Hlavní navigace

Kolik wattů si vezme IGP?

20. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Redaktoři serveru Anandtech proti sobě postavili tři řešení s integrovaným grafickým jádrem od AMD/ATi, Nvidie a Intelu: AMD 780G (Radeon HD 3200), GeForce 8200 a G35 (GMA X3500). Tentokrát ale nešlo o šnečí závody výkonu IGP, nýbrž o spotřebu celého systému.

Platforma Intel už od začátku výrazně ztrácela na své soupeře s procesory AMD, na její obranu je ale nutno poznamenat, že použité procesory se nacházejí ve vyšší výkonnostní třídě. Hlavní souboj se tedy odehrál mezi AMD 780G a GeForce 8200 od Nvidie.


Biostar TF8200 A2+, vítěz testu spotřeby

Obecně panuje přesvědčení, že čipové sady Nvidie mají vysokou spotřebu a velmi hřejí, zatímco řešení od AMD se drží na nízkých číslech. To sice platí v high-endu, ale test Anandtechu ukázal, že Nvidia přece jen umí i úsporné čipsety. Její GeForce 8200 si totiž v téměř všech testech zachovala několikawattový náskok nad AMD 780G. Pouze při vytížení 3D hrou byly výsledky vyrovnané – jak často ale na IGP budete hrát náročné hry?

V závěru článku Anandtech poznamenává, že v testech výkonu se role obracejí a řešení od AMD je mírně rychlejší. Celkem vzato je ale nForce s integrovanou GeForce 8200 velmi zdatným soupeřem.

Celý článek najdete zde: Anandtech

Autor článku