Hlavní navigace

Kolik stojí výroba Playstationu 4? Sony netratí, odhadují analytici

20. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když v roce 2006 přišel na trh Playstation 3, jeho dvě varianty se ve Spojených státech prodávaly za 499, respektive 599 dolarů. Analytici však odhadovali, že výrobní náklady jedné konzole se pohybují okolo osmi set dolarů. Minimálně zpočátku prodělával i Microsoft na prodeji Xboxu 360. Strategie, kdy výrobce krvácel na prodeji zařízení a následně se zahojil na prodeji her, byla v této době průmyslovým standardem a Sony prodávalo Playstation 3 se ztrátou ještě v roce 2009, kdy jeho cena byla oficiálně $299, odhad výrobních nákladů ale činil $336.

Letošní konzole ale svými specifikacemi spíše než stroj nové generace připomínají průměrné herní PC z loňského roku. Po rozborkách od Chipworks nebo iFixit tak se svou trochou do mlýna přichází i analytická společnost IHS iSuppli s cílem rozseknout, jakou díru v rozpočtu Sony zanechá každý prodaný Playstation 4. (Kompletní fotogalerii naleznete na konci aktuality.)

Největšími položkami v kusovníku (Bill of Materials) jsou hlavní procesor s grafickým jádrem od AMD a 8 GB paměti GDDR5. Dohromady ale veškerý materiál a montáž vychází na $381. Pokud bychom započítali veškeré náklady na logistiku, marketing a vývoj software, prodej Playstationu 4 za $399 zřejmě nebude výnosný podnik. Pokud se však analytici nespletli, se samotným hardwarem je Sony přibližně na nule a nemusí se spoléhat na to, že ztrátu vyrovnají prodeje her.

 

KL24

Jenže co je nám to platné, když áčkové tituly pro PS4 stojí v amerických cenách stále $59.99, stejně jako hry pro PS3 v době vydání? Nakonec asi můžeme být rádi, že vydavatelé neopravili cenovky o inflaci. Šedesát dolarů v cenách roku 2006 je totiž dnes téměř sedmdesát.

Zdroj: IHS iSuppli

Byl pro vás článek přínosný?