Hlavní navigace

Klíčenkové PC Intel Compute Stick už je v obchodech, ceny jsou ale vyšší

22. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na CES odhalil Intel mini PC s názvem Compute Stick, jímž si vzal lekci z různých klíčenkových PC vznikajích zejména v Číně. Kompletní počítač v podobě přerostlého flashdisku, který se zasouvá přímo do konektoru HDMI, je založen na tabletové platformě Bay Trail, konkrétně na čtyřjádrovém Atomu Z3735F. V tuto chvíli už se Compute Stick objevil už i v českých obchodech, nicméně za ceny, které jsou trošku zklamáním.

Objednat už se u různých obchodníků dají obě verze, tedy jak Compute Stick s předinstalovaným Windows 8.1, tak varianta s Linuxem (jaká distribuce je nainstalovaná, Intel nikde přímo neuvádí, údajně je to snad Ubuntu). Obě mají stejný SoC Atom Z3735F se základním taktem 1,33 GHz a turbem 1,83 GHz. Liší se ale v tom, že verze s Windows nese 32GB úložiště eMMC a 2 GB paměti DDR3L, zatímco ta Linuxová má pro systém jen 8GB SSD a kapacitu RAM 1 GB. Počítač má k rozšíření port USB 2.0 plné velikosti, microUSB pro napájení a čtečku karet MicroSD. Pro komunikaci pak slouží Bluetooth a WiFi 802.11n.

Intel Compute Stick
Intel Compute Stick (CES 2015)

Ačkoliv oficiální uvedení na trh zdá se ještě neproběhlo (Intel patrně čeká na schválení u amerického úřadu FCC), Compute Stick už má v nabídce řada českých eshopů. Zatím není skladem, dostupnost je na požádání nebo v rozmezí dvou – čtyř týdnů, což ale asi nebude úplně zaručené.

Bohužel to však vypadá, že nepůjde o nijak levnou záležitost, byť jde o stejný hardware, na němž jsou založené některé skutečně levné čínské tablety. Model STCK1A8LFCR, což je ona slabší Linuxová verze, se zdá se pohybuje okolo 3200 – 3400 CZK, silnější STCK1A32WFCR s Windows se pak v cenících už vyskytuje za obnosy od 4500 výše. Dají se nicméně najít i výjimky – jeden velký eshop má ceny nastavené na 3000 a 4000 korun (zda to na nich ale dlouhodobě zůstane, to těžko říct). Na Slovensku jsou ceny obvykle od 110 a 160 EUR.

Intel Compute Stick

Dražší ceny budou asi z velké části způsobené propadem kurzu eura k dolaru, na nějž je fakticky navázán i kurz koruny. O něco nižší ceny by se snad mohly objevit časem, pokud podobná zařízení začnou ve větší míře vyrábět (a dovážet do Evropy) další výrobci.

MMF24

 

Compute Stick je díky platformě Bay Trail poměrně zajímavou volbou, pokud takovéto klíčenkové PC, jež se zasouvá přímo do monitoru nebo televize, k něčemu potřebujete. Jednak díky podpoře Windows, ale standardizovanější platforma x86 je výhodná i pro Linux. Nemělo by totiž být nutné běžet s patchovaným jádrem a integrované GPU je založeno na architektuře Intelu (z procesorů Ivy Bridge), takže je pro něj oficiální otevřený ovladač přímo v jádře.