Hlavní navigace

Klavírista vynalezl nové rozložení klávesnic, slibuje rychlejší psaní než QWERTY

24. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bývalý klavírista Joseph Krush má ke klávesám vřelý vztah a k tomu duši vynálezce: v roce 1981 společně se svým otcem vymyslel Rubikovu kostku ve tvaru pyramidy (podobně jako český zneuznaný génius Jára Cimrman ale na patentový úřad dorazil až jako druhý). Léta se zamýšlel nad tím, proč lidé stále používají rozložení kláves QWERTY (nebo QWERTZ, nebo AZERTY), které vzniklo v 70. letech 19. století s cílem zamezit kolizím klávesových pák v tehdejších mechanických psacích strojích.

Proč měnit něco, co pro miliardy lidí na světě funguje? Krush tvrdí, že změnou rozložení kláves lze dosáhnout přibližně dvakrát vyšší rychlosti než na současných klávesnicích. Průměrný uživatel počítače umí napsat přibližně 33 slov za minutu, dobří profesionální písaři zvládnou i kolem stovky, rekordmani pak vydrží desítky minut datlovat tempem okolo 170 slov za minutu, přičemž takto rychle lze psát jak na rozložení QWERTY, tak Dvorak.

Koncept klávesnice klavíristy Krushe pojmenovaný K200K slibuje rychlost psaní okolo 200 slov za minutu. Je to nicméně pouze předpoklad, který nelze ověřit, protože prototypy zatím neexistují. Jak by klávesnice s rozložením K200K vypadala, ukazuje diagram výše. Klávesy jsou ve třech řadách po dvanácti a každá z nich může mít až čtyři funkce. Číslice, závorky a další speciální znaky se píšou s klávesou Double Shift, klávesa Word naopak vyvolává nejčastěji se vyskytující slova anglického jazyka (čili to funguje jako jakési makro). Do spodní řady lze výhledově naprogramovat další slova nebo znaky národních abeced.

Počet kláves v řadě není náhodný. Krush tvrdí, že klávesnice by mohla mít funkci tónové odezvy, kterou by ocenili nevidomí uživatelé. Každá oktáva má totiž přesně dvanáct půltónů. Takže pokud se spletete a stisknete klávesu o řadu níž nebo výš, uslyšíte tón přesně o oktávu nižší nebo vyšší. Nejspíš ale musíte mít hudební sluch, abyste takovou funkci ocenili.

 

KL24

Joseph Krush sbírá peníze prostřednictvím crowdfundingové služby FundaGeek. Projekt má zatím tři investory, kteří přislíbili celkem 145 dolarů z cílové částky $9000, která, vybere-li se, bude použita na založení společnosti a přihlášení patentu. S vývojem prototypů Krushovi pomohou studenti z IT oborů a prvních několik desítek prototypů by vynálezce chtěl mít hotových ještě v roce 2014. S největší pravděpodobností ale klávesnice K200K skončí v propadlišti dějin, jako například inovativní zařízení Microwriter z počátku 80. let.

Zdroj: bit-tech.net, FundaGeek

Byl pro vás článek přínosný?