Hlavní navigace

Kolik investují výrobci čipů do vývoje a výzkumu? Intel je daleko před všemi ostatními

7. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: IBM

To, která firma je největší zvíře v počítačovém průmyslu, se obvykle poměřuje hlavně tržbami či ziskem, ale jak se říká, peníze nemusí být všechno. Analytická firma IC Insights vydala nyní zajímavý přehled, který je sice také o penězích, ale sleduje to, jak jednotlivé polovodičové firmy investují do výzkumu a vývoje. Tedy kolik peněz jsou ochotné utratit na inovace (míněno v původním slova smyslu, ne tom marketingově vyprázdněném). A jak by řekl bulvární titulek, některá čísla vás překvapí.  

Nejvíc dává do inovací Intel, Nvidia je devátá

Tento žebříček udává investice za rok 2017 a je zaměřen na firmy vyrábějící čipy, a to jednak ty, které se živí jejich navrhováním a prodejem, tak zakázkové továrny, které jim obstarávají fyzickou výrobu, plus přirozeně firmy, které provádějí obojí. Podle IC Insights je králem výdajů na výzkum a vývoj Intel – přesto, že Samsung má nyní vyšší tržby což je hlavně díky vysokým cenám pamětí). Ovšem pozoruhodné je, jak výrazně Intel tabulku vede: stačí se podívat na následující graf.

top10-vydaje-na-vyvoj-vyrobci-cipu-ic-insights-grafRoční výdaje firmy na „R&D“ několikanásobně vyčnívají z úrovně investic ostatních firem, Intel na vývoj a výzkum vydal 13 miliard dolarů, zatímco druhý Qualcomm, třetí Broadcom a čtvrtý Samsung se pohybují okolo 3,4 miliardy. Po nich následuje Toshiba a TSMC – u nějž jde o investice do vývoje výrobních procesů. Obě tyto firmy investují zhruba 2,7 miliardy. Na sedmé až desáté pozici jsou Mediatek, Micron, Nvidia a SK Hynix s investicemi v rozmezí 1,88 až 1,73 miliardy dolarů. Nvidia coby pro nás zajímavý výrobce GPU je na devátém místě s investicemi 1,797 miliardy dolarů, přičemž ještě loni byla jedenáctá. Však také její výdaje loni proti roku 2016 stouply o 23 %.

Výzkumné investice Intelu jsou skoro jako samostatné odvětví

Dominance Intelu je dokonce tak velká, že tato firma svým rozpočtem tvoří 36 % výdajů celé první desítky a podle IC Insights dokonce 22 % toho, co se do výzkumu a vývoje v polovodičovém průmyslu investuje celosvětově. Výzkumné a vývojové aktivity Intelu tedy jakoby tvořily samostatnou ligu o třídu výš, než se se nacházejí všichni ostatní. Ačkoliv je nutno poukázat na to, že Intel je zároveň velmi významným prodejcem hotových procesorů a jiných čipů i velmi výrazným provozovatelem továren s vlastním špičkovým procesem. Utrácí tedy na dvou frontách.

Jiná otázka je samozřejmě, zda vynaloženým investicím odpovídá „výstup“. Některým komentátorům se zdají výdaje Intelu nesmyslně vysoké, zejména třeba ve světle problémů 10nm procesu. Na druhou stranu, tato hodnocení možná trochu podceňují, kolik různých produktů Intel mimo obecně známá CPU vyvíjí. A kromě toho je třeba ocenit, že společnost dává velké množství peněz na projekty, které jsou blíže základnímu, vědeckému výzkumu v tom smyslu, že zkoumají věci, které nelze okamžitě přetavit v hotový produkt a zisk. Hodně jeho iniciativ je více průkopnických a do budoucna hledících. A to je vzácná a potřebná věc, kterou však „efektivnější“ firmy hledící jen na maximální zisk nedělají. Tyto iniciativy mohou přinášet obecný prospěch, byť se to třeba akcionářům nemusí líbit.

KL24

Pokusný čip Intelu se 17 qubity kvantového počítače Pokusný čip Intelu se 17 qubity. Kvantové počítače jsou jednou z mnoha oblastí, do kterých Intel nyní investuje

Velikost investic do vývoje je ovšem u Intelu na druhou stranu dána i velikostí jeho byznysu. Pokud se výdaje poměřují relativně k tržbám firmy (viz výsledky za rok 2017), srovná se pole a na podobnou úroveň jako Intel se dostanou další firmy. Výdaje Intelu na vývoj představují 21,2 % jeho tržeb, přičemž podobně je na tom Qualcomm (20,2 %), Toshiba (20 %), Broadcom (19,2 %) a pozor, také Nvidia (19,1 %). Zajímavé je, že na prvním místě je relativně malý MediaTek, který ustřeluje na 24 %: firma se tedy snaží, aby přes nižší tržby nezaostávala. Naopak investice TSMC a firem vyrábějících paměti jsou o dost šetrnější. U TSMC vycházejí na 8,3 %, ale u Samsungu jen na 5,2 %. A to přesto, že vyrábí DRAM, NAND a ještě vyvíjí špičkový výrobní proces pro logické čipy, vlastní mobilní SoC a navrch výkonná jádra ARM, možná ta nejlepší po architekturách Applu. Ovšem jak už bylo zmíněno: Samsungu, Micronu, Toshibě a Hynixu hodně nafouklo tržby zdražení pamětí, což procento výdajů na vývoj snižuje.

Tabulka Top 10 polovodičových firem dle objemu inbvestic do vývoje dle IC Insights. Čtvrtý sloupec udává, kolik procent tržeb firmy do inovací jde Tabulka Top 10 polovodičových firem dle objemu inbvestic do vývoje dle IC Insights. Čtvrtý sloupec udává, kolik procent tržeb firmy do inovací jde, pátý a poslední pak meziroční nárůst či pokles

AMD je na 14. místě, GlobalFoundries na 18. pozici

Další místa na žebříčku v investicích do „R&D“ už bohužel IC Insights neuvádí, ovšem ve zprávě padá zmínka, že ještě osm dalších společností vynaložilo na vývoj více než jednu miliardu dolarů. Jde o NXP, Texas Instruments, ST Micro, AMD, Renesas, Sony, Analog Devices a GlobalFoundries. Víme, že NXP je na 11. místě, takže uvedené pořadí by mělo odpovídat jejich šprušlím na žebříčku. Vývojové rozpočty těchto firem leží v rozsahu 1,729 a 1,0 miliardy dolarů a podle pozic si už lze orientačně udělat představu. Pokud chcete přesnější data, měla by u akciovek být dostupná ve výročních zprávách. Například AMD by podle finančních výsledků mělo za rok 2017 mít investice do vývoje ve výši 1,16 miliard dolarů, což je 22 % celkových tržeb.

Byl pro vás článek přínosný?