuje. Můžete také klepnout na symbol reproduktoru indikující zvukovou aktivitu. Prohlížeč knih ve formátu EPUB získal funkci pro ukládání knih, jež nejsou chráněny DRM.

Vypněte zvuk panelu Vypněte zvuk panelu

Sdílení přes Bluetooth a Surface ve Storu

Dále můžete sdílet obsah nikoli jen prostřednictvím online služeb, ale též lokálně pomocí Bluetooth. Nabídka pro sdílení je univerzálně integrovaná v systému v kontextové nabídce pro soubory, ale najdete ji i v různých aplikacích včetně Edge. Nově tak v této nabídce kromě kontaktů a aplikací spatříte zařízení ve vaší blízkosti.

Aby sdílení fungovalo, musí mít jednak obě Bluetooth, jednak zapnutou podporu pro tento typ sdílení (lze přepínat pomocí rychlých akcí v Centru akcí), kterou tedy obsahuje jen sestavení 17035. Jak drby napovídaly, Microsoft opravdu umožňuje v Microsoft Storu, jenž se ještě nedávno nazýval Windows Store, nakupovat hardware. Konkrétně se jedná o počítače Surface, tato nabídka ale zatím není v Česku dostupná.

Další rozšíření Nastavení

Vývojový tým rozšiřuje nastavení šířky pásma využitého při stahování a sdílení aktualizací pro Windows. Teď lze ovlivnit, jak velkou část si pro sebe smí uzmout stahování neprobíhající na pozadí, tj. stahování, která vy sami iniciujete. To se týká jak služby Windows Update, tak Microsoft Storu.

Omezit můžete i šířku pásma při stahování v popředí Omezit můžete i šířku pásma při stahování v popředí

V rámci nekonečného procesu shromažďování možností nastavení se do Nastavení (z Ovládacích panelů) dostává správa zvuků. Pokračuje se v předělávání a rozšiřování sekce Nastavení s funkcemi pro handicapované. Brzy přibude nastavení ovládání pomocí očí.

Robustnější softwarové klávesnice

Softwarová klávesnice se blýská efektem průsvitnosti, pro reálné používaná je ale důležitější, že na přání mnoha je doteková klávesnice obohacena o standardní rozložení ve většině jazyků včetně češtiny a slovenštiny.

Standardní softwarová klávesnice je zjednodušená Standardní softwarová klávesnice je zjednodušená

Komu tak dosavadní zjednodušená podoba nevyhovovala, může pomocí nabídky v levém horním rohu přepnout na plnohodnotné rozložení. Zlepšena byla podpora pro ruční psaní digitálním perem. Kromě zvýšené přesnosti rozpoznávání napsaných znaků můžete využít nového gesta pro vkládání dodatečných mezer (nakreslete vertikální čáru).

MMF24

Nezajímavě nezní ani zobrazování návrhů, když píšete na hardwarové klávesnici. To tedy zaujme některé jedince s klasickým počítačem, nikoli pouze ty s tabletem. Nejspíš to nebude zajímat ty, kdo píší všemi deseti, pro běžného člověka však může být často jednodušší vybírat z návrhů během psaní. Mezi návrhy se navíc mohou objevovat emotikony. Zde je ale zatím podporována jen klávesnice pro americkou angličtinu.

Náročnějším může vyhovovat více tradiční rozložení Náročnějším může vyhovovat více tradiční rozložení

Časem se dočkáme i mnoha dalších a větších novinek, i tak to ale není málo. Windows 10 Insider Preview build 17035 dále nabízí řadu oprav, přičemž kompletní výčet naleznete na blogu Windows Experience.