Hlavní navigace

Klíčenky a paměťové karty Lexar nekončí, značku koupil čínský výrobce úložišť

4. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před časem jsme tu měli zprávu, že se společnost Micron Technology rozhodla zaříznout značku paměťových médií Lexar, což byla od roku 2006 jeho dceřinná společnost. Důvodem mělo být, že se výrobce NAND chtěl v nynějších tučných letech (tučných díky vyšponovaným cenám všech druhů pamětí) soustředit jen na lukrativnější pastviny a výroba klíčenek nebo paměťových karet už mu zřejmě nevoněla. Ovšem pokud by se vám po Lexarech stýskalo nebo jste s nimi třeba měli dobré zkušenosti, je tu možná dobrá zpráva. Značka Lexar nakonec přežije, jelikož se našel zájemce, který od Micronu divizi vykoupil a hodlá v činnosti pokračovat, i když kontinuita asi nebude úplná.

Poněkud příznačně přijel tento „rytíř“ z Číny. Ve čtvrtek oznámila firma Longsys (celým jménem Shenzhen Longsys Electronics), že se s Micronem dohodla na prodeji. Její tisková zpráva hovoří o tom, že bude koupena značka, branding, loga a tak podobně, není už ale příliš konkrétní v tom, zda se přesunou nějací zaměstnanci, technologie, výrobní zázemí, nebo další hmotné a nehmotné části původní firmy. Longsys sice mluví o tom, že stávající zákazníci „si mohou oddechnout, že inovativní produkty a excelentní podpora, na kterou si zvykli, bude dále dostupná“, ovšem zda Longsys (a „neo-Lexar“) přebírá celý provoz a například záruky, nikde uvedeno není. Tudíž tyto věty nemusí být doslovné a Longsys možná jen začne používat známé logo Lexaru pro své vlastní produkty.

lexar-longsysTato čínská firma vzniklá v roce 1999 totiž už různá úložiště na bázi paměti NAND Flash sama vyrábí, a to v nemalém objemu, ročně prý udá až 100 milionů různých zařízení – klíčenek, paměťových karet, ale i SSD. Má již vlastní značku Foresee, zejména by měla ale být aktivní jako OEM/ODM dodavatel, který navrhne, vyvine a vyrábí produkt pro další firmy, jež ho pak prodávají na své triko. Se značkou Lexar se toto změní a Longsys bude mít i svou vlastní značku, pod kterou bude různá přenosná úložiště prodávat i samostatně.

KL24

Proč firma chtěla zrovna značku Lexar, je celkem zřejmé. Longsys většinu produkce udává v Číně (nehledě na to, že dosud hlavně jako OEM). Jméno Lexar jí nyní může odemknout i cestu na západní trhy. S vlastní čínskou nebo nově vymyšlenou značkou by to zdaleka nebylo tak snadné a výrobky by z pohledu zákazníka byly spíše „no name“. Naopak jméno Lexar je obecně povědomé a tedy v očích kupujících do jisté míry důvěryhodné. Pro čínskou firmu tedy může mít velkou cenu, nicméně kolik přesně za něj Micronu zaplatila, nikde uvedeno není.

Pokud ovšem Longsys se značkou Lexar nepřevezme přímo i výrobu (což by pro ní asi bylo redundantní), pak pro nás vznikne nepříjemný zmatek. Přinejmenším chvíli totiž budou na trhu současně původní Lexary pocházející od Micronu, tak nové Lexary reálně z Číny. Běžný člověk asi jen těžko bude vědět, zda konkrétní paměťová karta nebo klíčenka pochází z první, nebo z druhé éry.

Byl pro vás článek přínosný?