Hlavní navigace

Kolem Země obíhá nový snímkovací satelit. Přinese zatím nejlepší fotomapy

14. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Raketa Atlas V včera na oběžnou dráhu úspěšně vynesla nový satelit WorldView-3, který patří společnosti DigitalGlobe. Ta se zabývá snímkováním planety a její fotografie využívají média nebo i mapy od Googlu a Bingu v místech, kde nejsou dostupné detailnější letecké snímky. Nový satelit je dle výrobce tím nejlepším komerčním řešením.

WorldView-3, nový satelit Digital Globe
WorldView-3, nový satelit DigitalGlobe (foto: DG)

WorldView-3 létá ve výšce 617 km, během dne dokáže nafotit až 680 000 km² (povrch Země je 510 072 000 km², z toho souše 148 940 000 km²). Panchromatické rozlišení činí 31 cm, jeden černobílý pixel by tak měl rozpoznat i člověka. Multispektrální (barevné) rozlišení je čtyřikrát nižší, tedy 124 cm. Satelit umí snímat i krátkovlnné infračervené záření s rozlišením 370 cm na pixel. To se používá pro sledování povrchu v noci nebo pod mrakem.

Jde o první satelit s technologií CAVIS, který umí opravovat atmosférické zkreslení způsobené mraky, aerosoly (mlha, dým), vodní párou, ledem nebo sněhem. Nová družice je 5,6 metru dlouhá a váží 2,8 tuny a uvnitř se nachází 1,1metrové zrcadlo. S pozemskými stanicemi komunikuje rychlostí 1,2 Gb/s.

 

Starší WorldView-2 má panchromatické rozlišení 46 cm a multispektrální 185 cm, GeoEye-1 zachytí 41, respektive 165 cm. Americká vláda stanovuje, že komerčně prodávané satelitní snímky musí mít rozlišení maximálně 50 cm na pixel. Společnost DigitalGlobe ale v létě získala licenci pro 40cm snímky a lobuje za to, aby se hranice posunula až na 25 cm. Takto detailně zatí fotí jen armádní družice.

KL24

Satelitní snímky nebudou určeny pouze pro mapy, ale také ke sledování důlních činností, monitorování ropných a plynových ložisek nebo zemědělství. DigitalGlobe tvrdí, že jeho snímky jsou detailnější a pokrývají více území než konkurenční řešení od Airbusu a Skyboxu (nově patří Googlu).

Zdroj: DigitalGlobe, BBC

Byl pro vás článek přínosný?