Hlavní navigace

Kodak zastavuje výrobu digitálních fotoaparátů, kamer a fotorámečků

10. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Legendární americká firma na poli fototechniky se stále nemůže vymanit ze svých finančních problémů. Rozhoduje se proto zmenšit své pole působnosti.

Kodaku podrazila nohy neschopnost se rychle přeorientovat na moderní technologie, především na velmi rychlý nástupu digitálních fotoaparátů. Ironické ale především je, že to byl právě Kodak, kdo je navrhl. Proti Kodaku se již postavili i vlastní akcionáři, proto vedení společnosti před měsícem požádalo o ochranu před věřiteli.

Kodak

Kodak se ale nevzdává a rozhodl se dle vedení k logickému kroku, zastavit výrobu digitálních fotoaparátů, videokamer a fotorámečků. Tento krok sice bude firmu stát 30 milionů dolarů (výpovědi smluv s továrnami), ročně tak ale firma ušetří 100 milionů dolarů. Teoreticky by mělo dojít i na propouštění zaměstnanců, k tomu se však Kodak nijak nevyjadřoval.

KL24

Firma se nyní bude soustředit na online trh a maloobchodní tisk fotografií a prodej stolních tiskáren. Vydělávat by také nadále mělo na sto tisíc kiosků poskytující tiskařské služby po celém světě. Zredukování výrobní síly by se ale nijak nemělo dotknout stávajících zákazníáků. Technická podpora a servis pro fotoaparáty, kamery a fotorámečky má zůstat při starém.

Zdroj: The New York Times

Byl pro vás článek přínosný?