Hlavní navigace

Kolik peněz zaplatí Apple za výrobu jednoho iPhone 5? Víc než dříve

17. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to pár dní, co společnost Apple představila své nové hračky. Informace o novinkách kolují po celém internetu, předprodej nového iPhonu byl po hodině ukončen, protože byl (jako obvykle) vyprodán.

iPhone 5 se ve světě obvykle prodává se smlouvou s některým z operátorů, a to za cenu 200 amerických dolarů (okolo 4 000 Kč). Kolik ale zaplatí Apple za výrobu jednoho kusu? Společnost UBM TechInsights spočítala náklady za jednotlivé součástky, připočetla ostatní náklady a došla k výsledku – iPhone 5 s 16GB vnitřní pamětí vyjde Apple na 167,5 amerických dolarů.

 

Výpočet je relativně jednoduchý – nový displej stojí 18 dolarů, dotyková vrstva 7,5 dolaru, baterie pouhé 3 dolary. Procesor (který je poprvé vyvinut přímo Applem) stojí 28 dolarů, kamera a bezdrátové čipy dohromady dolarů 14. Suma sumárum, když to vše sečtete, získáte výše zmíněné číslo.

iPhone 5

Je to zatím nejvíc, kolik Apple za iPhone musí zaplatit. Výroba iPhone 4S stála 132,5 dolaru, původní iPhone 4 pak pouze 112 dolarů. Stále se zatím jedná o odhad, protože společnost zatím neměla nový iPhone v ruce. Rozdíly však budou minimální.

Možná si říkáte, že Apple na tom zas tak dobře být nemůže, když marže je takto nízká. Berte ale v potaz, že se prodávají i 32GB a 64 GB verze (300, respektive 400 dolarů). Nemusíme snad připomínat, že vnitřní paměť rozhodně tolik peněz nestojí.

MMF24

Apple má navíc obrovské příjmy z nákupu aplikací v jeho obchodě. Ve výsledku tak společnosti může být tak trochu jedno, za kolik iPhone vyrobí, nebo za kolik prodá.

Zdroj: cnet.com