Hlavní navigace

Klient pro překlad desítek jazyků zdarma

1. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

A pokud nechcete za takového klienta utrácet stovky, někdy i tisíce korun, musíte dobře hledat. Jedním z výsledků, ke kterým byste se po nějakém čase hledání dobrali je také možná aplikace Client for Google Translate. O tom, co všechno umí a jak vlastně funguje více na následujících řádcích.

Tip: Aplikaci Client for Google Translate můžete stahovat zde.

Pohlídejte si domovskou stránku

Při instalaci aplikace Client for Google Translate si pohlídejte úplně poslední obrazovku instalačního průvodce, na které nezapomeňte zrušit zaškrtnutí položky Set search.translateclient.com as home page (Nastavit stránku search.translateclient.com jako domovskou).

 

Zabydlí se v liště

Po spuštění aplikace se zdánlivě jakoby nic neděje. Upřete tedy svůj zrak ke stavové části hlavního panelu vedle hodin a všimněte si nové modré ikony se stylizovaným bílým písmenem G. Ano, to je ikona aplikace Client for Google Translate, na kterou nyní poklepejte myší.

 

Nastavte jazyky

Přestože se aplikace pokusí zjistit správný směr překladu podle výchozího jazyka ve vašem operačním systému, ne vždy se jí to podaří. V okně Select Language (Zvolit jazyk) zrušte zaškrtnutí položky AutoDetect (Automatické rozpoznání) a nastavte v rozbalovacích nabídkách Translate from (Přeložit z) a Translate to (Přeložit do) jazyky, mezi kterými chcete překladač používat nejčastěji.

 

Překládejte!

Okno aplikace je vertikálně rozděleno do dvou polovin. Do horní zadejte váš text, který se po klepnutí na tlačítko Translate (Přeložit) v pravé části střední lišty objeví ve spodní části přeložen do zvoleného jazyka – v našem případě do češtiny.

 

Chcete editovat?

Standardně můžete přeložený text pouze přenést do schránky pro pozdější zpracování v jiné aplikaci. Pokud však zaškrtnete položku Editable (Editovatelné) ve spodním řádku okna, můžete provádět základní editace přímo v okně překladu.

Umí také Wikipedii

Aplikaci však nemusíte používat pouze pro překlady, stejně dobře poslouží také pro vyhledávání hesel v online encyklopedii Wikipedia. Zadejte vyhledávané heslo do horního okna a namísto tlačítko Translate (Přeložit) klepněte na symbol dvojitého W. A hle, přesný výpis daného hesla z Wikipedie se objeví ve spodním okně.

 

Přejděte přímo na web

Pokud používáte funkci pro vyhledávání ve Wikipedii, můžete velmi jednoduše jedním klepnutím myší přejít přímo na zdrojovou webovou stránku. Všimněte si pod výpisem hesla trojice odkazů Read more (Pokračovat ve čtení), Select language (Zvolit jazyk) a Open in Web Browser (Otevřít ve webovém prohlížeči). K čemu který slouží je více než jasné – první z nich zobrazí kompletní popis vyhledávaného hesla, druhý dovolí změnit aktuálně zobrazený jazyk a třetí otevře stránku Wikipedie a vyhledávaným heslem přímo ve výchozím webovém prohlížeči ve vašem operačním systému.

Internet potřebujete

Aplikace Client for Google Translate nepatří mezi tzv. offline slovníky, ale mezi online překladače. To znamená, že jejich součástí nejsou žádné překladové slovníky a pro svou činnost používají slovníků uložených na internetu. Toto řešení má jak své výhody, tak i nevýhody. Zatímco mezi výhody patří průběžná aktualizace slovníků a překladových schopností, mezi nevýhody patří závislost na funkčním internetovém připojení. Bez internetu – například s notebookem na cestách mimo pokrytí signálem mobilního operátora – není aplikace funkční.

KL24

Pro svůj překlad tato aplikace používá, jak již sám její napovídá, volně dostupnou službu Google Translate. Tu můžete použít také z prostředí webového prohlížeče, kde však nenabídne například integraci s Wikipedií. Službu Google Translate najdete na stránce translate.google.cz.

Byl pro vás článek přínosný?