Hlavní navigace

Kodak pomalu bankrotuje, požádal o ochranu před věřiteli

19. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Slavná americká firma, která se už 132 let věnuje vývoji fototechniky kolabuje. I když byla průkopníkem i v oblasti digitálních snímačů, tomuto trendu nevěřila, a to jí stálo klesající zisky, tím i nedostatek financí na provoz tak velkého podniku.

Loni firma odstartovala prodeje továren na digitální snímače, prodala asi tisíc patentů a propouštěla. Tyto finance ale nemohou stačit dlouhodobě. Ještě asi 1100 patentů vlastní, ale to jsou také poslední cennosti, se kterými může firma operovat. Nadějí jsou i soudní spory s HTC nebo Applem, které podle právníků Kodaku porušují jejich patenty. V případě vítězství by tak Kodak mohl získat vyskové odškodné a do budoucna navíc poplatky za licencování. Dlouhodové tahanice má ale také se Samsungem, Fujifilmem

Prodej zbytku patentů by se totiž mohl vymstít a na Kodak by se nejspíš spustila hromada žalob od akcionářů, že firma snižuje svojí hodnotu. I ta už obrovsky klesla. Jedna akcie Kodaku na vrcholu v roce 1996 stála přibližně 93 dolarů, dnes se prodává okolo 50 centů.

KL24

Firma proto v USA požádala o ochranu před věřiteli a vzala si od Citibank úvěr ve výši 950 milionů dolarů, které mají stačit na restrukturalizaci společnosti, tedy nastolení nového směru a budoucnosti. Problémy se netýkají mezinárodních poboček, pouze těch amerických.

Zdroj: Digital Trends

Byl pro vás článek přínosný?